Tisztelt Olvasók!

Röviden szeretném önöket tájékoztatni az elmúlt hónap eseményeiről. Mint ahogy azt látni fogják, nagyon sok olyan dolog történt, amely befolyásolja a mindennapi életünket, és a következő évek településfejlesztését is. 

A múlt hónap végén adtunk be egy KEOP pályázatot, amelynek eredményéről még ma sincs információnk. Csak emlékeztetném önöket, hogy ebben a pályázatban a polgármesteri hivatal és a művelődési ház energetikai korszerűsítéséről van szó, amelyre nagyon nagy szükségünk lenne. Azt is jeleztem az elmúlt hónapban, hogy a Vásártéren felhalmozott szilárd hulladék feldolgozása is megkezdődött. Szeretném önökkel közölni, hogy ez a munka be is fejeződött, a költségeket kifizettük, ami picivel több volt 5 millió forintnál. A ledarált zúzalékból 1500 m3 használható fel útalap építéshez. Korábban azt is jeleztem, hogy három utunk van, amelyik nincs ellátva közlekedésre alkalmas útalappal, az Alkotmány út, a Védgát sor és a Szászbereki út. Az útalap elkészítéséhez folyamatban van az ajánlatkérés, várhatóan október végén, november elején ezek elkészülnek. A Vásártéren korábban depózott szilárd hulladék és sajnos néha illegálisan elhelyezett kommunális hulladék lerakásának megelőzése miatt az önkormányzat térfigyelő kamerát helyezett el. Kérem önöket, hogy a további problémák elkerülése végett ne helyezzenek itt el semmilyen hulladékot. 

A 2014-2020 közötti uniós pályázatok egyeztetése továbbra is folyik. Így e hónap elején vettünk részt a Szolnoki Járás Megyei Területi Integrált program egyeztetésén (TOP). A régen folyó egyeztetési folyamatok után elmondhatjuk, hogy Újszász Város Önkormányzatának fejlesztési célkitűzései szerepelnek benne olyannyira, hogy várhatóan ezek a programok 2017-18-ig be is fejeződnek. Ezek közül ismételten elmondom, hogy a fő célkitűzések között a „Szabadság tér 4. alatt egészségügyi alapellátási központ fejlesztése és bővítése”, a „Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház energiakorszerűsítése”, „A településközpont kialakítása” és „A település belvízvédelmi fejlesztése” szerepel. Ezekre a pályázati célokra az előkészítő munkálatok folynak. 

Szintén részt vettem e hónapban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett agrárfórumon. Köszönet a meghívásért Pócs János országgyűlési képviselőnek. A következő években a vidékfejlesztési program által kiírandó pályázati lehetőségekről volt szó. Nagyon sok területen mintegy 1300 milliárd forint érhető el, elsősorban a mezőgazdaságban dolgozók számára. Szeretném felhívni a figyelmét a helyi gazdálkodóknak, hogy a közeljövőben mi is fogunk szervezni egy olyan fórumot, amelyen a helyben dolgozó mezőgazdasági vállalkozók információt kaphatnak a pályázatok elérhetőségéről. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeptember 12-én tartotta Újszász Város Önkormányzata várossá avatásának 19. évfordulóját. Úgy gondolom, hogy akik bármelyik rendezvényünkön részt vettek, jól szórakoztak, örömmel voltak együtt ebben a sokaságban. A délelőtti díjátadó ünnepség megtartása előtt megemlékeztünk Dr. Szegedi Gyula díszpolgárunkról, majd a város neves sportolói vonták fel Újszász város zászlaját. A rendezvényen a kitüntetettek és a meghívott vendégek is gondolom észrevették azt, hogy a délelőtti műsorban szinte csak Újszászon születettek léptek fel. Én erre nagyon büszke vagyok, hiszen a műsoruk igen magas színvonalú volt. A régebben kitüntetettek közül több díszpolgárunk is részt vett ezen az ünnepségen, és természetesen vendégül láttuk testvértelepüléseink küldöttségét is. Öröm velük találkozni, hiszen ebben az évben volt a 10. évfordulója annak, hogy Csíkcsicsóval megkötöttük a testvértelepülési szerződést. Nagyon szeretném megköszönni minden résztvevő és minden szervező jelenlétét, mert azt gondolom, hogy egy nagyszerű napot töltöttünk el együtt szórakozva, örömmel. Ehhez a hírhez kapcsolódik az is, hogy a rendezvényhez az EMMI államtitkára által (Pócs János képviselő közreműködésével) 2 millió forint állami támogatást kaptunk. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeptember 20-áról 21-ére való éjszaka sajnos történt egy nagyon kellemetlen esemény is. Betörés történt a polgármesteri hivatalban, melynek az az érdekessége, hogy csak olyan irodákat látogattak meg a betörők, amelyekben érték kazetta volt elhelyezve. Valószínű, hogy belső információ alapján jártak nálunk ezek a látogatók. 

