Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Januárban tovább bővültek a József Attila úti hulladékgyűjtő-pont szolgáltatásai: új gyűjtőkonténerek érkeztek, melyekkel elérhetővé vált a használt ruhanemű és cipő elhelyezése környezetkímélő módon, ingyenesen Újszászon.

A jelenleg elhelyezhető, újrahasznosításra kerülő hulladékok:

  • használt ruhanemű és cipő
  • üveg
  • műanyag
  • papír

háztartási

  • sütőolaj
  • sütőzsiradék
  • kókuszolaj
  • pálmaolaj

Kérjük, hogy a sütőolajat lezárt csomagolásban (műanyag palackban vagy befőttesüvegben) helyezzék a kijelölt gyűjtőbe.

Védjük együtt környezetünket, helyezzük el az arra kijelölt helyen a szelektíven gyűjtött hulladékokat!

József Attila úti csarnok: nyitva minden héten szerdán és szombaton 13:00–16:30 óráig.

A hónap végétől egy igen költséges és szomorú kötelességünknek teszünk eleget: Megkezdtük az Újszász határában található 16 Ha rontott homoktövis ültetvény felszámolását.

2018. október 24-én (megválasztásom után pár héttel) tartottunk először szemlét az Újszász Városi Önkormányzat által 2011-ben telepített homoktövis ültetvényben.

Az ültetvényről addigra már egyértelműen kiderült, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azaz nem tudott kiszámítható munkalehetőséget és bevételt teremteni városunknak. Az ültetvény akkori állapotának és további sorsának kivizsgálása céljából szakértői munkacsoportot hoztam létre, a képviselő estület agrármérnök és kertészmérnök végzettségű tagjainak közreműködésével.

Munkánkat a már korábban elkészített igazságügyi szakértői vélemény segítette.

A munkacsoport működésének célja az volt, hogy megfelelően megalapozott és szakmailag helyt álló javaslatot terjeszthessen a testület f. A munkacsoport többször ülésezett, illetve helyszíni szemlét is tartott az ültetvényben.

Kiindulásként (az igazságügyi szakértői véleményben leírtakat megerősítve) megállapította, hogy az ültetvény egésze már 2018 évben is gondozatlan, akkori állapotában művelhetetlen. A sorok és az egyes tövek túlságosan közel álltak egymáshoz, a növényeknél nem került kialakításra a megfelelő korona alak, a letermett vesszők nem kerültek eltávolításra (a homoktövis termesztésénél a nőivarú egyedeken a másodéves vesszőket minden esetben el kell távolítani, és koronánként 3-4 egy éves vesszőt kell meghagyni, lehetőleg „katlan” alakban a megfelelő mennyiségű termés eléréséhez. A porzós egyedeket 4-5 évente vissza kell metszeni). Az ültetvényen ennek ellenére 8-9 éves elfásodott hajtások voltak találhatók.

Következő jelentős probléma az egyedek ivar- aránya és a helyenként termés hozó egyedek fajta- összetétele. Az ültetvényben 11 026 db termő és 9 407 db porzó egyed volt található, mely jelentős eltérést mutatott az ideális 9 termő/1 porzó aránytól. Az értékesíthető termést hozó egyedek száma mindezek mellett csekély és elszórt. A nőivarú egyedek jelentős része ún. vad alany, ami termést ugyan hoz, de a bogyók minősége, mérete és mennyisége elmarad az elvárttól, ízviláguk nem kívánatos, létartalmuk csekély, piaci körülmények között nem értékesíthető gyümölcsöt teremnek. Nemes, piacképes gyümölcstermés pontszerűen, elszórva fordul elő, mely körülmény a kevés termés szüretelését eleve gazdaságtalanná tette.

Működése során a munkacsoport a következő kérdésekre keresett válaszokat:

  • Helyrehozható-e az ültetvény úgy, hogy az gazdaságosan művelhető legyen
  • Ha igen, akkor az mennyibe kerül, megéri-e a városnak
  • Ha igen, akkor hosszú távon biztosítottak-e a műveléshez szükséges egyéb feltételek (szakértő munkaerő, megfelelő gépesítettség, biztos értékesítési csatorna)

A munkacsoport álláspontja szerint a homoktövis ültetvény gazdaságos rendbetételére, abból egy jól termő és elfogadható minőségű kertészetikultúra kialakítására nem volt lehetőség.

Mindezen kérdések mellett arra is szerettünk volna választ kapni, hogy a jelen helyzet hogyan alakulhatott ki, illetve terhel-e felelősség valakit a kialakult helyzet miatt?

