Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek a 2022-es évre!

Sajnos tragédiát, komoly veszteségeket hoztak az óév utolsó hetei.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Zölei Ferencné, gimnáziumi konyhánk volt vezetője. Zölei Ferencné sz.: Farkas Ibolya 1961.07.05-én született Szolnokon. 1990.09. 21-én kezdett az általános iskola konyháján dolgozni konyhalányként. A munka mellett folyamatosan képezte magát, és 1995-ben élelmezésvezető szakképzettséget szerzett. 2003. február 23-tól áthelyezéssel került a polgármesteri hivatalhoz, ahol az iskolakonyha vezetésével bízták meg.

Felelősségteljes, szerteágazó munkáját mindig nagy szeretettel és odaadással végezte, mint konyhavezető. Kiemelkedő szakmai munkája során a városi rendezvények megtartásakor is maximálisan helyt állt munkatársaival együtt, akik mint vezetőt, őszintén szerették, tisztelték.

2010. évben az általa vezetett konyha dolgozóinak több évtizedes munkája elismeréseként a gimnázium konyha dolgozói kollektíváját Újszász Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szakmai Díjban részesítette.

Jól megérdemelt nyugdíjas éveinek kezdetén ragadta el őt a tragikusan hirtelen jött halál. Újszász Város Önkormányzatának nevében ezúton is őszinte részvétem fejezem ki a gyászoló család felé!

December hónapban folytatódott a polgármesteri fásítási program. 2021 évben az alábbi helyeken valósultak meg ültetések:

  • 16 db gömbkőris Erkel út és a könyvtár udvara,
  • 15 db lepényfa Zrínyi út,
  • 25 db szép juharfa Ady út és Vasút úti Szent Vendel szobor, valamint
  • 15 db lejlandi ciprus (szárazságtűrő, metszést jól viselő) konténeres örökzöld ültetését terveztük a Zagyvaparti Idősek Otthonában, melyet az idei év első felében tervezünk megvalósítani.

A nagyobb beruházások kivételével szinte minden döntésünk mozgatórugója a „most”: szinte minden cselekedetünk a mára és a holnapra fókuszál. Talán ezért is kedves annyira a szívemnek településünk fásítási programja, mely a jövőre koncentrál, annak előnyeit évtizedek múlva fogjuk igazán érezni.

A Vasútállomás előtti, sokszor kaotikus közlekedési helyzet rendezésének újabb állomásához érkeztünk el december 2-án. Pócs János országgyűlési képviselő közbenjárására hamarosan elindul az állomás melletti régi rakodó terület rekonstrukciójának első üteme. A MÁV Zrt. saját beruházásában megvalósuló projektjében húsznál több gépkocsi parkoló és új térfigyelő kamera-rendszer kerül kialakításra. A kivitelező tájékoztatása alapján a munkálatok befejezése 2022 első felében várható.

A most elinduló fejlesztésen felül a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. a következő ütemben további parkolóhelyek, buszforduló és újabb kerékpártárolók kialakítását készítette elő.

December 3-án a Fogyatékkal Élők Világnapját ünnepeltük.

Az Én Is Vagyok Egyesület által felújított, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató EnIVa műhelybe látogattunk el Kalóné Sajben Éva alpolgármesterrel, és köszöntöttük az Egyesület tagságát. A világnap alkalmából kívánok valamennyi fogyatékkal élő embertársunknak nyugodt, kiszámítható, teljes életet, valamint jó egészséget!

Legjobb a legjobbak között: városunk szülötte rangos elismerést kapott.

Átadták a 2021 évi Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva (szül. Kaló Éva) közművelődési szakember nyerte el a rangos kitüntetést, aki

  • 1971-1978-ig Bp. XIV. ker. Irodalmi és Művészeti Klub (Kassák Klub, Rózsavölgyi Parkszínpad, Vajdahunyadvári hangversenyek) előadó, igazgató, népművelési csoportvezetője, 1978-2004-ig az Országos Közművelődési Központ, Magyar Művelődési Intézet Zene- és Táncosztályvezetője,
  • 2004-2005-ig a Hagyományok Háza Népművészeti Főosztály vezetője,
  • 1991-2017-ig a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke,
  • 2001- a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar népművészet és közművelődés területén.

Városunk nevében szívből gratulálok a díjazáshoz!

Év végi ajándék érkezett közel 2.000 újszászi karácsonyfája alá. Városunk gazdálkodása idén is lehetővé tette azt, hogy folytatva a 2018-ban bevezetett gyakorlatot, év végén karácsonyi ajándékban részesítsük az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjas és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő lakosokat. 2021-ben összesen 9.145.000 Ft-ot tudunk erre a célra fordítani. Az 5000 Ft/fő pénzbeli támogatást a Magyar Posta munkatársai juttatták el minden olyan nyugdíj és nyugdíjszerű ellátásban részesülő újszászi lakoshoz, kinek havi jövedelme nem éri el a 228.000 Ft-ot, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül. Összesen 1829 fő kapott így ajándékot december utolsó napjaiban. Bízom benne, hogy intézkedésünk nagyon sok újszászi lakosnak szebbé varázsolta 2021 ünnepi napjait!

