Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Áprilisban ismét ingyenes e-hulladék gyűjtést szerveztünk, idén először lakossági gumiabroncsgyűjtéssel kiegészítve. Eddig háromszor valósítottuk meg településünkön a használt háztartási eszközök begyűjtését, és már több száz tonna e-hulladékot sikerült így ellenőrzött körülmények között ártalmatlanítanunk. A háztartásokban azonban még mindig jelentős mennyiségű e-hulladék található felhalmozva. Egyes becslések szerint évente akár 120 kg feleslegessé vagy javíthatatlanná vált elektronikai berendezés keletkezhet háztartásonként, amely Újszász tekintetében így elérheti a 252.000 kg/év mennyiséget is.

Környezetünk védelme miatt kiemelten fontosnak tartom a hulladékok szakszerű kezelését, ezért is szeretnénk minél szélesebb körű lehetőséget adni a háztartási hulladékok ingyenes, vagy megfizethető mértékű elhelyezésére. A települési zöldhulladék- gyűjtés bevezetése, a József Attila úti hulladékgyűjtő-pont létrehozása, a ruhagyűjtő konténerek beszerzése, vagy a használt sütőolaj leadásának biztosítása mind ennek a programnak fontos, mára már sokak által rendszeresen használt lehetőségei.

Idén a már megszokott e-hulladék gyűjtés mellett a használt gumiabroncsokra fókuszáltunk. A kerékpár, motor, személyautó és teherautó abroncsok összegyűjtésének lehetőségét hosszas tárgyalások után, idén ingyenesen tudtuk biztosítani a lakosságnak.

Köszönöm, hogy felhívásomra sokan részt vettek a hulladékgyűjtésben! Közel ezer darab gumiabroncs, több száz televízió, hűtőszekrény és egyéb villamos háztartási gép a szelektív hulladékgyűjtésünk egyenlege. Az így összegyűjtött, feleslegessé vált eszközöket szakszerűen ártalmatlanítják, újrahasznosítják, jelentősen hozzájárulva ezzel környezetünk tisztaságához.

Húsvéti díszbe öltözött városunk főtere április 6-án. Az Egyszemélyes Civil Csoport sokadjára vette "pártfogásába" közösségi terünket, ünnepi hangulatot varázsolva elénk. Köszönjük szépen a kedvességüket!

Április 11-én Szabó Zoltánnal, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai vezetőjével (korábbi újszászi lakossal, a szerk.), a Megyei Polgárőr Szövetség elnökével egyeztettem együttműködésünk további lehetőségeiről. Tájékoztatott arról, hogy az Újszászi Polgárőr Egyesületben előrehozott teljes tisztújítást kell tartani, melynek keretében a jelenlegi elnökség (mandátumuk részben lejár, részben idő előtt lemondanak arról) helyett új elnökség állítása lesz szükséges. A teljes tisztújítással együtt az egyesület alapszabálya is átalakul, hiszen az jelenleg nem mindenben felel meg az új PTK rendelkezéseinek. Az új alapszabály szerint a jelenlegi 5 fős elnökséget 3 főre kell csökkenteni.

Az Újszászi Polgárőr Egyesület április 24-én tartotta meg éves közgyűlését, melyen jelölőbizottság felállításáról és az elmúlt évi beszámoló elfogadásáról is döntött a tagság. Önkormányzatunk április 26-án tárgyalta az egyesület elmúlt évi tevékenységét. Mint a megyei PSZ jogászától, dr. Hanga Valériától megtudtuk, a 2021. évi beszámolót jogszerűen írta alá a jelenleg hivatalban lévő egyesületi elnök, ám ő már nem képviselhette egyik közgyűlésen sem a szervezetet, így helyette az aláírási joggal rendelkező alelnök, Joó Albert jogosult eljárni.

2022. április 26-án tartottuk városunk soron következő képviselő-testületi ülését.

