Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Augusztusban pozitív és negatív eseményekből egyaránt kijutott városunknak.

Augusztus 6-án a kora esti órákban lángok csaptak fel városunk külterületén. A Nagy út végétől cca.200 m-re keletkezett tűz a viharos erejű szélben gyorsan terjedt tovább a hónapok óta tartó szárazságban. 4-5 méter magas lángoszlop emésztett el mindent, ami az útjába került. Szerencsére a szél nem a település felé terelte a lángokat. A tűz gyorsan átterjedt a vasúton, veszélyeztetve az ott található mezőgazdasági telephelyeket is.

Kecskeméttől Jászberényig riasztották a kirendeltségeket: mintegy 10 gépjármű vett részt az oltásban, amit a viharos erejű szél nagyban megnehezített. A tűz (hála a gyors és szakszerű beavatkozásnak) a mezőgazdasági telephelyekre és a lakott területre nem tudott átterjedni.

Közel 200 hektáron égett le a vasúti töltés és a mezőgazdasági terület, hosszú időre a vasúti forgalmat is le kellett állítani. 23:30-ra sikerült végül megfékezni a lángokat. A terület jelentős részét az éjszaka folyamán magam is bejártam. A Városi Polgárőrség tagjaival egyeztettem, a Katasztrófavédelem másnap reggeli ellenőrzéséig felváltva figyelték önkénteseink az esetleges tűzfészkek újbóli kialakulását.

Köszönjük a Katasztrófavédelem munkatársainak gyors, szakszerű, áldozatkész munkáját. Nagy veszélytől menekült meg településünk azon az éjszakán.

 

Augusztus 13.

Nyugdíjba vonulása alkalmából búcsúztattuk el Barta Imrét, városi karbantartó csoportunk egyik oszlopos tagját. Kívánok hosszú, boldog nyugdíjas éveket!

 

Egy turisztikai beruházás egy éve: Egyéves fennállása alatt mintegy 1500 ember táborozott, sportolt, evezett vagy kerékpározott a Zagyva Ökoparkban.

2015 óta dolgozom a Zagyva és az újszászi Parkerdő fejlesztésén. Engem személyesen rabul ejtett ez a páratlan természeti környezet, és a benne rejlő kimeríthetetlen lehetőségek tárháza.

Pontosan egy éve zárult le eddigi legnagyobb, Zagyva térségét érintő beruházásunk, a Zagyva Ökopark projekt. A beruházás keretében pl. sikerült pontonhidakat vásárolnunk, melynek köszönhetően régi problémánk, a Parkerdő megközelítése vált biztonságossá Újszász felől.

Beszerezhettünk mobil stégeket, melyekről minden időjárási körülmények között könnyen és biztonságosan vízre tudnak szállni a kirándulók. Épült rönkház a Parkerdőben, mely a táborokban pihenőhelyként, az őszi erdei iskolákban tanteremként segíti a természet megismerését. A rönkháznak köszönhetően általános iskolánk be tudta építeni az „erdő hete” tematikus oktatási hetet a tanrendjébe, melynek keretében minden iskolás gyermekünk erdei körülmények között tanulhat környezetismeret, biológia tantárgyakat. Hasonló rönkház épült Zagyvarékason a Kisszögben, valamint a Kifli úton is.

Madármegfigyelő les épült a Zagyva egyik kevéssé ismert részén, a Bogárzóban. Mindhárom település egy-egy kültéri játszótérrel gazdagodott, Újszászon a Zagyvaparti kastély mellett az Orczy család történetét bemutató, a Parkerdőben a Parkerdő történetét bemutató információs táblákat helyeztünk ki, valamint Újszászon erdei tornapálya, Zagyvarékason tanösvény létesült.

A projekt részeként beszerzett sátrak, padok és asztalok több helyi fesztiválon, rendezvényen tettek már jó szolgálatot.

Komoly vízi sport eszközparkot és kerékpárokat sikerült megvásárolnunk a projekt keretében, valamint a szállításukhoz szükséges utánfutót. A Parkerdőbe sikerült visszaköttetnünk az évtizedek óta hiányzó villamos áramot.

A Zagyva jelenlegi, rendkívül alacsony vízállása miatt joggal merülhet fel egyesekben a kérdés: megérte vajon erre a célra fordítani ezt a nem kevés anyagi forrást, időt és energiát?

Parkerdei Családi Nap, látogató csoportok szervezett eveztetése, gyermektáborok, erdei iskolák és sporttáborok, Szászbereken, Újszászon és Zagyvarékason.

Az elmúlt egy évben dokumentáltan mintegy 1500 ember táborozott, sportolt, evezett vagy kerékpározott a Zagyva Ökoparkban.
A nyílt lakossági napok mellett 12 szervezett csoportot fogadtunk és ismertettük meg velük Zagyvánk értékeit.

A Zagyva Ökopark erdei futóversennyel, erdei iskolákkal, valamint a Városnapig biztosan odakint lévő pontonhíddal biztosan sokaknak szerez még örömet 2022-ben is.

 

Augusztus 20-án tartotta szokásos motoros buliját a Lowland Bikers motoros egyesület az Újszászi Parkerdőben.

