Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

A 2020 tavaszán elkezdődött Covid világjárvány egyik legtöbb terhet elszenvedett ágazata véleményem szerint a bentlakásos szociális otthonok munkavállalóinak közössége volt. Az ő munkahelyeik nem zárhattak be, mint sok más szakmában, a lakókat nem lehetett „hazaküldeniük”, hiszen ők az intézményekben laktak, és számukra a „távoktatás”, „online érintkezés”, vagy a „home office” fogalmak is csak privát életüket nehezítő tényezőként merülhettek fel. Mindeközben saját egészségüket kockára téve, nap-nap után gondozták és ápolták mások, azaz a mi idős vagy beteg szeretteinket. A pandémia harmadik hullámának kellős közepén történt, hogy miközben a tetőtől talpig „szkafanderbe” öltöztetett, 12 órás műszakokat teljesítő dolgozóink erejük maradékait felhasználva állták a próbatételeket, én bátorításukra egy ígéretet tettem: aki kitart velem a világjárvány végéig, azt elviszem egy egész napos wellness kirándulásra, ahol termálfürdőben, finom ételekkel és italokkal, élőzenével fogjuk kipihenni és talán elfelejteni ezeket a fáradalmakat. A megígért kirándulásnak most jött el az ideje.

A Zagyvaparti Otthon dolgozóinak első csoportja július 7-én, második csoportja 21-én indulhatott el a Jászszentandrási Termálfürdő felé. Az úton frissen sült pogácsa és hideg ásványvíz, a megérkezéskor egri borok, termálfürdő, jakuzzi és árnyas pihenő, az ebédnél bográcsos étel és élőzene, valamint hűtött sörök és üdítők várták kirándulóinkat. Az ígéret szép szó: tekintettel arra, hogy sem városunk, sem az intézmény költségvetésében nem találtunk idén fedezetet erre az eddig példa nélküli dolgozói wellness-programra, annak finanszírozását júliusi és (részben) augusztusi fizetésem terhére magamra vállaltam, költségeit végül én fizettem ki. Pócs János országgyűlési képviselő  mindkét csapatot hideg dinnyével, kávéval látta vendégül Jászapáti birtokán, míg Pikula Zoltán igazgató  (támogatásommal) a munkaidőkeret terhére biztosította mindenkinek a kirándulás szabadságát. Úgy gondolom, az egyik legjobban terhelt intézményünk dolgozói számára biztosíthattunk ezzel felejthetetlen élményeket.

A szociális ágazatban dolgozók elismerése ezzel még nem ért véget városunkban! Augusztus 27-én ismét megrendezzük a Megbecsülés Napját, azaz a szociális ágazatban dolgozók családi ünnepét, ahol ismét (de nem elégszer) alkalmunk lesz kifejezni tiszteletünket és megbecsülésünket az egyik legjobban terhelt, de legkevésbé elismert ágazatban dolgozó szakemberek felé.

Július 8-án Vasutasnap alkalmából köszöntöttem az Újszászi Vasutas Egyesület tagjait. Városunk ezer szállal kötődik a vasúti közlekedéshez, Újszászról számtalan kiváló szakember segítette és segíti ma is ezt a fontos nemzetgazdasági ágazatot. Az Újszászi Vasutas Egyesület új klubtermében (Iskola út 8.) vasúti kiállítás is nyílt erre az alkalomra. Gratulálok az egyesület tagságának a jó hangulatú összejövetelhez, a finom falatokhoz és az egymásra való odafigyeléshez, összetartáshoz!

Július 9-én Zenés Nyári Estet rendeztünk városunk  Főterén. A már hagyományos, Táncdalfesztivál-est keretében modern és klasszikus zeneszámokat hallhattunk a jól ismert előadóktól. Idén is 300-400 látogató érezte jól magát ezen a kellemes, vidám, zenés nyári programon.

Július 11- én egy Újszászon bevezetett sajátságos eseményre, "Sétáló testületire", azaz napirendek és kötöttségek nélküli beszélgetésre hívtam a képviselő-testület tagjait. Közösen megtekintettük a közelmúltban átadott Hunyadi és Abonyi úti fejlesztéseket, a nemrég elkészült akadálymentes játszóparkot, valamint gondolatokat cseréltünk és átbeszéltük a legfontosabb jövőbeli beruházások ütemezését. A jelenlévők mindegyike egyetértett abban, hogy a szokásos testületi munka mellett folytatnunk kell a kötetlen beszélgetések hagyományát is.

Július 23-26 között került megrendezésre a világjárvány miatt korábban már elhalasztott, 25. Hungarian Open nemzetközi lábtoll-labda világbajnokág. A nálam illetékesebbek biztosan megírják majd ezen újság hasábjain a verseny részletes beszámolóját, így én csak annyit bocsátok előre: a remekül szervezett és jól sikerült megmérettetés tovább növelte városunk ismertségét és jó hírét a nagyvilágban. Köszönöm Fehér Jánosnak az elmúlt több mint 25 év fáradozását és eredményeit, valamint gratulálok mindenkinek, aki a verseny szervezésében és lebonyolításában közreműködött!

