Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

November 11-én a Szociális Munka Napját ünnepeltük. Tisztelettel köszöntöm a szociális ágazat valamennyi dolgozóját! Újszászon több mint 200 munkavállaló dolgozik minden nap szeretteink biztonságáért és megfelelő életminőségéért a gyermekvédelem, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás, idősgondozás, családsegítés, kisgyermek és csecsemőgondozás szakterületein. A város nevében köszönöm áldozatos munkájukat!

November 17-én kereken századik születésnapján köszöntöttük Barta Imréné Margit nénit.
Egy végigdolgozott élet, a kemény fizikai munka és az elmúlt egy évszázad minden nehézsége sem tudta elhomályosítani Margit néni jókedvét és családja iránt érzett mély szeretetét. Csodálatos érzés megismerni őt. Isten éltesse erőben, egészségben még sokáig közöttünk!

Új őrsparancsnok érkezik decemberben az újszászi rendőrőrs élére. Fürj János rendőr alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője mutatta be november 17-én Hevér Enikő rendőr századost a városházán.
A százados asszony Újszászon kezdte rendőri pályafutását, majd Tiszasülyön, később Gyöngyösön vezetői beosztásban teljesített szolgálatot. Külön öröm számomra, hogy Enikő úgy döntött, hamarosan városunkba költözik családjával. Köszönöm Csábi László megbízott őrsparancsnok munkáját, és a város nevében nagy tisztelettel üdvözlöm Hevér Enikő századost Újszászon. Munkájához jó egészséget, sok sikert és kitartást kívánok!

Novemberben is folytatódtak a drog prevenciós előadások Újszászon. Már hatodik előadásán van túl az az előadássorozat, melyet a szolnoki Kaméleon Társulattal együttműködésben kifejezetten városunk felkérésére találtak ki a társulatban dolgozó szakemberek.
Az úgynevezett fórumszínházas technikát alkalmazó interaktív előadások közben szociológus, addiktológus, drámapedagógus szakemberek segítenek a gyermekeknek felismerni a drogfogyasztásra utaló jeleket és kilépni azokból a szituációkból, mikor őket tudatmódosító szerek használatára szeretnék rávenni. A droghasználók és a résztvevők közötti fizikai kapcsolatot minden előadás alatt egy festmény ad, melyet egy-egy elítélt fest, kifejezetten erre az alkalomra. A képeken elmesélt történetek adják az előadás keretét, azonban a történetet minden esetben az előadás nézői és szereplői alakítják saját gondolataik alapján, így lehetőségük van akár kijavítani, rendbe tenni az akkor elkövetett hibákat is.

Körülbelül két évvel ezelőtt, egy áldozat-megelőzési tréningen láttam először munkában a társulatot. Elkötelezettségük, szakmaiságuk magával ragadó volt. Az előadás után felkerestem őket, majd némi közös gondolkozás után összeültek, és megalkották új drog prevenciós, 16 alkalomból álló újszászi tematikájukat. A foglalkozások költségét önkormányzatunk egy pályázat jóvoltából teljes egészében át tudta vállalni, így oktatási intézményeinkbe járó gyermekeink ingyenesen vehetnek azokon részt.
Bízom benne, hogy általános iskolánk és középiskolánk diákjai az itt elsajátított hasznos tudásokkal is felvértezve, könnyebben tudják majd elkerülni az életben rájuk leselkedő veszélyeket!

Már a harmadik gyertya meggyújtására készülünk az adventi koszorún. Az előző évekhez hasonlóan városunk Főterén méretes adventi koszorú készült. A látványos adventi dísz azon túl, hogy mindannyiunk szívébe egy kis örömet csempész, és jelzi a karácsony közeledtét, városunkban az elmúlt évek alatt a civil összefogás erejének is jelképévé vált. A három méter átmérőjű, több mint egy méter magas alkotáshoz az alapanyagot, szalmabálát és zöld fenyőágakat magánszemélyek ajánlják fel. Díszítését a Városi Művelődési Ház dolgozóinak irányítása mellett lakosok, civil szervezetek, önkéntesek végezték. A koszorú mellett ráadásul évről- évre szebb Betlehem is készül, melyet az Egyszemélyes Civil Szervezet vállal magára. A városháza előtti térre hagyományosan az Együtt Újszászért Egyesület önkéntesei varázsoltak karácsonyi hangulatot ötletes dekorációjukkal. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárul városunk szebbé tételéhez!

