Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Az óév utolsó heteiben nem volt hiány tartalmas és változatos rendezvényekben Újszászon. Advent második hétvégéjén igazán szorgalmasan dolgozott a Mikulás. Hintón, kerékpáron, motoron és gyalogosan is ellátogatott az újszászi gyermekekhez. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy örömet csaljon a csöppségek szívébe!

A hosszú évek óta hagyományos adventi gyertyagyújtások is nagyon sok érdeklődőt vonzottak mindhárom decemberi vasárnapon.

A helyi fellépők ünnepi műsorai mellett idén először rendezte meg december 18-án az Idősügyi Tanács a „Mindenki Karácsonya” elnevezésű zenés örömünnepet, ahol a színvonalas műsor mellett forró teával és forralt borral kedveskedtek a szórakozni vágyóknak. A mozgásukban korlátozott, egyedül élő idősek ráadásul segítséget is kérhettek oda- és visszautazásukhoz, így a közösségi ünnepet olyan lakosok számára is elérhetővé tették, akik a mindennapokban nagyon nehezen mozdulnak csak ki otthonukból. Gratulálok Kalóné Sajben Éva alpolgármesternek és az Idősügyi Tanács valamennyi tagjának a szervezéshez. Szeretném, ha hagyományt teremtenénk ebből a közösségi élményből is, és a jövőben minden harmadik adventi vasárnap valóban mindenki karácsonya lehetne.

A december számomra a mindennapi feladatok elvégzése mellett az évzárókról is szólt. Számos civil szervezet és intézmény rendezett összejövetelt, ahol értékelve az elmúlt év tevékenységét, már a jövő évi terveket is ismertették. Igyekeztem minden meghívásnak eleget tenni, így Újszászon és a környező településeken összesen 27 évzáró rendezvényen vettem részt ezekben a napokban. Büszke vagyok arra, hogy városunkban a pandémia okozta kényszerű kihagyások után ilyen gyorsan és sokrétűen tudott újraindulni a közösségi élet. Természetesen tökéletes és mindenkinek megfelelő soha nem lehet semmi. Azonban összehasonlítva magunkat más települések, akár nálunk jobb pozícióban lévő települések eredményeivel, nincs okunk szégyenkezni.

Köszönöm civil szervezeteink és intézményeink egész éves lelkiismeretes munkáját, amit közösségünk érdekében tettek!

A 2022-es év több oldalról is nem várt nehézségeket hozott. Még véget sem ért az addigi életünket fenekestől felforgató világjárvány, mikor a szomszédunkban kitört háború és a vele párhuzamosan kibontakozó gazdasági válság ismét olyan feladatok elé állította a településeket, melyre aligha lehettünk felkészülve.

Újszász egyik jelentős értéke a Zagyvaparti Idősek Otthona. Nem múlik el úgy hónap, hogy ne keresne meg engem valamelyik megyei település vezetője azzal, hogy segítségem kérje elesett sorsú, alacsony jövedelmű lakosaik idősotthoni elhelyezése kapcsán. Sok település ugyanis nem rendelkezik bentlakásos idősek otthonával, vagy kapacitásuk jóval kisebb (jellemzően 25-50 fő) a miénknél (150 fő). Településünk lakóinak már 1960 óta természetes, hogy idős hozzátartozóikat szükség esetén biztonságos, magas szakmai normákat követő intézményben tudják elhelyezni, és önkormányzatunk minden esetben átvállalja az ellátás költségeit akkor is, ha alacsony jövedelme miatt valaki nem tudja kifizetni a minimális térítési díjakat sem.

Egy idősek otthonának fenntartását (sok minden más, fontos tényező mellett) négy fő költségtípus mértéke határozza meg alapvetően. Ezek az előírt szakmai létszámra kifizetett munkabérek, a szükséges karbantartás, az étkezés és a működtetéshez szükséges energia költségei. 2022-ben a munkabérek jelentős emelkedése mellett az étkezési önköltség, valamint a villamos és földgáz energia extrém magas szintű drágulása is bekövetkezett.

