Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Februárban a MagyarKözút Nonprofit Zrt. vezetőségével tárgyalásokat folytattunk az Abonyi, Jász és Baross utak önkormányzati tulajdonba, vagy részleges önkormányzati tulajdonba kerüléséről. Ez megteremtheti az alapját a jövőbeli fejlesztési elképzeléseinknek.

Február 9-én ülésezett városunk képviselő-testülete. Legfontosabb napirendként elfogadtuk a 2021. évi költségvetést. Városi intézményeink működésére, civil szervezetek és sport szervezetek támogatásra, valamint programok szervezésére még az előző éveknél is magasabb összeget fordíthatunk, de terveink szerint több pénzünk lesz jövőbeli projektek előkészítésére, tervezői megbízási díjak kifizetésére is.

 

Háziorvosi pályázat

Februárban kiírtuk a hosszú idő óta helyettesítéssel ellátott 4.sz háziorvosi körzet pályázatát is. Komoly érdeklődés tapasztalható a körzet végleges betöltése iránt. Bízom benne, hogy a március 1-jén elindított 6 hónapos felmondási idő letelte után szeptember 1-jétől tartósan és magas minőségben megoldódnak a körzet egészségügyi ellátásának jelenlegi problémái.

A 4.sz. háziorvosi körzet betöltése mellett gondolnunk kell az elkövetkező évtizedek orvosainak kinevelésére is. Az egészségügyi alapellátás folyamatos biztosítása érdekében elengedhetetlen a fiatal szakemberek megszólítása, támogatása, bevonása településünk életébe.

Korábban egy orvostanhallgatóval már kötött szerződést önkormányzatunk, majd éveken át sikertelenül próbálkozott újabb egészségügyi ösztöndíjas felkutatásával. A képviselő-testület támogatásával ezért pályázati felhívásunkat átdolgoztam, korszerűsítettem, a kor által megkövetelt feltételekhez szabtam.

Az új felhívás közzétételét követően rekordidő, kevesebb mint 90 nap alatt 5 orvostanhallgató döntött úgy, hogy szakmai pályafutását megpróbálja összekötni településünkkel.

A pályázókat a képviselő-testület meghallgatta, majd Szőke István Tamással javasolta a szerződés megkötését.

A kiválasztott fiatalemberrel február 17-én írtuk alá a támogatási szerződést. Igazán határozott, értékes és tehetséges diákot ismertem meg a személyében. Örülök, hogy Újszászra esett választása háziorvosi hivatása megvalósításához. Kívánok tanulmányaihoz sok sikert és jó egészséget!

Új ösztöndíjasunk bemutatkozó levele:

„Szőke István Tamás, ötödéves orvostanhallgató vagyok. Debrecenben születtem, azóta itt élek, tanulmányaimat is itt folytatom. A Fazekas Mihály Gimnáziumban spanyol kéttannyelvű szakra jártam, az utolsó két évben erősödött fel bennem az orvosi pálya iránti érdeklődés. Ez a két év állt rendelkezésemre, hogy emeltszintű kémia, illetve biológiatudásra tegyek szert.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karra átlag feletti pontszámmal sikerült felvételt nyernem, itt a szemesztereket 4,6 átlaggal zártam. Egy éve a háziorvoslás mellett köteleztem el magam. Úgy érzem, ez a szakirány képes biztosítani a számomra fontos értékeket, úgymint: szoros orvos-páciens kapcsolat, aktív tevékenység és részvétel egy közösség és az egyén eredményes egészségnevelésében, illetve egészségfejlesztésében, széleskörű, általános orvosi ismeretek és családi élettel való összeegyeztethetőség.

A pályázat által ígért és elvárt dolgok a jövőbeli terveimnek megfelelnek. Mind a korszerű rendelőben való munka, Újszász városának kiváló földrajzi elhelyezkedése, a szolgálati lakás megfelelő lehetőséget nyújtanak számomra a jövőre nézve. Ezért még decemberben ellátogattam Újszászra, ahol várakozásaimat felülmúló fogadtatásban és körbevezetésben részesültem. A városvezetés elkötelezettsége a folyamatos fejlődés és a minél magasabb színvonalú orvosi ellátás mellett még vonzóbbá tette számomra a városban való munkát és letelepedést.

