2015 óta dolgozom a Zagyva és az Újszászi Parkerdő fejlesztésén. Engem személyesen rabul ejtett ez a páratlan természeti környezet, és a benne rejlő kimeríthetetlen lehetőségek tárháza.

Pontosan egy éve zárult le eddigi legnagyobb, Zagyva térségét érintő beruházásunk, a Zagyva Ökopark projekt. A beruházás keretében pl. sikerült pontonhidakat vásárolnunk, melynek köszönhetően régi problémánk, a Parkerdő megközelítése vált biztonságossá Újszász felől.

Beszerezhettünk mobil stégeket, melyekről minden időjárási körülmények között könnyen és biztonságosan vízre tudnak szállni a kirándulók.

Épült rönkház a Parkerdőben, mely a táborokban pihenőhelyként, az őszi erdei iskolákban tanteremként segíti a természet megismerését. A rönkháznak köszönhetően általános iskolánk be tudta építeni az „erdő hete” tematikus oktatási hetet a tanrendjébe, melynek keretében minden iskolás gyermekünk erdei körülmények között tanulhat környezetismeret, biológia tantárgyakat.

 

Forrás: Dobozi Róbert | facebook | 2022.08.06.

 

Hasonló rönkház épült Zagyvarékason a Kisszögben, valamint a Kifli úton is.

Madármegfigyelő les épült a Zagyva egyik kevéssé ismert részén, a Bogárzóban. Mindhárom település egy- egy kültéri játszótérrel gazdagodott, Újszászon a Zagyvaparti kastély mellett az Orczy család történetét bemutató, a Parkerdőben a Parkerdő történetét bemutató információs táblákat helyeztünk ki, valamint Újszászon erdei tornapálya, Zagyvarékason tanösvény létesült.

A projekt részeként beszerzett sátrak, padok és asztalok több helyi fesztiválon, rendezvényen tettek már jó szolgálatot.

Komoly vízisport-eszközparkot és kerékpárokat sikerült megvásárolnunk a projekt keretében, valamint a szállításukhoz szükséges utánfutót. A Parkerdőbe sikerült visszaköttetnünk az évtizedek óta hiányzó villamos áramot.

A Zagyva jelenlegi, rendkívül alacsony vízállása miatt joggal merülhet fel egyesekben a kérdés: megérte vajon erre a célra fordítani ezt a nem kevés anyagi forrást, időt és energiát?

Parkerdei Családi Nap, látogató csoportok szervezett eveztetése, gyermektáborok, erdei iskolák és sporttáborok, Szászbereken, Újszászon és Zagyvarékason.

Az elmúlt EGY évben dokumentáltan mintegy 1500 ember táborozott, sportolt, evezett vagy kerékpározott a Zagvva Ökoparkban.

A nyílt lakossági napok mellett 12 szervezett csoportot fogadtunk és ismertettük meg velük Zagyvánk értékeit.

Az utolsó szervezett evezős csoport 2022. július 17-én merítette evezőit a Zagyvába.

Az is igaz, hogy evezős csoportok fogadását az extrém alacsony vízállás miatt idén már valószínűleg nem tudjuk vállalni.

A Zagyva Ökopark azonban motoros fesztivállal, erdei futóversennyel, erdei iskolákkal biztosan sokaknak szerez még örömet 2022-ben is.

Ön mit gondol erről? Megérte a befektetett energia?

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.