Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Október az idősek világhónapja. Ebből az alkalomból érdekes előadásokkal, friss pogácsával, forró italokkal, baráti találkozásokkal várt minden időst és leendő idős lakost az Idősügyi Tanács rendezvénysorozata a Művelődési Ház nagytermében. A három napos rendezvénysorozaton érdekes és hasznos előadásokat hallhattak, baráti beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A rendezvénysorozat zenés-táncos délutánnal zárult. Isten éltesse az Örökifjakat, Időseket, Szépkorúakat!

A Lecsófesztiválon forgatott a Szolnok TV. Az adás visszanézhető a következő linken:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=524254923038759&id=100063627667224

Izgalmas napja volt október 6-án az újszászi óvodásoknak! A csodálatos őszi napsütésben először az aradi vértanúkról emlékeztek meg az óvoda sarkán álló terebélyes tölgyfánál.

A tölgyfát 1929. október 6-án, a vértanúk kivégzésének 80. évfordulóján az akkori általános iskolások ültették a hősök emlékére.
Az ünnepséget követően a legbátrabbak Duka Sándor jóvoltából lovaskocsikázhattak egy kört a városban. Köszönöm Sanyi önzetlenségét! Ismét hatalmas örömöt okozott a csöppségeknek!

Októberben tovább bővült a térfigyelő kamerarendszer Újszászon.

A rendőrség és a Városi Polgárőrség javaslatai alapján térfigyelő kamerákat helyeztünk el az illegális hulladéklerakással és egyéb szabálysértésekkel legjobban érintett területeken.
A most felszerelt kamerák a legújabb BM előírásoknak megfelelnek, magas felbontású képet rögzítenek, éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett is jó eredménnyel használhatók.
Újszászon ezzel a beruházással a közterületeket figyelő kamerák száma meg fogja közelíteni a 40 db-ot. Bízom benne, hogy ez a jelentős mennyiség hathatósan hozzá fog járulni a településünkön élők biztonságának növeléséhez!

Modern, intelligens defibrillátor érkezett Újszászra.

Az Újraélesztés Világnapját (World Restart a Heart Day) október 16-án ünnepeljük. A világnapot az Európai Parlament kezdeményezésére hozták létre azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára. A kampány keretében ilyenkor világszerte ingyenes oktatásokat szerveznek. Idén a világnap alkalmából háziorvosaink a Gyere Segíts Alapítvánnyal együttműködésben egy félautomata defibrillátort adományoztak településünk lakói részére.
Köszönöm az életmentő felajánlást dr. Matosevics Ilonának, dr. Ágotai Edének, dr. Kovács Nikolettának, dr. Batky Erzsébetnek, dr. Nagy Valériának, valamint Varga Erikának, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetőjének, aki jelentős árengedménnyel járult hozzá a projekt sikeréhez. Az eszközt (mely a mentők kiérkezéséig szó szerint életmentő lehet) az Egészségház bejáratánál fogjuk elhelyezni, ahol 24 órában hozzáférhető lesz vészhelyzet esetén mindenki számára!

Október 15-én ismét szabolcsi almavásárt rendeztünk a piactéren. A már hagyományos  őszi almavásár idén is nagy sikerrel zárult. Az őstermelőktől közvetlenül megvásárolt kitűnő minőségű gyümölcsök a piaci árnál jóval kedvezőbb áron kerülnek ilyenkor a vásárlókhoz. A kezdeményezés sikerét jól jelzi, hogy ismét pár óra alatt elfogyott a teljes teherautónyi mennyiség.

Városunk hatalmas értéke az Abonyi úti Orczy kastély.

A műemléki védettség alatt álló, egykor szebb napokat megélt, monumentális épület állagromlása mára már sajnos a nehezen visszafordítható állapotba jutott. Legnagyobb problémái egyikét az épület szerkezetébe beszivárgó csapadékvíz jelenti, mely tönkretette a homlokzatot és a felső emeleti lakószobákban is jelentős károkat okozott. A bentlakásos szociális intézmény fenntartója idén március óta a Görögkatolikus Egyház, amely szemmel láthatóan komolyan veszi fenntartói kötelezettségét. Az épület lapostetős részeinek régóta várt vízszigetelése kezdődött meg októberben, korszerű, magas minőségű anyagokkal. Már a csodálatos kilátás miatt is megérte vállalnom a kockázatot, és felmásznom az épület tetejére. Nagyon megérdemli megyénk legnagyobb, legjelentősebb kastélya a gondoskodást!

