Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Március 5-én városi nőnapi ünnepségen köszöntöttem a megjelent hölgyeket. Az elmúlt év kényszerű kihagyása után fantasztikus érzés volt újra személyesen átadni a tisztelet virágait. Újszászon sok éves hagyomány, hogy gobelin kiállítás műremekei adnak méltó keretet az ünnepségnek. Idén is gyönyörű műveket csodálhattunk meg az ünnepség alatt.

Március 15-én a Művelődési Ház nagytermében tartottuk meg nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett városi műsorunkat. A műsor gerincét idén is a Vörösmarty Általános Iskola diákjai és a Rózsa Imre Technikum szónokversenyének győztese adta. Köszönöm a felkészítők és a fellépők munkáját.

Az orosz-ukrán katonai konfliktus és a következményeként bevezetett gazdasági szankciók hatására jelentősen drágult az üzemanyagok fogyasztói ára. A kormányzati intézkedések következtében a normál gázolaj és a 98-as benzin esetében hatósági ár került bevezetésre, mely mélyen az akkori piaci ár alatt maximalizálta a lakosság által fizetendő ár mértékét. A piaci ár alatti üzemanyag lehetősége szinte azonnal beindította az ügyeskedők fantáziáját, és a szükségesnél nagyobb mennyiségben felvásárolt üzemanyag pillanatnyi hiányt okozott az ellátási láncokban országszerte.

Kisebb pánik tört ki településünkön is, amikor a március 15-i hosszú hétvége előtt elfogyott településünk benzinkútján az olcsóbb, hatósági áras üzemanyag, amit napokig nem tudott pótolni az eddig megszokott beszállító. Lakossági kérésnek eleget téve Gulyás Márton ügyvezetővel egyeztettem többször is március 16-án. Elmondása szerint beszállítót váltott az ellátás biztonsága érdekében, így a kiszolgálás a jövőben már várhatóan zavartalan lesz. Másnap 5:00 órakor személyesen ellenőriztem a benzinkút árukészletét. A tartályokat feltöltve találtam, azóta 95-ös, 100-as oktánszámú benzin és gázolaj is folyamatosan kapható. Köszönöm az ügyvezető hozzáállását! Az eset ismét rámutatott arra, hogy életünk és gazdaságunk működése mennyire kiszolgáltatott a megszokott szolgáltatások pillanatnyi kiesése iránt.

Március 22-én, a Víz Világnapján érkezett az örömhír: az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán Ökoiskola címben részesült. Az intézmény az Ökoiskola cím használatára 2022. szeptember 1-től 2025. augusztus 31-ig lesz jogosult. A cím viselésével az iskola hazánk, Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződését nyilvánítja ki. Az Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóik számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, valamint aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Gratulálok az elismeréshez iskolánk minden pedagógusának és az intézmény vezetőségének, akik szívügyüknek tekintik gyermekeink környezeti nevelését.

A jelen kor klímakihívásaival szemben egy tanult, globálisan érzékeny és helyben tettre kész generáció cselekedeteire lesz majd szükségünk!

Március végén újabb örömhír érkezett: városunk 243 784 413 Ft támogatásban részesült a TOP PLUSZ „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” c. pályázat keretében, amelyből a Zagyvaparti Idősek Otthona, valamint a Könyvtár energetikai fejlesztése fog megvalósulni. Mindkét közintézményünkre nagyon ráfér már az energetikai felújítás, így a kormányzati támogatás a lehető legjobbkor érkezett.

A Közútkezelő végleges engedélyének birtokában március 31-én elkezdődött az Abonyi úti gyűjtőjárda kivitelezése. Az akadálymentes, aszfaltborítású járda elkészülte után alkalmas lesz kerekesszékkel, vagy El-Go mobillal való közlekedésre is. A járdaépítések mellett a polgármesteri programnak megfelelően tovább kell folytatnunk gyűjtőútjaink szélesítését és lakóútjaink pormentesítését. Kérem, fokozott óvatossággal közlekedjenek a kivitelezéssel érintett, forgalmas útszakaszon!

Április 3-án választott az ország. Pócs János országgyűlési képviselőt eddig nem látott, hatalmas többség támogatta ismét városunk és a térség képviseletében. Gratulálok a képviselő úrnak a remek eredményhez, és egyben jó egészséget, kitartást kívánok mindannyiunk számára példamutató munkájához!

 

Ingyenes hulladékgyűjtés a háztartásoknak!

Húsvétra készülve: ismét ingyenes e-hulladék gyűjtést szervezünk, idén először lakossági gumiabroncs gyűjtéssel kiegészítve!

Háromszor szerveztük meg eddig Újszászon a használt háztartási eszközök begyűjtését és már több száz tonna e-hulladékot sikerült így ellenőrzött körülmények között ártalmatlanítanunk.

A háztartásokban azonban még jelentős mennyiségű e-hulladék található felhalmozva.

Egyes becslések szerint évente akár 120 kg feleslegessé vagy javíthatatlanná vált elektronikai berendezés keletkezhet háztartásonként, amely Újszász tekintetében így elérheti a 252.000 kg/év mennyiséget is.

Környezetünk védelme miatt kiemelten fontosnak tartom a hulladékok szakszerű kezelését, ezért is szeretnénk minél szélesebb körű lehetőséget adni a háztartási hulladékok ingyenes, vagy megfizethető mértékű elhelyezésére. A települési zöldhulladék-gyűjtés bevezetése, a József Attila úti hulladékgyűjtő pont létrehozása, a ruhagyűjtő konténerek beszerzése, vagy a használt sütőolaj leadásának biztosítása mind ennek a programnak fontos, mára már sokak által rendszeresen használt lehetőségei.

Idén a már megszokott e-hulladék gyűjtés mellett a használt gumiabroncsokra fókuszálunk!

A kerékpár, motor, személyautó és teherautó abroncsok összegyűjtésének lehetőségét hosszas tárgyalások után, idén ingyenesen tudjuk biztosítani a lakosságnak!

Az abroncsok nem lehetnek szennyezettek, illetve mezőgazdasági munkagépek és targoncák abroncsait nem tudja fogadni, feldolgozni az együttműködő cég, ezért azokat az eddig megszokott helyeken és feltételek mellett tudják elhelyezni a tulajdonosai.

Kérem, éljenek minél többen idén is a mindenki számára ingyenes lehetőségekkel! Tegyünk együtt a tisztább, rendezettebb településünkért!

Üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Nőnapi köszöntő
(Fotó: Danyi Zsaklin)

 

Részlet a gobelin kiállításból
(Fotó: Danyi Zsaklin)

 

Az általános iskolások március 15-i műsora
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Az üzemanyag ellátás biztosított

 

Megkezdődött az Abonyi úti gyűjtőjárda kivitelezése

 

Pócs János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.