November végén jelentős elismerésben részesült két háziorvosunk. Egy 22 éve hatályban lévő egészségügyi minisztériumi rendelet alapján az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat látott el, „címzetes főorvosi” cím használatára jogosult. Dr. Matosevics Ilona és dr. Batki Erzsébet háziorvosaink a megyeházán megtartott ünnepségén vehették át címzetes főorvosi díszoklevelüket és az ehhez készített aranytáblákat. Tisztelettel és szeretettel gratulálok a címzetes főorvossá kinevezett háziorvosainknak! Köszönöm több évtized óta tartó alázatos, településünk lakói érdekében végzett munkájukat!

December első napjaiban igazán szorgalmas volt a Mikulás. Hintón, kerékpáron, motoron és gyalogosan is ellátogatott a gyermekekhez advent második hétvégéjén. Köszönöm mindenkinek, aki tett azért, hogy örömet csaljon a csöppségek szívébe!

Szinte hihetetlen, hogy már az utolsó havilap kiadására készülünk az idei évben. A napi munka, településünk fejlesztése és a nem várt problémák halmozódása miatt sajnos most sem tudjuk úgy ünnepelni, megélni, kicsit talán kiélvezni az év végét, ahogy azt mindenki megérdemelné. Sajnos, az idén nem tudunk év végi ajándékot küldeni nyugdíjas lakosainknak, mint ahogyan azt 2018 óta minden évben megszokhattuk. Nem fogjuk korlátozni viszont a közvilágítást az ünnepek alatt, nem zárunk be intézményeket és nem szüntetünk meg önkormányzati szolgáltatásokat sem, mint ahogy azt nagyon sok településen kénytelenek most megtenni.

Nem állítottunk le folyamatban lévő beruházásokat sem, hiszen városunk biztonságos és komfortos működése mindannyiunk számára a legfontosabb feladat. Jelenleg városunk hat pontján, mintegy 24 utcában zajlik az a belvíz- elvezetési projekt, mely az utóbbi 20 évben károkozással érintett területek mentesítését célozza. Mintegy 5.000 fm belvízelvezető rendszer kiépítése történik meg jövő év első feléig, a szükséges műtárgyak kivitelezésével együtt.

Akadálymentes járda épül a Rákóczi úton. Az Abonyi és Hunyadi utak mellett még az idei évben akadálymentes gyűjtőjárdát kap a Rákóczi út is. Felületi zárást kapott több lakóút is a leromlott városrészben, így tovább tudtuk csökkenteni a kátyús, poros utcáink számát a településen.

Sajnos, eredménytelenül zárult a piac felújítására kiírt árajánlatkérésünk, de egy tervmódosítással talán kezelni tudjuk, és a módosított határidőben befejezhető lesz ez a pályázat is.

Elnyert támogatási szerződéssel rendelkezünk a Zagyvaparti Idősek Otthonának és a Városi Könyvtárnak az energetikai korszerűsítésére. Hamarosan közbeszerzési kiírásra szeretnénk vinni mindkét beruházást.

Előkészített és benyújtott pályázatokkal rendelkezünk városi konyhánk bővítésére, a valamikori vásártér rehabilitációjára és a Hunyadi út burkolatának kiszélesítésére is. Az út felújításával régi problémánk, a polgármesteri hivatal előtti gyalogátkelőhely kérdése is megoldódik, hiszen a beruházás ezt a közlekedésbiztonsági elemet is tartalmazza.

Tervekben és elkötelezettségben is töretlen bizalommal várom a 2023-as évet, s bízom abban, hogy az elmúlt három év valamennyi, rajtunk kívülálló okokból bekövetkezett világméretű problémáját, a járványokat, a háborút és a gazdasági visszaesést magunk mögött tudjuk majd hagyni.