Az egyetem után a pályázat elnyerése esetén a szolnoki Hetényi Géza Kórházban tervezem a rezidensi képzésemet elvégezni, ennek érdekében felvettem a kapcsolatot a kórház főigazgatójával, aki biztosított ezen tervem megvalósíthatóságáról. A szakvizsga megszerzése után, háziorvoslás mellett, a sürgősségi orvoslás irányában tervezem továbbképezni magam, valamint a praxisban végzett munka során megismert lakossági igényekhez mérten egyéb irányba való továbbképzéstől sem zárkózom el.”

 

Elkészült és letölthető városunk új Helyi Esélyegyenlőségi Terve.

A terv felülvizsgálatát széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg, melyből az újszászi civil szervezetek és intézmények mellett a nemrégiben megalakult Idősügyi Tanács tagjai is derekasan kivették a részüket.
A képviselő-testület tagjainak egyhangú támogatása mellett elfogadott dokumentum településünk jövőbeli fejlesztése szempontjából fontos iránymutatásokat tartalmaz, melyek megvalósítása a legjobban rászorulók életét teheti könnyebbé Újszászon.

A dokumentum az alábbi linken keresztül érhető el: https://ujszasz.hu/hivatal/letoltesek

 

Egy éves lett az újszászi Népkonyha

A megyében az elsők között, kereken egy éve nyílt meg városunkban a Gordiusz Intézmény által üzemeltetett Népkonyha, melyben a hét hat napján juthat hozzá térítésmentesen napi egy tál főtt ételhez minden 18. életévét betöltött újszászi lakos.

A valamikori vasutas művelődési ház épületében kialakított osztópontból 250-300 adag étel kiosztása valósul meg naponta. A Népkonyha a helyszíni kiszolgálás mellett jelentős mennyiségben kiszállítást is végez, így minden igénylő kiszámítható módon juthat hozzá a szolgáltatáshoz.

A Népkonyha egy éves működése alatt ez idáig már 63.000 adag főtt ételt biztosított településünk lakosságának, ezzel 30.000.000 Ft-ot is meghaladó értékű élelmiszerrel segítette az Újszászon élőket.

Köszönöm a Gordiusz Intézmény egy éves lelkiismeretes munkáját!

Új igénylőket is vár a szolgáltató: érdeklődni hétfőtől szombatig 11-13 óra között a Bajcsy úti osztóponton (óvodával szemben) lehet.

 

Februárban újabb örömhír, pályázati döntés érkezett:

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának döntése értelmében az újszászi könyvtár bútorzatának korszerűsítésére önkormányzatunk 3.778.335 Ft támogatásban részesült.

A jelenlegi járványügyi helyzetben hozott korlátozó intézkedések sajnos még nem teszik lehetővé a szokásos tömegsport rendezvények megtartását. Városunk első számú sportegyesülete, az idén 96 éves ÚVVSE fenntartása ugyanakkor kiemelten fontos önkormányzatunk számára, hiszen szakosztályain keresztül az óvodástól a szenior korosztályig közel 400 igazolt játékos sportolásának feltételeit teremti meg a mindennapokban a labdarúgástól a lábtoll- labdán át a Farkas István vezette szabadidős szakosztály működéséig.

Az ÚVVSE, mint legnagyobb civil egyesületünk működtetését, és azon keresztül a megfelelő sportélet fenntartását fontos feladatnak tekintem.  A Covid által terhelt egészségügyi és gazdasági helyzetben, mikor más (nálunk magasabb adóbevételekkel rendelkező) települések kulturális és sport- támogatások lefaragásával igyekeznek takarékoskodni, a képviselő- testület egyhangú támogatásával Újszász Város Önkormányzata 2021. évben sem fogja csökkenteni ezeket a kiadásokat.

Az Újszász Városi Vasutas Sportegyesület első negyedéves, január-február-március havi kiadásainak támogatására ezért (az egyesület 2021.február 25-én kelt kérelme alapján) 2.409.195,- Ft vissza nem térítendő támogatási összeget állapítottam meg.

90 éves születésnapján otthonában köszönthettem Bálint Ferencet, városunk sokunk által nagyra becsült lakóját. A Miniszterelnök üdvözlőlevelét átnyújtva felidéztük az elmúlt évtizedek fontosabb eseményeit, állomásait. Példás családi élete, ma is aktív, dolgos hétköznapjai követendő példát állítanak a jövő generációi elé. Isten éltesse sokáig őt erőben, egészségben!