Minimális térítési díj emeléssel, nem használt épületrészek lezárásával, valamint kedvezőbb energia-beszerzéssel igyekeztünk kompenzálni a megnövekedett kiadásokat. Most úgy tűnik, sikerült úrrá lennünk ezeken a nehézségeken, és a Zagyvaparti Idősek Otthonának működése 2023 évre is biztosított. Bízom benne, hogy a háború okozta energiaválság véget fog érni hamarosan, és életünk visszatérhet az elmúlt évtizedekben megszokott normál, kiszámítható mederbe.

Legnagyobb sajnálatomra 2022 decemberében nem tudtunk év végi ajándékot küldeni nyugdíjas lakosainknak, mint ahogyan azt 2018 óta minden évben megszokhattuk.

Cserébe viszont nem korlátoztuk a közvilágítást az ünnepek alatt, nem zártunk be intézményeket és nem rendeltünk el közigazgatási szünetet önkormányzatunknál.

Nem állítottunk le folyamatban lévő beruházásokat sem, hiszen városunk biztonságos és komfortos működése mindannyiunk számára a legfontosabb feladat. Jelenleg városunk hat pontján, mintegy 24 utcában zajlik az a belvíz-elvezetési projekt, mely az utóbbi 20 évben károkozással érintett területek mentesítését célozza. Mintegy 5.000 m belvízelvezető rendszer kiépítése történik meg áprilisig, a szükséges műtárgyak kivitelezésével együtt.

Átadásra került a Rákóczi úti akadálymentes járda első üteme is, és az év utolsó napjaiban már új útburkolaton közelíthettek meg több, eddig szinte megközelíthetetlen utcát is az oda látogatók a leromlott városrészben.

Az óév utolsó napjaiban több mint 800.000.000 Ft fejlesztési támogatásról érkezett döntés önkormányzatunkhoz.

A Hunyadi út útburkolatának szélesítésére és teljes felújítására benyújtott pályázatunk közel 200.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás nem csak a lakott területet érinti majd, a Rendőrségtől egészen a Jász útig, településünk határáig megújul az útszakasz. A tervekben az Egészségház előtt egy gyalogátkelőhely létesítése is szerepel.

Közel 300.000.000 Ft támogatásban részesült önkormányzati konyhánk felújítása. A tervek szerint a gimnáziumi főzőkonyha helyén a jelenlegi 600 adagos, közepesen fejlett minőségű konyha bővítésével és teljes felújításával egy 1100 adagos, modern, minden igényt kielégítő konyhát hozunk létre. Az új létesítményben lehetőség nyílik majd hosszú távon is gazdaságosan, egészségesen, és legfőképpen energiatakarékosan előállítani a gyermekétkeztetés (bölcsőde, óvoda, iskola, technikum), szociális étkeztetés (ÖNO, idősek otthona), valamint külsős előfizetők számára a 12 féle étlapból (közöttük diabetikus, glutén és laktózmentes stb. …) főzött napi főtt ételt.

Szintén közel 300.000.000 Ft támogatásban részesült önkormányzatunk a valamikori Vásártér teljes rehabilitációjára. A hosszú éveken át illegális hulladéklerakónak használt, leromlott, alulhasznosított területen terveink szerint közösségi teret, parkolókat, valamint sportpályákat (airsoft, paintball, íjász) és 100m hosszú fedett lőteret alakítunk ki. A komplexum részévé tesszük a jelenleg elhagyatott, de településünk egyik méltatlanul elfeledett értékének számító valamikori légvédelmi óvóhelyet is, mely szintén a Vásártéren található.
Mindezeken felül 2022-ben létrehozott Támogató Szolgálatunk is 9.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert új mikrobusz vásárlására, mely elsősorban a Liget úti speciális óvodába és iskolába beszállított gyermekek komfortosabb közlekedését hivatott majd segíteni.

Hatalmas munka ekkora támogatások megszerzése, hiszen előkészítő tanulmányok és egyeztetések egész sorát kell elkészíteni és elvégezni addig, ameddig egy gondolatból támogatási döntés születik.