Több fajsúlyos téma mellett minden évben az áprilisi ülésen tárgyaltuk meg és fogadtuk el a megelőző év közbiztonsági, gyermekvédelmi, közlekedési beszámolóit. Idén ráadásul egy különösen fontos témakörrel, a Zagyvaparti Idősek Otthona igazgatói pályázatainak elbírálásával is kiegészült a napirend. Tekintettel arra, hogy az érintett témakörök mindegyike széles társadalmi érdeklődésre tartott számot, idén rendhagyó módon a képviselő-testület  ülését a művelődési ház nagytermébe helyeztük ki.

A következő napirendi pontokat tárgyaltuk meg:

  1. Tájékoztatók Újszász város közbiztonsági helyzetéről és a védelmi feladatokról.
  2. A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Újszász város részére az autóbusszal végzett helyi személyszállítás 2021. évi közszolgáltatási tevékenységre vonatkozó beszámolójának elfogadása.
  3. A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Zagyva-menti Integrált Központja 2021. évi szakmai beszámolója.
  4. Átfogó értékelés Újszász Városi Önkormányzat 2021. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról
  5. Védőnői álláshely pályázati kiírása.
  6. A központi orvosi ügyeleti feladatok ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
  7. Újszász, belterület 1666/1 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
  8. A Zagyvaparti Idősek Otthona magasabb vezetői (igazgató) beosztás ellátására beérkező pályázatok elbírálása.

Szerencsére sokan kíváncsiak voltak a 15:45-kor bizottsági üléssel kezdődő, majd testületi üléssel folytatódó eseményre, mely közel 19:30 órakor ért véget.

A magam részéről sikeresnek gondolom a kezdeményezést, így a jövőben akár hagyományt is teremthetünk az áprilisi ülések művelődési házba történő kihelyezéséből.

Közösségi összefogásból új hintát kaptak általános iskolánk gyermekei áprilisban. Az új játék telepítéséhez 200.000 Ft-tal az iskola egy volt tanítványa, 100.000 Ft-tal a Gyere, Segíts! Alapítvány, 300.000 Ft-tal az intézmény járult hozzá. Kívánom, hogy az új játék minél több boldog percet szerezzen gyermekeinknek.

 

Jótékonysági gálaműsort rendeztek egy tűzkárosult család megsegítéséért.

Március 25-én a hajnali órákban percek alatt kiégett és lakhatatlanná vált egy családi ház Újszászon. Nagymama, lánya és a velük élő unoka maradt fedél és gyakorlatilag minden vagyontárgy nélkül.

Április 28-án a művelődési ház nagytermében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesei, a Tiszavirág Kvartett és a Szimfonik együttes művészei színvonalas jótékonysági gálaműsort tartottak a család megsegítésére, amelyen első alkalommal szerepeltek a szolnoki Bartók Béla Zeneiskola azon újszászi növendékei, akik fúvós hangszeren tanulnak. A támogatói jegyekből 214.000 Ft gyűlt össze, melyet a Gyere, Segíts! Alapítvány juttatott el a rászoruló családnak.

Május elsején, május első vasárnapján a munka ünnepe mellett az édesanyákat is ünnepeltük.

Április 30-án anyák napi ünnepséget tartottunk a Zagyvaparti Idősek Otthonában, ahol az intézményben dolgozók gyermekei adtak megható műsort az időseknek. A város nevében egy szál virággal köszöntöttem az édesanyákat. Isten éltesse őket sokáig erőben, egészségben!

Május elsejére családi programokkal, helyi fellépők műsorával és civil szervezetek baráti találkozójával készültünk. A sportpályán idén megpróbáltuk bepótolni az előző években kényszerűségből kihagyott majálisokat, így a nap szinte minden percében több program is futott párhuzamosan.

Katonai akadálypálya, tizenegyes-rúgó bajnokság, ifjúsági és öregfiúk focimeccs, tollaslabda, lábtoll, air-soft és íjászkodás várták a sportolni vágyókat.

