Ifj. Fehér János 11 éve minden tavasszal fut egy maratonit (42195 méter). Futásait egy-egy utazással köti össze. Futott már Lipcsében, Ljubljanában, Prágában, Salzburgban és Stockholmban is. Legjobb eredményét, a 3 óra 27 percet Salzburgban érte el. A Covid-19 járvány miatt nehezebb edzéskörülmények között készült fel a 12. maratonijára, de sehol nem volt verseny, amelyen lemérhette volna futóformáját. Ezért úgy döntött, hogy Újszászon fut 42 kilométert. Futásáról értesítette újszászi sporttársait.

„Egy csomó országban futottam már maratont, éppen ideje, hogy hazai pályán is teljesítsek egyet. Erre április 25-én teszek kísérletet Újszász környékén.

Ha van kedved, csatlakozz a pálya bármelyik pontján, akár futótársként, nyúlként, szurkolóként, pályabiztosítóként vagy frissítőemberként biciklivel, autóval, gyalogosan, vagy mindezeket kombinálva. Nyugodtan szólj ismerőseidnek is, ha úgy érzed, lenne kedvük beszállni.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János,Szaszkó Nándor

 

Általános szabály, hogy mindenki vigyázzon magára és a másikra. Tartsd a távolságot és adott esetben viselj maszkot.”

Tízen fogadták el a meghívást és sorakoztak fel kísérőként a rajtnál.

Eljött ifj. Fehér János 74 éves nagybátyja, a hétszeres maratoni országos bajnok Szekeres Ferenc, aki két olimpián indult és 1980-ban Moszkvában 12. helyezést ért el, bejárta világot, minden földrészen futott, nemzetközi versenyeket nyert. Hosszú pályafutása alatt 85 maratonit futott. 1980-ban Amszterdamban elért 2:12:35 legjobb idejével tíz éven át országos csúcstartó volt, még jelenleg is második a magyar örökranglistán. Elmondása szerint életében összesen 200000 kilométert futott, ami azt jelenti, hogy az Egyenlítő mentén ötször körbefuthatta volna a Földet. Mostanában könnyű kocogásokkal és nordic walkingozással tartja a kapcsolatot sportágával.

A kíséretben további maratoni futók sorakoztak. Bakos Dániel 8 alkalommal futott maratonit, legjobb eredménye 3:05:00, Szaszkó Nándor (12, 3:05:20), Tóth Gábor (4, 4:17.00), Fehér János (3, 3:15:00), Farkas István (2, 4:22:41), Farkas Lilla (1, 3:30:42).

Czétényi András, Pomázi János és Válint Attila még nem futott maratonit, de lelkesedésüket, elszántságukat és az erőnlétüket látva hamarosan őket is a maratoni futók klubjában köszönthetjük.

A kísérők a „bicogó szisztémát” alkalmazták. Mindig voltak, akik futva segítettek, és voltak kerékpáros kísérők is. Amikor a futók elfáradtak, cseréltek a biciklizőkkel.

A meglehetősen zegzugos Tornacsarnok - Kossuth utca - Erzsébetkörút - Kastély út - Zagyva-gát - 32-es út - Zagyva gát (hátsó) - Zagyvarékas gátőrház - Alsószászberek - Szászberek - Régi 32-es út - Zagyva-híd - Hunyadi út - Kossuth út - Tápiógyörgyei út - Alállomás (itt volt a féltáv) - Vasút út - Ady Endre út - Nap út - abonyi út - megyehatár tábla (fordító) - tápiógyörgyei út (itt is volt egy fordító) - Abonyi út - Erkel Ferenc út - Kossuth utca - Tornacsarnok útvonalon jól haladt a csapat. 21 kilométernél 1 óra 44 perc volt a részidő. Itt kiszállt a hamarosan hosszabb távra is alkalmas, végig lendületesen futó Válint Attila.

A célig Tóth Gábor 22 km, Válint Attila 21, Bakos Dániel 20 km, Farkas Lilla 17 km futással diktálta a tempót. A második 21 kilométer kicsit lassabbra, 2 óra 5 percre sikerült. Így 3 óra 49:20 lett a befutó idő. Ez másfél órával jobb, mint Berkó Sándor 2020. július 25-én futott 5 óra 19:50-es újszászi alapcsúcsa. Remélhetőleg lesz jelentkező a csúcsjavításra.

Célba érkezés után a tornacsarnok kertjében zajlott a beszélgetős energia és folyadékpótlás, amely során sok régi és jelenlegi futóélmény is szóba került. Mindenki nagyon várja a vírusmentes folytatást.

Zárásként Szekeres Ferenc ifj. Fehér Jánosnak, Farkas Lillának és Tóth Gábornak egy-egy serleget adott át eredményeik elismeréseként.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.