Kívánok ezért jó egészséget, kitartást és mindenekelőtt hitet mindenkinek!
Áldott karácsonyt, és boldog új évet mindenkinek!

 

Ingyenes kéményvizsgálat magánszemélyeknek

Magánszemélyként évente egyszer ön is ingyenes kéményvizsgálatra jogosult!
Az Újszász Városi Önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a fűtési szezon előtt (megelőzve a kéményből kiinduló tüzeket, egyéb füst elvezetésből adódó baleseteket), a magánszemély ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők (kémények) általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről.
Egy évben csupán fél órába telik, mégis hatalmas lépés otthonunk biztonsága felé, ha rendszeresen szakemberrel ellenőriztetjük a tüzelő-, fűtőberendezéseket, valamint a kéményeket. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari szerve közfeladatként végzi a kéményseprést.
Újszász Város a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kéményseprőipari tevékenység Megyei Ellátási Csoportjához tartozik, mely az alábbi telefonszámon hívható:
1818 vagy 06-30/347-26-52
Hétfő: 8:00–20:00 óráig, kedd, szerda, csütörtök, péntek: 8:00–14:00 óráig
Magánszemélyek a szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe.
A családi házakban élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek. A szolgáltatás megrendelésekor adategyeztetés történik, és csak a megbeszélt időben keresik fel a szakemberek az ingatlan tulajdonosát.
A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetek megelőzése.
A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét.
A szakember a kéményvizsgálatáról tanúsítványt állít ki, ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét.
A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el!
A katasztrófavédelem minden kéményseprője képzett szakember, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőeszközük biztosított.
FIGYELEM!
A kéményseprők csak a lakos kezdeményezésére, hívására érkezhetnek házhoz, az előzetesen leegyeztetett időpontban!
Amennyiben nem a megbeszélt időpontban, vagy nem egyenruhában érkezik az önmagát kéményseprőnek kiadó személy, illetve készpénzt kér a szolgáltatásért, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 112 hívószámon!

 

Nagycsaládosok figyelmébe

A jelenlegi szabályozások értelmében a rezsicsökkentett gázár évi 1729 köbméterig (átlagfogyasztás mértékéig) kedvezményesen jár minden háztartás számára.
Ez a mennyiség három gyermek esetén plusz 600 köbméterrel 2329 köbméterre emelkedik, és további gyermekenként plusz 300 köbméter kedvezményes árú gáz érhető el a nagycsaládosok számára.
A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben a családok támogatásról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.
A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe.
A nagycsaládosok kedvezményét azonban a fogyasztónak kell igényelnie!
A 300 ezer jogosultból még mindig sokan nem éltek ezzel a támogatási lehetőséggel.
Amennyiben ön megfelel a fenti feltételeknek, a közleményben mellékelt igénylőlap segítségével tudja igénylését benyújtani.
Önkormányzatunk ügyfélszolgálatán is segítenek munkatársaink az igénylőlap elérésében!

 

Szociális tüzelőprogram

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük, hála a NEFAG Zrt.-vel még júniusban megkötött megállapodásunknak.
Az idei évben tapasztalható szén és tűzifa hiány, valamint a fa brikett piacon kialakult váratlan áremelkedés miatt a 2022/2023 fűtési szezonban idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.
Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Barta Imréné köszöntése 100. születésnapján

 

Polónyi László, Zagyvarékas polgármestere, Hevér Enikő rendőr százados, Dobozi Róbert, Újszász polgármestere és Fürj János rendőr alezredes, a Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője (Fotó: Facebook)

 

Csoportkép a Kaméleon Társulattal (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Részlet a drogprevenciós előadásból (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Advent első vasárnapján (Fotó: Danyi Zsaklin)

 

Az első adventi gyertya meggyújtása (Fotó: Danyi Zsaklin)

 

 

Dr. Matosevics Ilona és dr. Batki Erzsébet háziorvosokat címzetes főorvossá nevezték ki (Fotó: Facebook)

 

Kerékpáros mikulások (Fotó: Földi Henriett)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.