Közel két évtizedig vezette példamutató odaadással az Aranyifjak nyugdíjas klubot Szekera Pálné, Ilike.

A klub decemberi évzáró rendezvényén köszönt le tisztségéből, és adta tovább a sokszor oly nagy felelősséggel járó stafétabotot.

Jó egészséget és aktív részvételt kívánok elnök asszonynak a klub további életében, valamint szeretnék sok sikert és eredményes munkát kívánni az új elnökségnek! Az aranyszívű Aranyifjak természetesen a jövőben is számíthatnak mindenben önkormányzatunk támogatására.

Az Újszászi Rózsa Imre Technikum az ország legjobb középiskolái között: Az Oktatási Hivatal évről évre közzéteszi azoknak az iskoláknak a listáját, ahol a pedagógiai munka fejlesztő hatása az átlagosnál nagyobb. Az Oktatási Hivatal által közzétett listán azok az intézmények találhatók, melyek matematikából az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok képességeit. Idén városunk középiskolája is felkerült erre a listára. Gratulálok a tantestület valamennyi tagjának a kiemelkedő teljesítményhez!

Decemberben több fontos kérdésben is döntést hozott városunk képviselő- testülete. Egyik legfontosabb napirendként a Szociális és Pénzügyi Bizottság javaslatára egyhangú támogatottsággal visszavontuk a Zagyvaparti Idősek Otthona csatlakozási szándékát a Szolnoki Kistérséghez. Döntésünk oka az elmúlt két évben tapasztalható folyamatos csalódás, melyet a kistérség intézkedései és javaslatai okoztak, sokszor szembe menve a korábban már megtárgyalt, és részünkről betartott/ végrehajtott döntéseknek.

A Zagyvaparti Otthon fontosabb intézménye városunknak annál, hogy működését bizonytalanságnak tehessük ki. A testület döntése értelmében az intézmény fenntartójaként annak szakmai működését kell megerősítenünk a jövőben.

Karácsonyi ételosztást tartottak Újszászon 2021-ben is. Komáromi Gyula újszászi vállalkozó keresett meg 2018 decemberében azzal a gondolattal, hogy szeretne ajándékot adni a településünkön élőknek. Két hatalmas üstben főztek akkor ünnepi ételt, melyet közösen osztottunk szét a lakosok között. Azóta minden évben, karácsony előtt 150-200 adag ételt készít el és oszt szét a Katolikus Karitász segítségével a Komáromi család, és a kezdeményezéshez mára már számos jó lelkű ember és szervezet is csatlakozott. 2021-ben

  • december 19-én a Komáromi család,
  • december 20-án a Sólyom ételfutár
  • december 21-én az Aranykürt étterem felajánlásából összesen közel 350 adag ételt főztek meg és osztottak szét a szeretet jegyében. Városunk lakossága nevében köszönöm a nagylelkű felajánlásokat! A 2020. február óta üzemelő, napi 300 adag főtt ételt ingyenesen biztosító Népkonyha szolgáltatás mellett ezeknek a szívből jövő felajánlásoknak hála, településünkön minden ünnepi asztalra került vacsora.

A két ünnep között sem szünetelhetett a munka!

Kihasználva az intézményi leállásokat, felújításra került az Iskola úti fejlesztőközpont (Iskola u.8.) fűtési rendszere. A beruházás keretében az elavult, már javíthatatlan kazánok cseréje mellett új kéményrendszer és fűtésvezérlés került kialakításra. Az új, energiatakarékos kazánok működése, a precíz fűtésvezérlés és az eddigi javítási számlák elmaradása összességében akár milliós megtakarítást is eredményezhet évente, miközben jelentősen védi környezetünk tisztaságát. A beruházás jóvoltából az épületben jelenleg működő, sérült gyermekeket is gondozó óvoda, fejlesztőpedagógiai szakszolgálat, fizikoterápia és mozgássérült egyesület által üzemeltetett információs központ mellé hamarosan további civil szervezetek és a régóta várt támogató szolgálat is beköltözhet.

Szociális tüzelő program

Javában tart a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük. Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A 2010-ben Szakmai Díjas gimnázium konyha dolgozói.
Középen vezetőjük: Zölei Ferencné Farkas Ibolya (Archív fotó)

 

Faültetés

 

Hamarosan megkezdődik a parkoló építése a vasútállomásnál

 

Látogatás a Fogyatékkal Élők Világnapján az EnIVa műhelyben

 

1829 határozat az ajándékozásról

 

Kaló Istvánné Sajben Éva alpolgármester, húsz év után a klubvezetői tisztségről leköszönő Szekera Pálné és Dobozi Róbert polgármester (Fotó: Gonda Adrienn)

 

Az Újszászi Rózsa Imre Technikum az ország legjobb középiskolái között

 

Karácsonyi ételosztás a Komáromi családdal

 

Befejeződött a fűtési rendszer felújítása az Iskola úti fejlesztőközpontban

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.