A Fekete József Kertbarát Kör valamennyi tagja (30 fő) mutatta be három napos termékbemutatóján a kertjeikben megtermett zöldségeket, gyümölcsöket és a belőlük készült termékeket: befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat. A Kertbarát Kör tagjain kívül Kaló Gábor méhész termékeit és a méhészkedéshez szükséges eszközöket tekinthették meg a látogatók, illetve lehetőség volt a különböző féle mézek kóstolására és megvásárlására. A kiállítás keretén belül voltak láthatók a Dobozi Róbert és Dobozi Andrea által készített tönkölybúza termékek. Az Újszászon is termő homoktövisből készült termékekből is kaptak ízelítőt a látogatók, de meg is vásárolhatták azokat.

 

Google Photos

 

 

 

Március 7-én nőnapot tartottunk. Elnökünk szép köszöntővel és nőnapi verssel nyitotta meg az ünnepséget. Dienes András is egy szép, ide illő verssel köszöntötte a hölgyeket, Nász Imre tagtársunk pedig saját versével lepte meg az ünnepelteket. Nagyon jólesett mindenkinek ez a szép köszöntés. Végezetül minden hölgy tag kapott egy szál virágot. Nálunk, a csoportban évek óta nőnapkor megtartjuk a férfinapot is. Ilyenkor a hölgyek is szerény köszöntővel kedveskednek férfi tagtársaiknak. Ebben az évben Dienes Andrásné köszöntötte a fiúkat. Egy doboz sör volt a fiúk ajándéka. 

Vendégeink is voltak: Barta Imréné Katika, Némethné Varga Edit. Később érkezett Konka Csaba párjával, Mónikával. Nagyon örültünk a jelenlétüknek. Készültünk szendviccsel, sütivel, amit az ünnepség végeztével elfogyasztottunk. Jókat beszélgettünk. Szépen telt el a délután. 

Szintén március 7-én nyílt meg Tukacsné Ági „Fába égetve” c. kiállítása. Gratulálunk a szép munkákhoz a kertbarátok nevében. További sok sikert! 

Programokban nincs hiány ebben a hónapban. Március 11-én gobelin kiállítás megnyitója volt 17 órakor a művelődési házban. Nagyon sokan voltunk jelen a csoportból. Ritka szép látvány volt ez a kiállítás. Csak gratulálni lehet ezeknek az ügyes kezű embereknek. 

Folytatódott az este. A megnyitó után nőnapot tartott az önkormányzat a város lakosságának. Minden hölgy egy szál virágot kapott érkezéskor. Szépen megterített asztal mellett vártuk az operett műsort, melynek végén mindenkinek fánkkal kedveskedtek. Köszönet az önkormányzat vezetésének, elsősorban Molnár Péter polgármesternek, hogy ilyen gyönyörű estet varázsoltak ide a művelődési házba. Nagyon sokan voltak, jó volt a hangulat. Reméljük, lesz még folytatás. 

Március 12-én a kertbarátok nagy napra virradtak. Polónyiné Marika néni 90. születésnapi bulijára készültünk nagy izgalommal. A művelődési házban tartottuk meg. Délelőtt szépen megterítettünk, miközben javában főtt a pörkölt. Az ünnepség 13 órakor kezdődött. Joó Albert köszöntötte elsőnek az ünnepeltet egy gyönyörű csokorral a kertbarátok nevében, Majd Dienes András szép verset olvasott fel. A polgármester köszöntője következett. Átadta Orbán Viktor miniszterelnök oklevelét. Virággal és tortával kedveskedett az önkormányzat nevében. Konka Csaba és párja Mónika is köszöntötték Marika nénit virággal és ajándékkal. 

A művelődési ház részéről Barta Imréné és Némethné Varga Edit is átadták ajándékaikat. Folytatódott a köszöntések sora. A család, a jó barátok, és akik őt szeretik. Lassan eljött az ebéd ideje. Pezsgővel koccintottunk az ünnepeltre. Elfogyasztottuk a finom pörköltet. Köszönjük a szakácsoknak: Dienes Andrásnak és Kolozsi Ferencnek a munkájukat és a finom falatokat. A sütemények után volt még egy meglepetés a kertbarátok részéről. Készíttettünk egy nagy tortát, tűzijátékkal. Ezzel is kedveskedtünk Marika néninek ebből a jeles alkalomból. 

A bulihoz a zene nélkülözhetetlen. Halgat László szolgáltatta a talpalávalót. Köszönjük az egész csapat nevében. Táncoltunk, énekeltünk, beszélgettünk. Úgy érezzük, nagyon szépen telt ez a szombat délután. Mindenkinek köszönjük a segítségét és a támogatását. Marika néninek az elkövetkező évekre is jó egészséget, jó kedvet kívánunk. Legyen még sokáig közöttünk! 

