Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Februárban sajnos ismét ki kellett tűznünk a fekete zászlót a Városháza homlokzatára.

Február 17-én elhunyt városunk megbecsült védőnője, Venyike Tünde. Tünde 1985. 01.02-án született Berettyóújfaluban. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői szakán 2008-ban szerzett diplomát, és ezt követően 2009.11.01-től állt az Újszász Városi Önkormányzat alkalmazásában, mint területi védőnő. Munkáját az Újszász II. körzetben szívvel-lélekkel és nagy szeretettel végezte. Feladati közé tartozott a várandós gondozás, a csecsemőgondozás, a gyermekgondozás, az óvodai gondozás. A mindennapi munkáján túl a természet szeretete mellett szívügyének tekintette az állatvédelmet is. Újszász Város Önkormányzatának dolgozói közössége nevében osztozunk családja fájdalmában!

Társadalmi összefogásban, jótékonysági kezdeményezésekben is kiemelkedő hónapot zártunk.

Február 4-én Rotary adomány érkezett Újszászra.

Az első Rotary Club 1932-ben alakult meg Szolnokon. Az 1999-es újraalakítását követően a Rotary Club Szolnok számtalan jószolgálati cselekedettel, adománygyűjtéssel és közösségépítő megmozdulással hívta fel a figyelmet az egymásra való odafigyelés, az egymással törődés fontosságára.

Most Újszászra látogattak el az egyesület önkéntesei, hogy több száz jó minőségű pólót adományozzanak városunk óvodásainak és kisiskolásainak. A pólókat elsősorban közös spoteseményeken, rendezvényeken fogják majd viselni a gyermekek, ezzel is erősítve településünkön az óvoda - iskola átmenet fontosságát, a közös csapathoz való tartozás érzését.

Az adományt a Rotary Club Szolnok részéről Bartalos Zoltán programfelelős, Szutorisz-Szügyi Csongor alapító tag, és jómagam, mint a klub foundation felelőse adtuk át Makainé Zérczi Zsuzsanna és Molnárné Hegedűs Krisztina igazgatóknak. Kívánom, hogy sok-sok közös élményben legyen részük gyermekeinknek ezekben a vidám, színes ruhadarabokban!

Február 24-én, csütörtökön hajnalban egy tragikus hír rázta meg a világot. Oroszország katonai hadműveleteket indított Ukrajna ellen. Európában a második világháború befejezése óta ez a legnagyobb katonai konfliktus, mely ráadásul egy hazánkkal szomszédos országban zajlik. Ukrajnában statáriumot hirdettek, és minden lehetséges eszközzel próbálják felvenni a harcot a folyamatosan előretörő orosz egységekkel szemben.

Ezzel egyidőben menekültek áradata indult meg a biztonságosnak vélt nyugati határátkelők, így Magyarország felé is. A február végi hidegre fordult időjárás és a menekültek nagy száma miatt humanitárius katasztrófa közeli helyzet alakult ki valamennyi határátkelőhelyen.

A probléma kezelésére szinte egy emberként mozdult meg az ország. Összefogott a határ menti falvak lakossága. A hivatalos szervekkel együttműködésben valamennyi egyház és szeretetszolgálat igyekezett ellátni a hazájukból menekülőket élelemmel, ruhaneművel, gyógyszerekkel csakúgy, mint jogsegélyszolgálattal. A menekülteket szállás és étkezés, a gyermekeket óvoda és iskola várja a befogadó településeken. A Volán és a MÁV ingyenes utazással segíti továbbjutásukat.

A háború kitörését követő napon személyesen egyeztettem a kárpátaljai Sárosoroszi község jegyzőjével. A jegyző asszony elmondása szerint a magyarok lakta területeken akkor még viszonylagos nyugalom volt. Azóta a nagy számban érkezők ellátása már komoly kihívást jelent a helyieknek.

Városunk Önkormányzatának nevében a Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálattal vettem fel a kapcsolatot, csatlakozva a szeretetszolgálat adománygyűjtő kezdeményezéséhez.

A görögkatolikus egyház hagyományosan erős jelenléttel rendelkezik az érintett térségben, egyházközösségei a határ mindkét oldalán megtalálhatók. Február 27-én adománygyűjtő felhívást tettünk közzé. Adományként elsősorban tartós élelmiszert, takarókat és higiéniai termékeket vártunk a segíteni szándékozó lakosoktól és vállalkozásoktól. 48 óra alatt több tonnányi kiváló minőségű, értékes felajánlás érkezett, melyet a szeretetszolgálat járművei március 3-án már át is vittek a határon, így az valóban eljutott oda, ahol a legnagyobb szükséget szenvedtek az emberek.

Önkormányzati gyűjtésünk mellett számtalan jó szándékú kezdeményezés indult, melyekhez nagyon sokan csatlakoztak Újszászról. Répásiné Tóth Rozália képviselő Máriapócs polgármesterének felhívására támogatta az ott befogadott menekültek ellátását, míg Nagy Sándor újszászi vállalkozó és barátai a települési összefogásunkon túlmutatva, még egy kisebb buszt is megtöltött ágyneművel, élelmiszerrel és tisztítószerrel, amit a Jászföld Hagyományőrző Egyesülettel karöltve március 01-jén hajnalban szállítottak el a határhoz.