A gyermekeket arcfestéssel, kézműveskedéssel, népi játszóházzal, ingyenes ugrálóvárral, színpadi gyermekműsorokkal, fagylalttal és vattacukorral vártuk.

A civil szervezetek nagy számban képviseltették magukat a rendezvényen: összesen 12 üstben főtt a pörkölt és a gulyásleves, ínycsiklandó illatokat árasztva, miközben reggeltől az Egyszemélyes Civil Csoport zsíros kenyér költeményekkel gondoskodott arról, hogy senki ne maradjon aznap éhesen.

A főzőcsapatok dolgát egy személyes ajándékkal könnyítettem meg: hívásomra településünkre érkezett az Agyagbanda Együttes, akik reggel a Zagyvaparti Idősek Otthonában, majd a majálison a civil csoportok sátrai között körbejárva énekeltették meg és vidították fel az embereket. Az együttes gázsiját személyes felajánlásomból fizettem ki, így az nem terhelte városunk költségvetését.

A jó ebédhez szóló nóták után helyi fellépők műsora, majd könnyűzenei előadás és retro disco szórakoztatta a nagyszámú látogatót.

 

Zanox: Kockázatok és mellékhatások

Baranyi Gábor Benőt városunk képviselő-testülete addigi életútja alapján 2019-ben Újszász Város Ifjú Tehetsége elismerő címmel tüntette ki. A fiatal rendező első nagyjátékfilmjét 2022. május 26-tól vetítik a mozikban. Premier előtti vetítésre és közönségtalálkozóra SZOLNOKON 2022. MÁJUS 14-én a TISZAPART moziban várják az érdeklődőket. Gratulálok ifjú tehetségünk újabb eredményéhez! A magam részéről már nagyon várom a bemutatót!

A film rövid tartalma: Romantikus sci-fi vígjáték egy magyar iparvárosból gyógyszerkísérlettel, időutazással, és akciójelenetekkel. A film főhőse, a 18 éves Misi (Bálint Előd) a Zanox nevű kísérleti szert tesztelve véletlenül rájön, hogyan lehet az időben utazni, miután megkóstol egy bizarr kinézetű házi pálinkát, amelyet egy idegen bácsitól kap egy kórházban. Baranyi Benő nemzetközileg elismert filmrendező korábbi munkái alapján különleges alkotásra számíthatunk, melyben a könnyed szórakoztatás magas színvonallal és szerzői jegyekkel párosul.

 

Kormányablakká alakul, így szolgáltatásaiban is bővül az újszászi okmányiroda

A Kormányhivataltól kapott tájékoztatás alapján az Újszász Szabadság tér 1. alatti okmányiroda kormányablakká alakítása hamarosan elkezdődik. Az államtitkárság által jóváhagyott tervek szerint a munkálatok 2022. május 02. és 2022. október 11. napja között folyhatnak. Ez idő alatt a Szolnoki Járási Hivatal újszászi kirendeltsége (okmányiroda, hatóság, gyámügy) sajátos rend szerint fog működni. A munkálatok idejére az újszászi kirendeltség a járási hivatal központi épületébe (5000 Szolnok, Ady E. u. 9.) költözne, de a hivatalunkkal kötendő megállapodás alapján hetente hétfőn, 7:30-tól 17:00-ig az Újszász Városi Művelődési Ház és Könyvtár épületének 1. számú irodájában tartanának személyes ügyfélfogadást a hatósági és a gyámügyi terület munkatársai.

A beruházással a polgármesteri hivatal földszinti épületrésze jelentősen megújul, és a Kormányablak külön utcai főbejáratot kap. A helyben elérhető szolgáltatások bővítésével elérhetővé válnak majd olyan hivatali ügyintézési lehetőségek is, melyekért jelenleg még Szolnokra kell beutaznia a lakosságnak.

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Közel ezer darab gumiabroncs gyűlt össze

 

Bőven van még e-hulladék

 

Dobozi Róbert polgármester és Szabó Zoltán, a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.