Hála a Zagyva Ökopark beruházásnak, ezt a motoros fesztivált már jóval könnyebben, gazdaságosabban és komfortosabban tudták létrehozni a szervezők.

Több millió forintba és három évbe került, de a beruházásnak hála, ismét sikerült bevezettetnünk a villamos áramot a Parkerdőbe. Az ott épült rönkház remek bázisként szolgál minden rendezvényen, és a projekt keretében beszerzett egyéb eszközök is növelték a rendezvény színvonalát.

Két napon át kiváló rockzenei előadók koncertjei szórakoztatták a közönséget a motoros fesztiválon, és bár a szokásos motoros felvonulást a hirtelen jött esőzés miatt le kellett mondani, a szombat esti koncertre ismét sokan gyűltek össze a Parkerdei tisztáson, akiket a hiányzó áramtermelő aggregátorok monoton zúgása és benzinfüstje helyett bőségesen kárpótolt a jobbnál- jobb motorok hangja.

Gratulálok a szervezőknek!

 

Augusztusban újabb kitüntetéseket és elismeréseket vehettem át.

Megyei kitüntetések átadására került sor 2022. augusztus 17-én a Megyeháza dísztermében.
Újszász Város Önkormányzata Idősbarát Önkormányzat kitüntető címben és Települési Környezetért kitüntető címben részesült.
Külön öröm volt számomra, hogy városunk lakosa, dr. Szaszkó Rita Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Díjat kapott. Tiszta szívből gratulálok neki az elismeréshez!

 

Augusztus 20-án nem várt, hatalmas megtiszteltetésben részesültem.

A Búcsúi Szentmisével egyidőben, idén először került sor az Egyházközség által alapított „Orczy Andor Díj” ünnepi átadására.
1885-ben elsősorban az Orczy Családnak köszönhetően épült meg római katolikus templomunk. A díj a templom építtető báró Orczy Andor nevét viseli.

Az Újszászi Római Katolikus Egyházközség képviselő-testülete az alapítókkal egyhangúan a díjat
– az egyházközségért végzett áldozatkész szolgálatáért,
– a mindennapi működéshez szükséges háttérfeltételek biztosításának köszöneteként,
– lojalitásáért, munkájáért, példaértékű tevékenysége elismerésként adományozza.

A frissen alapított díjat idén először én vehettem át.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Egyházközösség tagjai munkámat egy ilyen rangos, gyönyörű díjjal ismerték el. Ugyanakkor úgy érzem, csupán azt tettem, amit polgármesteri munkakörömből kifolyólag amúgy is tennem kellett. A díj, mely irodám falán az egyik legelőkelőbb helyre kerül, a jövőben arra ösztönöz, hogy fokozzam erőfeszítéseimet városunk közösségeinek megsegítése terén!

 

Augusztus 28. a Megbecsülés Napja: a szociális ágazat dolgozóit köszöntöttük ezen a napon, Újszászon.

Városunkban a két nagy bentlakásos otthonnak köszönhetően kiemelkedően magas a szociális ágazatban dolgozók létszáma.
Zagyvaparti Idősek Otthona, „Kastély Otthon”, Zagyvamenti Integrált Központ és Városi Bölcsőde: Mintegy 250 munkavállaló dolgozik településünkön a hét minden napján szeretteinkért, és szó szerint a bölcsőtől a koporsóig fogják azok kezét, akik maguktól nem lennének képesek emberhez méltó módon végigjárni a rájuk váró utat.

Két évvel ezelőtt gondolkoztunk el azon, hogyan is tudnánk a lehető legjobban megköszönni az ő munkájukat. Akkor merült fel először egy majális jellegű családi nap ötlete, melyet (legjobban kifejezve az esemény célját) Megbecsülés Napjának neveztem el. Az idei rendezvényre 350-en regisztráltak, valamennyien ágazati dolgozók és családtagjaik.

9 bográcsban kiválóbbnál kiválóbb ételek főttek, míg a tizedikbe egy saját nevelésű birkát ajánlottam fel, színesítve a nap ételkínálatát. Városi konyhánk a pörkölt elkészítése mellett finom süteménnyel, hűtött italokkal és frissen főzött kávéval kedveskedett a megjelenteknek.

A 14 órásra (07-21-ig) sikerült rendezvényen ingyenes ugrálóvár, csillámtetoválás, arcfestés, mesemondó, interaktív foglalkozás, zenés kabaréműsor, tombola, retro disco szórakoztatta a megjelenteket. Úgy gondolom, mindenki megtalálta ezen a napon az együttlét és az önfeledt szórakozás örömét.

Isten éltesse a szociális ágazatban dolgozó összes munkavállalót! Köszönjük a munkájukat!

 

A hónap végén, augusztus 30-án lakógyűlést tartottunk a Zagyavparti Idősek Otthonában. A szép számmal megjelent lakóközösség előtt olyan fontos témákról esett szó, mint a hamarosan életbe lépő új házirend, a térítési díj kényszerű emelése, vagy az energetikai költségek miatt szükségessé vált beruházások ütemezése.