Sajnos, a helyzet gyors rendeződésére nem mutatkozik sok esély. A menekültek áradata jelenleg napról napra növekszik, és nekünk emberi kötelességünk segíteni a bajbajutottakon.

Márciusban településünket is elérte a menekültek első hulláma.

Olga és családja Ukrajnából menekült el a háború borzalmai elől. Édesanyjával és három kiskorú gyermekkel az első rakéták közeli becsapódása után indultak el Németországban élő rokonaikhoz, egy jobb élet reményében. A hadköteles korú férfiaknak, így Olga férjének és 23 éves fiának is otthon kellett maradniuk. Összes vagyonuk elfért pár bevásárlótáskában, egy macskahordozóban és egy közepes méretű bőröndben, melyeket görcsösen magukhoz szorítva utaztak több mint tíz napon keresztül, mire Moldávián és Románián keresztüljutva sikerült felszállniuk a Bukarestből Budapestre induló vonatra, hogy onnan Bécsen keresztül Hamburg felé vehessék majd az irányt. Napokon át nem tudtak aludni, mint ahogyan rendesen táplálkozni és tisztálkodni sem. Elképzelni sem tudom, mit élhettek át a hosszú út alatt, miközben az otthon maradottakért is szüntelen aggódniuk kellett.

Hamburg mellett orvosként dolgozó sógora, Qusai (aki ukrajnai szír egyetemistaként ismerkedett meg Olga testvérével, majd a szíriai polgárháború elől menekülve Németországban telepedett le) eléjük utazott repülővel Bécsbe, ott várta a családot, és próbált segíteni nekik a továbbjutásban.

Olga édesanyja azonban sajnos már nem élhette meg, hogy újra egyesülhessen a család. A háború borzalmaitól és az utazás fáradalmaitól meggyengült szíve szerda reggel a robogó vonaton váratlanul felmondta a szolgálatot, a kiérkező orvos már nem tudott rajta segíteni. Az elgyötört és halálra rémült családot a haláleset szerint illetékes közigazgatási területen, Újszászon szállították le a vonatról, ahol önkormányzatunk munkatársai vették őket pártfogásukba.

A Rózsa Imre Technikumban szállásoltuk el őket, önkormányzati konyhánkban étkezést biztosítottunk nekik. Minden illetékes hatóság soron kívüli eljárással igyekezett lerövidíteni a hivatalos ügyintézési határidőket, így rekord gyorsasággal sikerült kiállítani az ilyenkor szükséges iratokat. Egyik munkatársunk készséggel tolmácskodott mellettük napokon át, míg másik kollégánk nagy bevásárlással igyekezett feltölteni a család igencsak hiányos készleteit.

A megrázkódtatások közepette szemmel láthatóan meglepte Olgát a magyarok segítőkészsége és együttérzése. Több alkalommal is hangot adott csodálkozásának, és nagyon köszöni mindenkinek, aki tettel vagy szóval, akár csak egy bátorító kézfogással vagy mosollyal igyekezett könnyíteni a család szorult helyzetén.

Bízom benne, hogy hamarosan helyreáll a béke Európában.

Addig is arra kérek mindenkit, lehetőségeihez mérten segítse a háború elől menekülőket!

Februárban közösségünk két nagyra becsült tagja is jubileumi születésnapját ünnepelte.

A kertbarát kör február 7-i ülésén Nász Imrét köszöntöttük 90. születésnapja alkalmából. Imre bácsi az általános iskola nyugalmazott igazgatójaként a mai napig aktívan részt vesz Újszász közéletében. 1972-ben megalakította az újszászi Horgász Egyesületet, melynek több ciklusban elnöke is volt. Részt vett a tornacsarnok felépítésében, az e célból létrehozott alapítvány kuratóriumi elnöke volt. 1998-ban megszervezte a városi Polgárőr Egyesületet, melynek jelenleg is tagja. 2002-ben Pro Urbe Újszász kitüntető címben részesült. Isten éltesse erőben, egészségben még hosszú évekig közöttünk!

Február 8-án Miklós János plébánost 80. születésnapján köszöntöttük baráti körben, aki 2008-tól végzi szolgálatát Újszászon, Zagyvarékason és Szászberken. A lelkipásztori munkáján kívül számtalan, a lakosság egészét érintő tevékenységet végzett az egy évtized alatt. A helyi Karitász csoport megalakítása is az ő nevéhez fűződik. 2018-ban Pro Urbe Újszász díjban részesült. Isten éltesse erőben, egészségben! Kívánom, hogy még sokáig tudja segíteni közösségünket.

Az elmúlt hetek termékenynek bizonyultak a városi rendezvények terén is.