A korábbi években megszokott módon, idén is lehetőség lesz kitüntető díjakra jelölni arra érdemes lakosainkat, vagy városi civil szervezeteinket.
(Lásd. … oldalon)

A világjárvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt a 2020. szeptember 12-i városnapi rendezvényeket kénytelenek voltunk elhalasztani. 2020 évi díjazottjaink részére a kitüntető díjak átadását képviselő- testületünk bizonytalan időre elhalasztotta. A járványügyi helyzet alakulása a mai napig sem tette lehetővé a 2020. évi kitüntető díjak méltó átadását, ezért Újszász Város Képviselő-testülete a következő döntést hozta:

A 202. évi és 2021. évi kitüntető díjak átadására együttesen 2021.szeptember 11-én, Újszász Város Napján kerül sor. Úgy érezzük, díjazottjaink számára ez az esemény, városunk legnagyobb ünnepe szolgáltathat csak méltó keretet elismerésük átvételéhez.

 

Biztonsággal fogyasztható az újszászi artézi kutak vize!

Pár héttel ezelőtt adtunk hírt arról a lakosság nyugalmát megzavaró video bejegyzésről, melyben egy video blogger „az újszászi forrás” vízminőségét vonta kétségbe, abban oda nem illő idegen anyagot vélve felfedezni. A legnagyobb közösségi videómegosztón közzétett anyagot "Durva, agresszív üledék az újszászi vízben!” az elmúlt év utolsó napjaiban osztották meg sokan a lakosság körében.

Önkormányzatunk rutinszerűen, évente többszöri mintavételezéssel vizsgáltatja mindkét artézi kút vízminőségét akkreditált laboratóriummal.

Az év utolsó napjaiban sorozatos lakossági jelzések érkeztek felém a video bejegyzés után, és a kétségek eloszlatása érdekében önkormányzatunk soron kívüli vízminőség vizsgálatot rendelt meg. A laboratórium mindkét kútból mintát vett, majd a videóban szereplő desztillációs eljárással, szakmailag helyes körülmények között megismételte a lakosság jogos aggodalmát kiváltó kísérletet, és elemezte a visszamaradó üledék összetételét.

Mindenre kiterjedő vizsgálatuk (13 oldalas) eredményének összegzése a következő:

„Véleményünk szerint szakmailag nem megalapozott az a feltételezés, hogy az adott víz nem iható vagy ivóvízként történő fogyasztása meggondolandó.

A víz minősége megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Korm.rendelet határértékeinek.”

Tekintettel arra, hogy a video bejegyzés keletkezése után (azonban még annak megismerése előtt) december elején megtörtént a kutak vízminőségének szokásos vizsgálata, a kutak teljes lezárása (bár jelen helyzetben ez is megtörténhetett volna) 2020. év végén nem vált szükségessé. A lakosság tájékoztatása mellett figyelmeztető feliratokat helyeztünk ki a kifolyóknál, hogy a kiegészítő vizsgálatok elvégzéséig a kutak vizét mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja.

A friss eredmények kézhezvételét követően a figyelmeztető táblákat eltávolítottuk.

Lakosaink egészségének védelmében a jövőben is komolyan fogunk venni minden egészséget veszélyeztető bejelentést, ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy a lakosság nyugalmát és kényelmét (esetleg ellátásának biztonságát) befolyásoló kérdésekben mindenki megfontoltan, felelőssége teljes tudatában nyilvánul meg, és nem kelt feleslegesen pánikot.

A sokak által kedvelt és rendszeresen fogyasztott kutak vizét a továbbiakban is évente több alkalommal, akkreditált laboratóriumi vizsgálattal fogjuk ellenőriztetni.

A TECHNO-VÍZ Laboratóriumi és Mérnökszolgálati Kft. teljes vizsgálati jegyzőkönyve megtekinthető a www.ujszasz.hu oldalon.

 

Újra elérhetővé válik a házi jelzőrendszer szolgáltatás Újszászon!

Polgármesteri programom egyik fontos elemeként a házi jelzőrendszer újraindítását jelöltem meg városunkban. Az ABOPOL Kft szolgáltatóval történt megállapodás értelmében hamarosan újra elérhetővé válhat ez a sokak által igényelt szolgáltatás.

A szolgáltatás lényege, hogy az előfizetőhöz kihelyezett egyszerű elektronikai eszközön található jelzőgomb megnyomásával a bajba jutott személy azonnali segítséget kérhet a távfelügyelettől. A szolgáltatáshoz 0-24 órában elérhető járőrszolgálat, valamint GPS nyomkövetés is kapcsolódik, így a segítséget kérő (amennyiben az eszközt pl. kulcstartójához erősítve magánál tartja), földrajzi helyzete is meghatározhatóvá válik, azaz zavart tudatállapot, eltévedés, sérülés, de még eszméletvesztés esetén is a bajba jutott segítségére tud sietni az egyenruhás járőr, centiméterre meghatározva annak tartózkodási helyét.