Szeptember 21-én tartotta a képviselő-testület soron következő ülését. Ezen hozta meg azt a döntést, amelyet az idei költségvetés módosításával tett lehetővé, hogy a városban mintegy 2 millió forint keretösszeg erejéig családonként 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást tud nyújtani az első lakáshoz jutóknak. A támogatás vissza nem térítendő, feltételeiről a polgármesteri hivatal titkárságán lehet érdeklődni. 

Tisztelt Olvasók! 

Az idei költségvetésünk tartalmazta, hogy a közalkalmazotti szférában elsősorban a szociális területen dolgozóknak 2 %-os bérkiegészítést biztosítunk. Szeptember hónapban ezt a döntésünket végrehajtottuk, a kollégák megkapták ezt az összeget. 

A szeptember hónap egyébként természetesen az iskolakezdés ideje, és elmondhatjuk, hogy mind a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, mind a Városi Óvoda és Bölcsőde intézményünk zökkenőmentesen kezdhette meg az új tanévet. Megtörtént minden olyan munka, amelyet az intézmény vezetése kért. 

Szintén szeptemberben megteremtettük a 2016. január 1-jétől bevezetésre kerülő hulladékgyűjtés feltételeit. A város számára mintegy 2200 db 120 literes gyűjtőedény áll rendelkezésre (sárga fedelű), melynek begyűjtése a közszolgáltató által ingyenes lesz. Ez egy olyan KEOP pályázatból adódik, amelyre a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás pályázott és nyert meg. A sárga fedelű hulladékgyűjtő edények csakúgy, mint a fekete fedelű edények, a társulás tulajdonát képezik. A szelektív hulladékgyűjtés ingyenes bevezetésével az a cél, hogy sokkal kevesebb mennyiségű hulladék kerüljön a kétpói hulladéklerakóba. Egyébként ezeket a hulladékokat további felhasználásra szállítják el. Ezekbe az edényekbe elsősorban papír, műanyag és fém csomagolóanyagokat lehet majd elhelyezni. Itt szeretném felhívni a településen vállalkozó kereskedőket, hogy ők is ingyen igényelhetnek a szelektív gyűjtéshez edényzetet. A most üzemelő külső szelektív gyűjtőszigetek meg fognak szűnni. Ezért nagy felelősség terheli majd őket, hogy a mostani – kereskedelmi egységenként 120 literes gyűjtőedény helyett – minimum 1100 litereset rendeljenek, mert ezt majd ingyen fogják elszállítani. Ma az a tapasztalatunk, hogy a jelenlegi szelektív gyűjtőszigetek környékén a kereskedelmi egységekből származó hulladékok mennyisége éves szinten a településnek kb. 2-3 millió forintjába kerül. 

Tisztelt Olvasók! 

Október 1-jén van a zenei világnap és az idősek világnapja is. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola ezen a napon tartotta a zenei világnappal kapcsolatos ünnepségét, együttműködve a városi óvodával. Nagyon sajnálom, hogy ez a megmozdulás nem volt kellően meghirdetve a település lakói számára. Hiszen itt találkozhattunk fiataljaink zene szeretetével, és zene tudásával is. Gratulálok az iskola vezetésének, hogy megszervezték ezt a műsort. 

Ugyanígy szeretnék gratulálni a Zagyvaparti Idősek Otthona vezetésének, hogy a szeptember 28-ától kezdődő hetet az idősek ünneplésére használták és használják fel. Az otthonban dolgozó kollégák, nyugdíjasok és bentlakók a hét minden napján jó hangulatban emlékeztetnek arra, hogy egyszer mindahányan idősek leszünk. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeretném tudatni önökkel, elsősorban a rászorulókkal, hogy az őszi-téli hónapok során a település önkormányzata ingyenes tüzelőhöz juttatja a rászorulókat. Remélem, hogy ezen a téren sem lesz nagy probléma senkivel, mert a támogatást meg fogja adni az önkormányzat. 

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a településen a rendszeres hulladékgyűjtéssel egy időben az október 19-ével kezdődő héten lomtalanítást végzünk. A kihelyezhető tárgyakról még felhívással fogunk élni önök felé.

Tisztelt Olvasók! 

Mint mindig, van rossz hírünk is. Tisztelettel búcsúzunk Simon Jánosné Vágó Katalintól, és egyben részvétünket fejezzük ki családjának. 

Tisztelt Olvasók! 

Szeretettel hívom meg önöket az október 22-én a művelődési házban megtartandó nemzeti ünnepünkre. 

Molnár Péter
polgármester

 

Tíz éves a testvérvárosi kapcsolat Csíkcsicsóval
(Fotó: Fehér Judit)

 

Változik a szelektív hulladékgyűjtés
(Fotó: Fehér János)

 

Három útalap készül a zúzalékból
(Fotó: Fehér János)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.