Az igazi munka azonban csak ezután veszi kezdetét, hiszen az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, a műszaki ellenőr és közbeszerzési tanácsadó kiválasztása, a közbeszerzés lebonyolítása és a kivitelezés munkafolyamatai mind próbára teszik önkormányzatunk személyi állományának teherbírását. Köszönöm közvetlen munkatársaim elkötelezettségét, és képviselő-testületünk tagjainak konstruktivitását, mely településünk ily mértékű fejlesztését lehető teszi! Részemről az előző években megszokott teljesítmény folytatására számítok mindenkitől.

A tavalyi év is jelentős jótékonysági eseményekkel zárult településünkön.

2022 decemberében a Szolnoki Rotary Club jóvoltából több mint 270 db jó minőségű új pulóver érkezett a Zagyvamenti Integrált Központba, melyet újszászi és zagyvarékasi rászorulókhoz juttattak el a központ munkatársai.

Az ünnepek alatt is gondoltak a rászorulókra a Katolikus Karitász önkéntesei Újszászon.

December 21-én a Szász Étterem felajánlásából 50 adag tarhonyás hús, december 22-én az Aranykürt Vendéglő jóvoltából100 adag székelykáposzta kerülhetett az ünnepi asztalokra.

Az óév utolsó napján, december 31-én a Lowland Bikers motoros egyesület tagjai 50 adag Orczy gulyással kedveskedtek a településünkön élőknek.

Köszönöm a felajánlók önzetlenségét és a Katolikus Karitász önkénteseinek munkáját. Idén is sok embernek varázsolták szebbé az ünnepet!

Boldog új évet mindenkinek!

Ingyenes kéményvizsgálat magánszemélyeknek

Magánszemélyként évente egyszer ön is ingyenes kéményvizsgálatra jogosult!
Az Újszász Városi Önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a közelgő fűtési szezon előtt (megelőzve a kéményből kiinduló tüzeket, egyéb füst elvezetésből adódó baleseteket), a magánszemély ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők (kémények) általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről.
Egy évben csupán fél órába telik, mégis hatalmas lépés otthonunk biztonsága felé, ha rendszeresen szakemberrel ellenőriztetjük a tüzelő-, fűtőberendezéseket, valamint a kéményeket. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari szerve közfeladatként végzi a kéményseprést.
Újszász Város a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kéményseprőipari tevékenység Megyei Ellátási Csoportjához tartozik, mely az alábbi telefonszámon hívható:
1818 vagy 06-30/347-26-52
Hétfő: 8:00–20:00 óráig, kedd, szerda, csütörtök, péntek: 8:00–14:00 óráig
Magánszemélyek a szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe.
A családi házakban élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek. A szolgáltatás megrendelésekor adategyeztetés történik, és csak a megbeszélt időben keresik fel a szakemberek az ingatlan tulajdonosát.
A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetek megelőzése.
A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét.
A szakember a kéményvizsgálatáról tanúsítványt állít ki, ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét.
A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el!
A katasztrófavédelem minden kéményseprője képzett szakember, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőeszközük biztosított.
FIGYELEM!
A kéményseprők csak a lakos kezdeményezésére, hívására érkezhetnek házhoz, az előzetesen leegyeztetett időpontban!
Amennyiben nem a megbeszélt időpontban, vagy nem egyenruhában érkezik az önmagát kéményseprőnek kiadó személy, illetve készpénzt kér a szolgáltatásért, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 112 hívószámon!

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük, hála a NEFAG ZRT-vel még júniusban megkötött megállapodásunknak.
Az idei évben tapasztalható szén és tűzifa hiány, valamint a fabrikett piacon kialakult váratlan áremelkedés miatt a 2022/2023 fűtési szezonban idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 °C alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alul fűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.
Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Hintón érkezett a Mikulás (Fotó: Facebook)

 

A Katolikus Karitász önkéntesei 150 adag ételt juttattak el a rászorulókhoz (Fotó: Facebook)

 

Szilveszter napján a Lowland Bikers motoros egyesület tagjai 50 adag Orczy gulyást szállítottak ki a rászorulókhoz (Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.