Július 21-én hétfőn kezdődött és két héten át, heti váltásban tartott idei Gyere táborunk az Újszászi Parkerdőben. Kézműves foglalkozások, sport programok, erdei iskola, kürtőskalácssütés, néptánc oktatás, íjászat és még számtalan remek program várta most is a táborozó csöppségeket. Az önkormányzatunk és a Gyere, Segíts! Alapítvány közös szervezésében megvalósuló táborok már hosszú évek óta elmaradhatatlan részét képezik Újszász nyári táborozási lehetőségeinek. A Zagyva-Ökopark beruházásnak köszönhetően idén is a megépült rönkházban pihenhettek csöppségeink, a projekt keretében beszerzett padok és asztalok segítették a napi kézműves foglalkozásokat, hosszú évek után idén ismét villanyvilágítás könnyítette meg a táborozók életét, és a felállított pontonhídon keresztül mind a táborozók, mind a szülők biztonságosan közelíthették meg Újszász különleges természeti értékét, a sokak által kedvelt Parkerdőt.

Július 22-én 12 órától újra megnyitotta kapuit városunk legendás vendéglátó helye, a Szász Étterem. Az igényesen kialakított, tartalmas étlappal megnyílt, teljesen megújult vendéglátóhely minden bizonnyal egy színfoltja lesz városunknak. Sok sikert kívánok az üzemeltetőnek!

Július 30-án 20 településről 150 nevező részvételével zajlott az első Parkerdei Íjászviadal Újszászon. Gratulálok a szervezőknek a jó hangulatú, családias versenyhez, a rengeteg ötletes célhoz és a lelkiismeretes szervezéshez! A versenyzőkkel beszélgetve és a célokat végigjárva úgy gondolom, mindenki várakozását felülmúlta ez a hatalmas érdeklődés és a remek rendezvény.

 

Nagycsaládosok figyelmébe

A jelenlegi szabályozások értelmében a rezsicsökkentett gázár évi 1729 köbméterig (átlagfogyasztás mértékéig) kedvezményesen jár minden háztartás számára. Ez a mennyiség három gyermek esetén plusz 600 köbméterrel 2329 köbméterre emelkedik, és további gyermekenként plusz 300 köbméter kedvezményes árú gáz érhető el a nagycsaládosok számára. A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben a családok támogatásról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban, és egyetemes szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik. A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. A nagycsaládosok kedvezményét azonban a fogyasztónak kell igényelnie! Július 31-ig a 300 ezer jogosultból mindössze 26 ezer család élt ezzel a támogatási lehetőséggel. Amennyiben ön megfelel a fenti feltételeknek, a közleményben mellékelt igénylőlap segítségével tudja igénylését benyújtani.

 

Kormánybusz Újszászon

Az Okmányiroda átalakításának ideje alatt rendszeresen Újszászra érkezik a Kormánybusz. Városunk okmányirodájának kormányablakká történő átalakítási munkái elkezdődtek. Az átalakítás ideje alatt minden hétfőn, 7:30-tól 17:00-ig az Újszász Városi Művelődési Ház épületének 1. számú irodájában személyes ügyfélfogadást biztosítanak a hatósági és a gyámügyi terület munkatársai. Mindezen felül a lakosság igényeinek kiszolgálása érdekében a Kormányhivatallal történt megállapodásunk alapján a Kormánybusz is Újszászra érkezik/ érkezett az alábbi napokon:

– 2022. augusztus 01, 08, 15, 22, 29.
– 2022. szeptember 05, 12, 19, 26.
– 2022. október 03, 10, 17, 24.

A Kormánybuszban intézhető ügyek köre:

– Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés
– Lakcímkártyával kapcsolatos ügyintézés
– Vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal) kapcsolatos ügyintézés
– Parkolási igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés
– Diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK adatlap felvétele
– Ügyfélkapu regisztráció

A Kormánybusz ügyfélfogadásának helye és ideje:
A Piactéri pékség mellett, 09:00-15:00 óra között a megjelölt napokon.

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A Zagyvaparti Idõsek Otthona dolgozóinak kirándulásán
(Fotó: facebook)

 

Az Újszászi Vasutas Egyesület Vasutasnapján
(Fotó: facebook)

 

Kiállítás vasutas tárgyakból
(Fotó: facebook)

 

A „Sétáló testületin”
(Fotó: facebook)

 

A Gyere tábor résztvevői
(Fotó: facebook)

 

Az új Szász étterem
(Fotó: Fehér János)

 

Az íjászviadal megnyitóján
(Fotó: Fehér János)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.