A szolgáltatást a szociális alapellátás keretében, a Családsegítő Szolgálaton keresztül lehet majd igénybe venni. A szolgáltatás havidíj köteles, de önkormányzatunk jövedelmi viszonyoktól és rászorultságtól függően 20-70%-os támogatással fogja segíteni ennek a jelentős biztonságot és nyugalmat adó, hiánypótló szolgáltatásnak a működését. 2021. évre előzetesen 1.000.000 Ft összeget irányoztunk elő erre a célra. Az első eszköz próbaüzemeltetése már megkezdődött, azt egy súlyos, krónikus betegségekkel küzdő idős házaspárhoz telepítettük ki. Akár heteken belül elindulhat ez a sokak számára nagy biztonságot adó, hiánypótló szolgáltatás Újszászon.

Az igénylőlapot és a szolgáltatás részleteit tartalmazó tájékoztatót megtalálják önkormányzatunk ügyfélszolgálatán és weboldalán, valamint a Családsegítő Szolgálat munkatársainál.

 

Folytatódik támogatott rágcsálóirtási programunk

2021. évre is szerződést kötött önkormányzatunk egy kártevőirtásra szakosodott vállalkozással.

A korábban már kihelyezett zárható, sérüléstől mentes csalétekdobozok töltése, illetve új csalétekdobozok beszerzése évente 4 alkalommal, az önkormányzat által kijelölt helyen lesz lehetőség.

Költsége:
– meglévő csalétekdoboz töltése bruttó1900 Ft/db.
– új feltöltött csalétekdoboz vásárlása bruttó 3800 Ft/db.

Fontos megjegyezni, hogy a kedvezmény itt az önkormányzat által végrehajtott szervezést, a szakcég bevonását és adminisztrációs segítséget jelent.

A lakosnak magának kell a zárható, sérülésmentes csalétekdobozt a megjelölt helyre és adott időben elszállítania, majd annak feltöltése után a szolgáltatás díját a helyszínen megfizetnie.

A lakosság számára kedvezményt a várható nagy mennyiség miatt kialkudott kedvezményes díj, a szakcég jelenléte, az ingyenes szaktanácsadás, valamint az ipari irtószerek elérhetősége jelenti. A kereskedelmi forgalomban elérhető irtószerek csökkentett hatóanyagtartalmuk miatt nem képesek felvenni a versenyt a szakcég által használt mérgekkel, így hatékonyságukban, ár/ érték arányukban meg sem közelítik azt.

Természetesen mindenkinek lehetősége van házhoz menő szolgáltatás keretében igényelni a csalétkek kihelyezését a továbbiakban is. Ebben az esetben az igénylőnek közvetlenül a szabadpiacon elérhető szolgáltatókkal kell felvennie a kapcsolatot.

Mindazon lakosoknak, akiknek élethelyzete a rágcsálóirtószer megvásárlását nem teszi lehetővé, lehetőségük van az idei évben is támogatási kérelmet benyújtani önkormányzatunk felé. A támogatás részleteiről a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán adnak munkatársaink tájékoztatást, a hivatal ügyfélfogadási idejében.

A 2020. évben elkészített góckutatás eredményeként beazonosított, egész településünkre veszélyt jelentő gócpontokat valamint azok közvetlen környezetét az eddig leírtaktól eltérően helyszíni csalétek- kihelyezéssel rendszeresen kezelni fogjuk. Itt a kivonulás költségét önkormányzatunk vállalta magára. A beazonosított gócpontok felszámolása népegészségügyi, járványügyi szempontból is fontos, mindannyiunk közös érdeke.

Kérem, éljenek minél többen a kereskedelmi forgalomban nem kapható, kedvező árú rágcsálóirtó-szerek beszerzésének lehetőségével, ezzel megelőzve a rágcsálók által okozott károk és új gócpontok kialakulását!

 

Szociális tüzelő program

Megérkezett a tavasz, de nem ért még véget a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

 

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Szerződéskötés közben Szőke István Tamással és Udud Róza jegyzővel (Fotó: Facebook)

 

Szerződéskötés után Szőke István Tamással (Fotó: Facebook)

 

Pályázatot nyert az önkormányzat a könyvtár bútorzatának korszerűsítésére (Fotó: Fehér János)

 

A 90 éves Bálint Ferenc és felesége, Veronika (Fotó: Dobozi Róbert)

 

Az ABOPOL Kft. vezetőjével (Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.