A március 15-i ünnepségen sokan jelen voltunk a csoportból. Ebben a hónapban volt még egy összejövetelünk. Témánk az eddig történt események értékelése, átbeszélése volt. A szakmai dolgok minden taggyűlésen jelen vannak. Aktuális dolgokról mindig beszélünk, tapasztalatokat cserélünk. 

Ez a hónap nagyon tartalmas volt programokból. Azt mondja a közmondás: „Úgy szép az élet, ha zajlik.” Úgy gondoljuk, hogy ez most a kertbarátoknál így volt. 

Kertbarátok 

 

 

 

 

 

A Kultúrházak éjjel-nappal sorozatában újra részt vettek a Kertbarát Kör tagjai. 2015. február 14-én szombaton délután nagy lelkesedéssel jöttünk össze a művelődési házban. Más szakkörök is bemutatkoztak. Mi, a Fekete József Kertbarát Kör tagjai, sok finomsággal készültünk. Nagy lelkesedéssel készítettük a kóstolni valókat. Alaposan megterítettük az asztalokat, hogy a vendégeknek legyen mit kóstolniuk. Közben jókat beszélgettünk. Megnéztük a műsort, ami nagyon színvonalas volt. Gratulálunk a fellépőknek. Úgy éreztük, nagyon jó hangulatban telt ez a szombat délután. Máskor is ott leszünk!

Kertbarátok

 

Nagy örömmel fogadtam egy-két hónappal ezelőtt, amikor a Kertbarát Kör néhány tagja, élükön Joó Alberttel, azzal keresett meg, hogy az idén – néhány év kihagyás után – ismét szeretnének termékbemutatót rendezni. Hiszen ezt a több évtizedes rendezvényt mindig nagy érdeklődés kísérte szeptember elején városunkban. Az elhatározást tettek követték, és létrejött egy szemet gyönyörködtető kiállítás.

Kovács Ferenc, a kertbarát kör elnökének köszöntője után Fodor Imre, egykori elnök nyitotta meg a kiállítást. Megnyitó beszédében szólt a kertészkedés napos és árnyékos oldaláról: a kertről, a kerti munka és a növények szeretetéről és helyes ápolásáról, gondozásáról. És a mostanában uralkodó szélsőséges időjárási viszonyokról, amelyben nem egyszerű a növénytermesztés, ennek ellenére mégis sikerült szebbnél-szebb gyümölcsöket és zöldségeket produkálniuk a kiskert tulajdonosoknak.

A megnyitó után Molnár Péter polgármester is köszöntötte a kiállítókat és a jelen lévő érdeklődőket. Elismeréssel szólt a kiállított termékekről, arról az áldozatos munkáról, amivel ezeket a terméseket megtermelték.

Elmondta, hogy ő ugyan nem tartozik a kertet művelő emberek közé, ugyanakkor a településen lévő homoktövis ültetvényen keresztül ő maga is megtapasztalja a szélsőséges időjárás okozta problémákat.

Zárszavában kitartást, további jó munkát és jó egészséget kívánt a kertbarát kör valamennyi tagjának.

A szebbnél-szebb termések mellett Kaló Gábor méhész is kiállította a méhészetében megtermelt különböző ízű mézeket, lépes mézet, méhviaszból készült termékeket, és bemutatta a méhészkedéshez szükséges kellékeket is.

Bízom benne, hogy az elkövetkező években tovább folytatódik ez a szép hagyomány mindannyiunk örömére, és a kertbarát kör tagjai szeretettel várnak minden kertészkedést kedvelő embert csoportjukba.

A kiállítók voltak: Bálint Ferenc, Bálint Ferencné, Bibák Ferenc, Dienes András, Dienes Andrásné, Fodor Gábor, Fodor Imre, Joó Albert, Gara István, Gara Istvánné, Kelemen Mihály, Kelemen Mihályné, Kiss Illésné, Kovács Ferenc, Kovács Ferencné, Kolozsi Ferenc, Kolozsi Ferencné, Lovász Dánielné, Nagy Jánosné, Nász Imre, Ördög Ferenc, Ördög Ferencné, Polónyi Illésné, Szabó Andrásné, Szabó Dávidné, Szajkó Gyula, Tóth Lászlóné.

Némethné Varga Edit

 

A kertbarát kiállítás megnyitóján
(Fotó: Konka Csaba)

 

Szép termékek és kiállítóik
(Fotó: Konka Csaba)

 

Kertbarát névnap
Újszász, 2014. május 31.

 

Képtár

Fotó: Fehér János

 

Újszász 2016©