Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Március hónapban még a koronavírus elleni védekezés határozta meg a mindennapokat.

Hetente többször (a legsúlyosabb napokban naponta többször is) át kellett terveznünk intézményeink mindennapi működését az újabb megbetegedések okozta létszámkiesés miatt.

A koronavírus járvány megjelenése óta mindenekfölött intézményeink (polgármesteri hivatal, bölcsőde, óvoda, idősek otthona, főzőkonyhák, sportcsarnok, művelődési ház és könyvtár) központi előírások szerinti zavartalan működtetését helyeztük mindenek elé, mert meggyőződésem, hogy ezzel tudtunk a leginkább enyhíteni a lakosságra nehezedő terheken.

A mindennapi működési feladatok biztosításán túl figyelmet fordítottunk a kapcsolattartási nehézségek enyhítésére is. Városi óvodánk egyik csoportjában kísérleti jelleggel online szülőiértekezletet szerveztek a pedagógusok, míg a Zagyvaparti Otthon osztályait állandó mobiltelefonokkal szereltük fel. A telefonszámok:

I.-es osztály: 06 20/314-24-16
II.-es osztály: 06 20/313-75-01
III.-as osztály: 06 20/313-68-22

Március 8-án a nőket ünnepeltük a Nemzetközi Nőnapon. Az idei ünnep is a távolságtartás jegyében, javarészt online valósulhatott csak meg.

Március 15-én egyéni megemlékezésre, koszorúzásra biztattuk a lakosságot és a civil szervezetek képviselőit. A Városháza melletti kopjafás parkban sokan helyezték el az emlékezés virágait és mécseseit 1848 hősei emlékére.

Március 17-én húsvéti díszbe öltözött városunk két bevezető útja és a kopjafás park. A lelkes városszépítő önkéntesek munkáját messze földön megdicsérték, utánozták, és országos médiumok is felfigyeltek rá. Köszönet érte az Egyszemélyes Civil Csoportnak!

Elkészült iskolánk bemutatkozó, toborzó videója. Egyéb érdekes tartalmakkal együtt megtekinthető a Városi Művelődési Ház Youtube csatornáján.

Művelődési házunk és könyvtárunk az elmúlt hónapban is számtalan felhívással, ötlettel, online tartalommal fordult a lakosság felé.

Online március 15-i megemlékezés, helytörténeti kiállítás, helytörténeti séta, online előadás a gyógynövényekről, online színházi előadás ajánlója, járványügyi útmutató, 1848-as szavalóverseny szervezése, ingyenesen elvihető könyvek kínálata, gólyafigyelő felhívás alkotói pályázatra, tojásfa állítás, Magyar Költészet Napi online versmondás, tojásfestési tanácsok, utcáról megtekinthető kiállítások, túrázásra csábító online játék és még sok minden más szerepelt a márciusi kínálat között.

Érdemes minden korosztálynak figyelnie közművelődési intézményeink facebook és Youtube csatornáit, hiszen a számtalan lehetőség között biztosan talál mindenki számára érdekes, minőségi elfoglaltságot.

Csak néhány éve kajakozik, de komoly esélye van a paralimpiai kvótára városunk sokak által ismert lakójának, Pulai Erikának. A Szolnoki Sportcentrum versenyzője KL1 parakajak 200 méteren versenyez. A horvátországi edzőtábor után most Szolnokon készül, a sport mellett a civil életben is példát mutat sorstársainak. A város nevében gratulálok Erikának eddig elért sikereihez! Büszkék vagyunk kitartására, és szívből remélem, hogy együtt szurkolhatunk majd neki a 2021. augusztus 24 - szeptember 5. között megrendezésre kerülő tokiói paralimpia versenyeiben!