Február 19-én ingyenes színházi előadással kedveskedtünk a lakosoknak. A Déryné program keretében a Kék Róka című egy felvonásos darabot láthatták az érdeklődők.

Március 5-én a városi nőnapi ünnepségen köszöntöttük a megjelent hölgyeket. Újszászon több éves hagyomány, hogy gobelin kiállítás műremekei adnak méltó keretet az ünnepségnek. Idén is gyönyörű műveket csodálhattunk meg.

A koronavírus járvány elcsendesülni látszik. Ezzel együtt megélénkülnek a közösségi események, egyre nagyobb igény mutatkozik a társas összejövetelekre, programokra. Városunk intézményei számos lehetőséget biztosítanak a sportolásra, kikapcsolódásra.
Kérem, éljenek ezekkel a lehetőségekkel minél gyakrabban, hiszen munkatársaink sokszor az estéjüket vagy a hétvégéjüket áldozzák fel egy-egy program sikeres megrendezéséért, a lakosság kiszolgálásáért. Találkozzunk minél többször ezeken a programokon!

 

2022 a beruházások éve lehet Újszászon

30 fölött van már azoknak a beruházási egységeknek a száma, melyeket városunk fejlesztésért felelős munkatársaimmal készítettünk elő. Számtalan kisebb és nagyobb, mindennapi életünket megkönnyítő fejlesztések ezek, melyek több pályázati forrásból, Újszász minden városrészét érintve, szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Átfogó csapadékvíz-kezelési beruházás, utak és járdák felújítása, települési kamerarendszer bővítése, városi piac fejlesztése, romos házak bontása, szolgálati és szociális bérlakások kialakítása, játszótéri fejlesztés, közintézmények energetikai fejlesztése, turisztikai beruházások képezik annak a komplex településfejlesztési csomagnak a részét, melynek megvalósítása jelenleg nagy kihívások elé állít bennünket. A sikeres befejezéshez nagy szükségünk van minden támogatásra, az országgyűlési képviselő munkájára és a lakosság türelmére is. Városunk fejlődése mindannyiunk közös érdeke!

 

Folytatódik az adománygyűjtés

Újszász Város Önkormányzata a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálattal együttműködésben gyűjtést szervez az ukrajnai háborús konfliktus miatt menekülni kényszerült emberek megsegítésére.

Adományként elsősorban TARTÓS ÉLELMISZERT, TAKARÓKAT ÉS HIGIÉNIAI TERMÉKEKET, VALAMINT NEM VÉNYKÖTELES GYÓGYSZEREKET ÉS BÉBIÉTELT várunk a segíteni szándékozó lakosoktól és vállalkozásoktól.

A gyűjtés folyamatos.

Adományaikat leadhatják a felhíváshoz csatlakozó valamennyi újszászi intézményben:

  • Újszász Város Polgármesteri Hivatala (Újszász, Szabadság Tér 1.)
  • Újszász Városi Óvoda és Bölcsőde (5052 Újszász, Bajcsy-Zsilinszky út 14-16, Erkel Ferenc út 23, Iskola út 8. sz. alatti telephelyek)
  • Városi Művelődési Ház és Könyvtár (Újszász, Szabadság tér 1, Damjanich út 2.sz. alatti telephelyek)
  • Zagyvaparti Idősek Otthona (Újszász, Akácfa út 90.)
  • Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola (Újszász, Kossuth Lajos út 13-15.)
  • Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum (Újszász, Dózsa György út 23.)
  • Kastély Otthon (Újszász, Abonyi út 1.)

Fogjuk össze a bajba jutottak megsegítéséért!

 

Április 3-án választ az ország

Április 3-án vasárnap tartják az országgyűlési választásokat, és ezzel együtt kerül sor a gyermekvédelmi népszavazásra is.

Újszászon a megszokott módon, a bejáratott választókörökben adhatják majd le szavazatukat azok a választópolgárok, kiket a választási iroda névjegyzékbe vett.

Kérdések esetén kérem, forduljanak bizalommal polgármesteri hivatalunkhoz, ahol a választás napjáig meghosszabbított nyitva tartással és ügyelettel állunk a lakosság szolgálatára.

Városunkban eddig szerencsére nem történt olyan esemény, mely a köznyugalom megzavarását eredményezte volna. Bízom benne, hogy ez a nyugalom ki fog tartani az urnák lezárásáig, és élve választójogukkal, sokan fogják kinyilvánítani véleményüket mind a gyermekvédelem, mind a parlament jövőbeli összetételének kérdésében.

A közvetlen szomszédunkban dúló embertelen háború és a nyomában kibontakozni látszó gazdasági világválság miatt különösen nagy lesz az idei választás tétje. Országunk biztonságának és lakosaink nyugalmának érdekében olyan vezetőkre lesz szükségünk, akik képesen országunk energiaellátásának, egyben katonai semlegességének garantálására.

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Venyike Tünde

 

A Rotary adomány átadása

 

Olga és családja az újszászi segítőkkel
(Fotó: Fehér János)

 

Sokan adományoztak a kárpátaljaiak megsegítésére

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.