Az új házirend elsősorban a békés együttélés erősítése miatt vált elkerülhetetlenné. Fő elemei a társas érintkezés és az intézményen belüli alkoholfogyasztás szigorúbb szabályozásai lesznek.

2019 óta nem emelt önkormányzatunk térítési díjat az intézményben. Ez idő alatt nem csak költségeink, hanem a fizetések és a nyugdíjak is jelentős mértékben emelkedtek. A jelenlegi önköltségünkhöz (10.140 Ft/ellátott/nap) képest az eddigi térítési díjat (3500 Ft/ ellátott/nap) önkormányzatunk szeptember 1-től 4500 Ft/ellátott/nap díjra emelte. Sajnos költségeink emelkedése függvényében további emelésekre lehet még számítani.

A lakógyűlésen kérdésként merült fel azon ellátottak kérdése, akik alacsony jövedelmük miatt a megemelt térítési díjat már nem tudják kifizetni.

Megnyugtató válasszal szolgálhattam számukra, hiszen jogszabályok garantálják mindenki számára azt, hogy szociális intézményekben nyugdíjuk bizonyos részét lehet csak térítési díjra fordítani, azaz teljes nyugdíjuk abban az esetben sem vonható el, ha az alacsonyabb lenne a megállapított térítési díjnál. Esetükben az ellátás költségeit a szükséges részben önkormányzatunk fedezi, így az ő lakhatásuk, ellátásuk a jövőben is a legnagyobb biztonságban lesz.

Jubileumi, 25. Városnapra készülünk

Kérem, figyeljék felhívásainkat, és találkozzunk, ünnepeljünk együtt városunk legnagyobb ünnepén!

 

Érettségit szerezhet Újszászon

Heti egyszeri személyes konzultációval érettségit szerezhet Újszászon! A képzés ingyenes, a korábbi tanulmányokat beszámítják, így a képzés ideje egyénileg lerövidíthető. Megfelelő számú jelentkező esetén a képzésre Újszászon, a Zagyvaparti Szociális Otthonban kerül sor. Érdeklődni, jelentkezni a következő telefonszámon lehet: 06-70-670-8474

 

Nagycsaládosok figyelmébe

A jelenlegi szabályozások értelmében a rezsicsökkentett gázár évi 1729 köbméterig (átlagfogyasztás mértékéig) kedvezményesen jár minden háztartás számára.
Ez a mennyiség három gyermek esetén plusz 600 köbméterrel 2329 köbméterre emelkedik, és további gyermekenként plusz 300 köbméter kedvezményes árú gáz érhető el a nagycsaládosok számára.
A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben a családok támogatásról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.
A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe.
A nagycsaládosok kedvezményét azonban a fogyasztónak kell igényelnie!
A 300 ezer jogosultból még mindig sokan nem éltek ezzel a támogatási lehetőséggel.
Amennyiben ön megfelel a fenti feltételeknek, a közleményben mellékelt igénylőlap segítségével tudja igénylését benyújtani.
Önkormányzatunk ügyfélszolgálatán is segítenek munkatársaink az igénylőlap elérésében!

 

Kormánybusz Újszászon

Megfelelő ütemben, jól halad az Okmányiroda kialakítása Újszászon.
Az átalakítás ideje alatt rendszeresen településünkre érkezik a Kormánybusz.
Az átalakítás ideje alatt minden hétfőn, 7:30-tól 17:00-ig az Újszász Városi Művelődési Ház épületének 1. számú irodájában személyes ügyfélfogadást biztosítanak a hatósági és a gyámügyi terület munkatársai.
Mindezen felül a lakosság igényeinek kiszolgálása érdekében a Kormányhivatallal történt megállapodásunk alapján a Kormánybusz is Újszászra érkezik/ érkezett az alábbi napokon:
– 2022. szeptember 05, 12, 19, 26.
– 2022. október 03, 10, 17, 24.
A Kormánybuszban intézhető ügyek köre:
– Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés
– Lakcímkártyával kapcsolatos ügyintézés
Vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal) kapcsolatos ügyintézés
– Parkolási igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés
– Diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK adatlap felvétele
– Ügyfélkapu regisztráció
A Kormánybusz ügyfélfogadásának helye és ideje:
A Piactéri pékség mellett, 09:00-15:00 óra között a megjelölt napokon.

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Köszönet a szociális ágazatban dolgozóknak
(Fotó: Gonda Adrienn)

 

Közel 200 hektáron égett le a vasúti töltés és a mezőgazdasági terület
(Fotó: facebook)

 

Barta Imre
(Fotó: facebook)

 

Népszerű a zagyvai kenuzás
(Fotó: Fehér János)

 

A gyerekek nagyon szeretnek táborozni a parkerdőben
(Fotó: facebook)

 

Dobozi Róbert az „Orczy Andor Díj”-jal
(Fotó: Antal Attila)

 

Újszásziak a Megyeháza dísztermében: Kaló Istvánné alpolgármester, Dobozi Róbert polgármester, dr. Szaszkó Rita Pedagógia Díjas és Répási Csabáné Tóth Rozália, a megyei közgyűlés tagja
(Fotó: facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.