Október 22-én szombaton 8:00 órától Tegyünk közösen biztonságunkért! címmel tartott képzéssel egybekötött fórumot a Városi Polgárőr Egyesület Újszászon, a Rózsa Imre Technikumban. A rendezvényre szép számmal érkeztek a térségi polgárőr egyesületek képviselői mellett helyi érdeklődők is. Gratulálok a szervezéshez a Városi Polgárőr Egyesület elnökségének és köszönöm minden előadónak a tartalmas és informatív előadásokat!

Október 20-án 60. házassági évfordulóját ünnepelte Földi Béla és felesége Marika néni a Zagyvaparti Idősek Otthonában. Példaértékű az a szeretet és kitartás, amivel egymás iránt viseltetnek a mai napig. Isten éltesse az ifjú párt!

Októberben újszászi származású parancsnokot neveztek ki a Tatai lövészdandár élére.
Gratulálok Tóth István ezredesnek az előléptetéshez! Felelősségteljes megbízatásához jó egészséget kívánok!

Erdélyi testvértelepülésünkről, Csíkcsicsóból érkezett szakmai delegációt láttunk vendégül Újszászon. A csicsói óvoda szakmai közössége tanulmányútra érkezett hozzánk, olyan fejlesztőprogramok tanulmányozására, mint a „mozgáskotta”, vagy a „fogom a kezed” program. A jó hangulatú, tartalmas szakmai foglalkozást az utolsó napon egy egri kirándulással zártuk.

Megkezdte működését a Báró Orczy Család Alapítvány. A dr. Nyáry György, városunk díszpolgára által létrehozott Alapítvány célja, hogy Újszász városában és a vonzáskörzetéhez tartozó településeken élő tehetséges, de anyagilag rászorult fiataloknak támogatást nyújtson, elsősorban a továbbtanulásban, illetve a tehetségük kibontakozásában. Ezen cél érdekében az alapítvány kuratóriuma évente pályázatot hirdet, melynek keretében a kuratórium által adott évre meghatározott összeget fordít ösztöndíj formájában, havi egyenlő részletekben, maximum 10 hónapon keresztül a pályázaton eredményesen teljesítő tehetségek támogatására. Az első pályázati felhívásra már várják a szociálisan rászoruló, tehetséges tanulók jelentkezését.

Sokan érdeklődtek nálam a Városi Piac felújításával kapcsolatban. Mint ismeretes, a piac felújítására mintegy 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk. Sajnos az építőipari áremelkedések miatt a beruházásra kiírt közbeszerzésünk eredménytelenül zárult. A legkedvezőbb ajánlattevő is közel kétszeres áron vállalta volna a munkát, mint a rendelkezésünkre álló összeg, így az ajánlatot nem tudtuk elfogadni. A pályázat irányító hatóságától ezért határidő hosszabbítást kértünk, melyet kedvezően bíráltak el- 12 hónap haladékot kaptunk. Most a projekt építési engedélyének módosításán dolgozunk. Olcsóbbá kell tennünk a beruházást ahhoz, hogy ebben a pályázati ciklusban lehetőségünk legyen a megvalósításra.

2018-ban történt első megválasztásom óta már hagyomány, hogy év végén üdvözlőkártyát és pénzajándékot juttatunk el a településünkön élő idős lakosoknak.
Az ajándékozást a Covid járvány alatt is fenn tudtuk tartani, sőt az előző évben jelentősen bővítettük a kedvezményezettek körét.
Az idei év kihívásai azonban a világjárvány anyagi kihívásainál is jelentősebb terheket rónak Önkormányzatunkra, működésünk minden területen jelentős takarékoskodásra kényszerülünk.
A megnövekedett energiaköltségek intézményeink fenntartását megnehezítik. Sok település bezárásokkal, illetve a közvilágítás korlátozásával próbál megtakarításokat elérni működésében. Feltett szándékom, hogy Újszászon nem zárunk be egyetlen intézményt sem, s ha csökkentett üzemmódban is, de folyamatosan elérhetővé tesszük Önkormányzatunk valamennyi szolgáltatását a lakosok számára. Nem tervezzük a közvilágítás korlátozását, hiszen az közbiztonsági problémákat vonhatna maga után.
Energiaköltségeink azonban jelentősen megemelkedtek. Az Idősek Otthonában jelenleg 1400 Ft/m3 áron kapjuk a földgázt, mely az eddigi 20-22millióFt éves fűtési költséghez képest 115 millió Ft-os gázszámlát jelenthetne. A probléma megoldásán több irányban is dolgozunk, folyamatosan egyeztetünk az MVM ZRT-vel kedvezőbb energiaárak elérésért, valamint intézményeink működését minden épület tekintetében újragondoltuk, és számtalan takarékossági intézkedést vezettünk be. Az így megtakarított kiadásokon kívül azonban szükség van további források előteremtésére is, mely sajnos érinti az év végi ajándékokra elkülönített összeget. A képviselő-testület döntése értelmében Önkormányzatunk idén nem fog ajándékot küldeni az idős lakosoknak, s az így felszabadított forrást tűzifa beszerzésre, gyermekétkeztetésre illetve közvilágítás biztosítására kell fordítani.
Őszintén bízom benne, hogy jövőre már elfelejtve a nehézségeket, ismét időseink köszöntésére tudjuk ezt az összeget fordítani.