Régen várt, régóta esedékes fejlesztés első lépését tettük meg ebben a hónapban. Új közterületi térfigyelő- rendszert helyeztünk üzembe Újszászon. A köz- és vagyonbiztonság javításának egyik fontos eszközeként új, az eddigiektől független, korszerű térfigyelő-rendszer kiépítését tűztük ki célul. Az új hálózat első elemeinek telepítése megtörtént, beüzemelésük már el is kezdődött a héten. A most telepített 9 db kamerát terveim szerint egy éven belül további 10 db fogja követni. 2024-ig szeretném 25-30 db-ra növelni a térfigyelő kamerák számát városunkban. Az új vagyonvédelmi rendszer segítségünkre lesz a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésén és felderítésén túl az illegális hulladékok elhagyásának visszaszorításában is.

Újszászon a húsvéti ünnepek négy napja alatt is főtt étel kerülhetett minden asztalra.

Nagypénteken, nagyszombaton és húsvét hétfőn változatlan nyitva tartással várta lakosainkat a Bajcsy úti Népkonyha, míg húsvétvasárnap a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tartott ételosztást a Nagy úti Cinkapanna étteremben. Az ételosztáson ráadásul háromféle menüből lehetett választani. A szervezők szeretettel vártak mindenkit származástól és anyagi helyzettől függetlenül.

2021 húsvétja sajnos még a távolságtartás, a járványügyi készültség jegyében zajlott. Ez talán mindannyiunk számára a legnehezebb időszak ebben az évben, hiszen a koronavírus-járvány harmadik hullámának magas esetszámai mellett a szokásos családi - baráti találkozások kényszerű elhalasztása megviseli testi és lelki egészségünket egyaránt.

Az ünnepek négy napja alatt a legtöbb üzlet, gyógyszertár is zárva tartott, így egyedül élő lakosainknak, a hatósági karanténban lévő családoknak, de akár az Újszászról elszármazott idős lakosok hozzátartozóinak is szükségük lehetett olyan halasztást nem tűrő segítségre, melyet csak külső támogatók tudtak megoldani.

Magam és három munkatársam ezért önkormányzati segélyvonalat létesítettünk a nagypéntektől húsvét hétfőig terjedő ünnepi időszak idejére.

A húsvéti ünnepkör számomra nem múlt el súlyos veszteség nélkül. Közvetlen munkatársaim közül négyen is komolyan megbetegedtek a Covid-19 vírussal, és sajnos családi tragédiát is hozott számunkra ez az időszak.

Magyarországon a Covid-19 elleni vakcinával beoltottak száma az elmúlt napokban meghaladta a 2,5 millió főt.

Ez lehetővé teszi, hogy szigorú biztonsági szabályok mellett a Kormány megtegye az első lépéseket a korlátozások fokozatos feloldása felé.

Ennek megfelelően:

  • a kijárási tilalom az este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul;
  • az üzletek reggel 5 óra és este 21. 30 között lehetnek nyitva;
  • az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek szigorú szabályok mentén nyitva lehetnek: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok és a kozmetikák is;
  • a vendéglátóhelyeken továbbra is csak elvitelre történő kiszolgálás lehetséges, a vendégek csak az ehhez szükséges időtartamra mehetnek be az éttermekbe;
  • az iskolák és az óvodák a pedagógusok oltását követően, április 19-én indulhatnak újra.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon már több mint 3 millió 840 ezren regisztráltak az oltásra. Az oltási terv alapján májusig előreláthatóan mindenki megkaphatja a vakcinát, aki regisztrációját már megtette.

Arra kérek mindenkit, a testet és lelket megterhelő korlátozások ellenére továbbra is vigyázzunk egymásra! Az egészségügyi szakemberek mindenhol a világon igyekeznek megállítani és visszaszorítani a járvány terjedését. Minden reményünk megvan arra, hogy a nyár elejére mérsékelt, míg a nyár közepére szinte teljes mértékben visszatérhessen életünk a korábban megszokott keretek közé.

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Húsvéti dísz

 

Megteltek az ágak húsvéti tojásokkal

 

Felkerült az elsõ tojás a tojásfára

 

Mûvészi húsvéti tojások

 

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói

 

A köz- és vagyonbiztonságot javítják az új kamerák

 

Kilenc kamerát telepítettek

 

Húsvétvasárnap a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tartott ételosztást

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.