Az igazságügyi szakértő véleménye, és a helyszínen tapasztaltak alapján alapos okunk volt feltételezni, hogy az ültetéskor elit szaporítóanyag helyett (minősített, ismert fajtájú és ivarú, kiszámítható termést hozó) úgynevezett magoncok, azaz magról keltetett, bizonytalan eredetű és fajtájú, valamint nem ismert ivarú csemeték kerültek elültetésre. A gyanút megerősíti az is, hogy a másodéves növényeket tőben visszavágva, nemes vessző beoltásával próbálkoztak, azonban a gyökérről induló vad sarjak elnyomták, visszaszorították a beoltott vesszőket, így az eredeti vadnövény növekedett tovább. Ezt az eljárást (a területen történő nagy tömegű oltást) nem alkalmazzák szakszerűen kialakított ültetvényekben.

A két fajta csemete (elit és magonc) közötti árkülönbség:

Elit szaporítóanyag bruttó ára 2011-ben: 825 Ft konténeres, 380-635 Ft szabad gyökerű.
Magonc szaporítóanyag ára 2011-ben: 18-22 Ft
Kiszámlázásra került bruttó ár: 700 Ft/db
Árkülönbözet: 700-20 = 680 Ft/ db.
A telepített darabszám: 20 433 db

Összes feltételezett árkülönbözet: 13.894.440 Ft, mely összeg 2011-es árszínvonalon két családi ház árának volt megfelelő Újszászon.

Tovább erősíti a szándékos visszaélés gyanúját az a tény is, hogy a szokásos 1.000 db/ ha tőszám helyett 1.277 db/ha lett telepítve, mely nagyban hozzájárult az ültetvény későbbi művelhetetlenségéhez, viszont extra bevételt eredményezhetett a szaporítóanyag szállítójának.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy az ültetvény sorsa már a telepítéskor megpecsételődött, hiszen ismert és bevizsgált fajták helyett olcsó vad alanyokat telepíttettek, ráadásul az ideálisnál közel 30%-al növelt sűrűségben. Az ilyen „ültetvény” művelhetetlen és piaci körülmények között értékesíthető termést nem produkálhat.

A károkozás mértékéhez meglátásunk szerint az elmaradt termés értékesítés utáni hasznot, és a művelés során jelentkezett művelési költségeket, valamint a felszámolás tetemes költségét is hozzá kell számítani. Településünket összességében 100- 200 millió Ft veszteség érhette a fent leírtak miatt.

A képviselő-testület 2019 szeptemberében (egy fő távolmaradása mellett) egyhangú döntéssel határozott arról, hogy az akkor még folyamatban lévő AKG pályázat lezárását követően az ültetvényt fel kell számolni, valamint a homoktövis ültetvény létrehozásakor tapasztalható esetleges visszaélések felderítése érdekében büntetőfeljelentést kell tenni.

A felhatalmazásnak megfelelően feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen szándékos károkozás gyanúja miatt. A nyomozóhatóság elévülésre hivatkozva azonban az eljárást megszűntette, tájékoztatásuk alapján a telepítéstől számított öt éven túl ez a bűncselekmény már nem vizsgálható ki. 2016 után tehát a telepítéskor elkövetett feltételezett visszaélések már nem büntethetők.

A nyomozati eljárás megszűntetése és az időközben befejeződött AKG pályázat után önkormányzatunk az évtizedes történet lezárásaként február elsején megkezdte a közel 16 hektáros „ültetvény” felszámolását. A felszíni aprítékolást követően gyökérmarással, majd több soros nehéztárcsázással próbáljuk a rendkívül könnyes sarjadzó növényt visszaszorítani a területről. Amennyiben szükséges, vegyszeres kezelést is alkalmazni fogunk annak érdekében, hogy a 2023-as évtől már szántóföldi talajművelésre alkalmassá tegyük a tábla teljes területét.

 

Lakossági Tájékoztató

Ismét Lakossági Tájékoztatót készít önkormányzatunk. Az Újszászi Híradó mellékleteként megjelenő kiadványt terveink szerint minden háztartásba el fogjuk juttatni a tavalyi évhez hasonlóan. Igyekeztünk minden információt összegyűjteni annak érdekében, hogy lakosaink életét megkönnyíthessük. Fogadják szeretettel és forgassák haszonnal a kiadványt egész évben!

 

Szociális tüzelő program

Javában tart a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A művelhetetlenné vált homoktövis ültetvény (2018-ban)

 

Lehetővé vált a használt ruhanemű gyűjtése is

 

Az üveg-, a papír- és a műanyaggyűjtő konténerek

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.