Május elsején az Újszászi VVSE szabadidő szakosztálya két bringatúrát is szervezett. A kerékpározást kedvelők Lévai Sarolta, Papp Éva, Szurmai Béláné, Szaszkó Rita összetételű csapata – Krassóiné Gyüre Rozália autóval kísérte őket – az Újszász – Zagyvarékas – Alsószászberek – Szászberek – Újszász 25 kilométeres kört teljesítette. A túráról készült fényképek szerint út közben volt bőven látnivaló. Nagyon szépek voltak a virágzó repcetáblák, Alsószászbereken pedig szép lovakat láttak a kerékpárosok.

 

Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália és Papp Éva

 

A másik csapat – Bulyáki Balázs, Czétényi András, Elek Violetta, Farkas István, Fehér János, Sipos Aurél, Szabó Csaba, Varga Zoltán, Viszkok Zoltán – a néha szemerkélő esőben egy különleges, 80 kilométeres kört ment a Tisza két partján, a Szolnok (Rózsakert) – Szandaszőlős – Rákóczifalva – Rákócziújfalu – Martfű – Tiszaföldvár – Cibakháza – Nagyrév – Tiszakécske – Tiszajenő – Tiszavárkony – Tószeg – Szolnok (Rózsakert) útvonalon. A különlegességet Nagyrév és a nagyrévi kompozás jelentette. A részvevők közül szinte senki nem járt korábban a 633 lakosú szép, rendezett, csendes településen.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János, Szabó Csaba és Varga Zoltán

 

Nagyrév nincs messze Újszásztól, mégis keveset tudunk róla. Nagyrév a Tisza bal partján fekszik, Szolnoktól délre. Közigazgatási területének szomszédai: észak felől Tiszajenő, északkelet felől Cibakháza, délkelet felől Kunszentmárton, dél felől Tiszainoka, nyugat felől pedig Tiszakécske, amely a Nagyrévhez legközelebbi város is egyben.

A szomszédság azonban csalóka, mert a községet szinte minden irányból vizek veszik körül – nyugat és észak felől széles ívben maga a Tisza, kelet felől pedig az egyik leghosszabb magyarországi Tisza-holtág, a csaknem 17 kilométer hosszan húzódó Cibakházi Holt-Tisza határolja, amely kiváló horgászvíz.

Belterületét szárazföldi úton csak egyetlen útvonalon lehet megközelíteni: a 4633-as útból kiágazó 46146-os számú mellékúton. Elérhető ugyanakkor Tiszakécske felől is, kompjárattal. A komp nagyrévi megközelítési útvonala önkormányzati út, a túlparton viszont állami közút, 46325-ös számozással, amely út Tiszakécske Újbög vasútállomása mellett a Szolnokról induló 4625-ös útba csatlakozik.

A huszadik században az Angyalcsinálókról volt hírhedt a település. Ez a kifejezés ragadt rá azokra a nagyrévi lakosokra - főként asszonyokra -, akikről kiderült, hogy legalább 162 ember haláláért tehetőek felelőssé, ennyi esetet tudtak ugyanis bizonyítani. A gyilkosságok felbujtója a helyi bába, Fazekas Gyuláné volt, aki arra buzdította a falubeli asszonyokat, hogy arzénnal vessenek véget férjeik életének, de volt, aki más rokonát, családtagját segítette ily módon a túlvilágra - az arzént légyfogó papírok beáztatásával nyerték ki. 1929 és 1931 között 12 tárgyalást tartottak az ügyben, a perekről Móricz Zsigmond is tudósított a Nyugat című folyóiratban. (Forrás: Wikipédia)

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.