 

Ingyenes kéményvizsgálat magánszemélyeknek

Magánszemélyként évente egyszer Ön is ingyenes kéményvizsgálatra jogosult!
Az Újszász Városi Önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy a közelgő fűtési szezon előtt (megelőzve a kéményből kiinduló tüzeket, egyéb füst elvezetésből adódó baleseteket), a magánszemély ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők (kémények) általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről.
Egy évben csupán fél órába telik, mégis hatalmas lépés otthonunk biztonsága felé, ha rendszeresen szakemberrel ellenőriztetjük a tüzelő-, fűtőberendezéseket, valamint a kéményeket. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari szerve közfeladatként végzi a kéményseprést.
Újszász Város a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kéményseprőipari tevékenység Megyei Ellátási Csoportjához tartozik, mely az alábbi telefonszámon hívható:
1818 vagy 06-30/347-26-52
Hétfő: 8:00-20:00 óráig, kedd, szerda, csütörtök, péntek: 8:00-14:00 óráig
Magánszemélyek a szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe.
A családi házakban élőkhöz a tulajdonosok kezdeményezésére egyeztetett időpontban érkeznek a szakemberek. A szolgáltatás megrendelésekor adategyeztetés történik, és csak a megbeszélt időben keresik fel a szakemberek az ingatlan tulajdonosát.
A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetek megelőzése.
A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét.
A szakember a kéményvizsgálatáról tanúsítványt állít ki, ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét.
A KATASZTRÓFAVÉDELEM KÉMÉNYSEPRŐI KÉSZPÉNZT NEM KEZELHETNEK, NEM FOGADHATNAK EL!
A katasztrófavédelem minden kéményseprője képzett szakember, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőeszközük biztosított.
FIGYELEM!
A kéményseprők csak a lakos kezdeményezésére, hívására érkezhetnek házhoz, az előzetesen leegyeztetett időpontban!
AMENNYIBEN NEM A MEGBESZÉLT IDŐPONTBAN, VAGY NEM EGYENRUHÁBAN ÉRKEZIK AZ ÖNMAGÁT KÉMÉNYSEPRŐNEK KIADÓ SZEMÉLY, ILLETVE KÉSZPÉNZT KÉR A SZOLGÁLTATÁSÉRT, KÉRJÜK AZONNAL ÉRTESÍTSE A RENDŐRSÉGET A 112 HÍVÓSZÁMON!

 

Nagycsaládosok figyelmébe

A jelenlegi szabályozások értelmében a rezsicsökkentett gázár évi 1729 köbméterig (átlagfogyasztás mértékéig) kedvezményesen jár minden háztartás számára.
Ez a mennyiség három gyermek esetén plusz 600 köbméterrel 2329 köbméterre emelkedik, és további gyermekenként plusz 300 köbméter kedvezményes árú gáz érhető el a nagycsaládosok számára.
A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben a családok támogatásról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.
A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe.
A nagycsaládosok kedvezményét azonban a fogyasztónak kell igényelnie!
A 300 ezer jogosultból még mindig sokan nem éltek ezzel a támogatási lehetőséggel.
Amennyiben Ön megfelel a fenti feltételeknek, a közleményben mellékelt igénylőlap segítségével tudja igénylését benyújtani.
Önkormányzatunk ügyfélszolgálatán is segítenek munkatársaink az igénylőlap elérésében!

 

Szociális tüzelő program

Az előző években bevált gyakorlat szerint idén is folyamatosan lesz lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük, hála a NEFAG ZRT-vel még júniusban megkötött megállapodásunknak.
Az idei évben tapasztalható szén és tűzifa hiány, valamint a fabrikett piacon kialakult váratlan áremelkedés miatt a 2022/2023 fűtési szezonban idén termelt tűzifát (lágy és kemény lombos vegyesen) tudunk a rászorulóknak biztosítani.
Arra kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az Önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 °C alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Új kamerák
(Fotó: facebook)

 

Óvodások október 6-án az emlék tölgynél
(Fotó: facebook)

 

Az életmentő felajánlást tevők: dr. Ágotai Ede, dr. Batky Erzsébet, Varga Erika, dr. Matosevics Ilona, dr. Nagy Valéria, dr. Kovács Nikoletta, Dobozi Róbert
(Fotó: facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.