Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Januárban az egészségügyi szakemberek után már a szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülő lakosok oltása is megkezdődött a Kormány oltási tervének megfelelően. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Újszászon a 150 férőhelyes Zagyvaparti Idősek Otthonában kezdődött el a koronavírus elleni oltás beadása mind az ellátottak, mind pedig az ott dolgozóknak január 9-én, szombaton. A védőoltásokat minden esetben önkéntes alapon, ingyenesen biztosítják az érintettek számára. Dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott és Hubai Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke is kilátogatott az intézménybe azon a napon. Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat ajándékcsomagját is átadta a szociális intézmény dolgozóinak.

Január 22-én, pénteken a Magyar Kultúra napját ünnepeltük. Művelődési házunk erre a napra (tekintettel a korlátozásokra) különleges eseményekkel készült: az intézmény ablakaiban tárlat és „Ki kicsoda” kultúr- totó, míg a virtuális térben „Kulturális értékeink” címmel ismeretterjesztő kvízjátékkal várták az érdeklődőket.

Hatalmas felháborodást váltott ki városunkban az a rongálási sorozat, melyet január 9-e szombatra virradóig követtek el ismeretlen tettesek. Több utcafrontra néző ház ablaküvegét betörték, valamint házfalakat festettek össze, helyenként obszcén ábrákkal. Az elkövetőt (vagy elkövetőket) jól láthatóan nem vezette más, csak a minél nagyobb rongálás, károkozás szándéka. Különösen elkeserítő, hogy az összefestett házfalak, színezett vakolatok helyreállítása akár több százezer forintjába is belekerülhet a vétlen tulajdonosoknak. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőket. A szándékos károkozás, településünk arculatának elcsúfítása semmilyen körülmények között sem válhat életünk részévé! Minden áron meg kell állítanunk ezt az esztelen, mások nyugalmát tönkretevő pusztítást. A további bűncselekmények megelőzése és a vandálok minél előbbi kézre kerítése érdekében ezért 75.000 Ft nyomravezetői díjat ajánlottam fel annak, aki használható információval járul hozzá a tettesek kézre kerítéséhez. A nyomravezetői díj gazdasági társaságok és magánszemélyek felajánlása nyomán (a Benyus-Ker Kft. 25.000 Ft-ot, az Abopol Kft. 25.000 Ft-ot, a Reálspedíció Kft. 25.000 Ft-ot, az Aranykürt vendéglő 25.000 Ft-ot valamint Oláh Zoltán és Vásár István magánszemélyek 10-10.000 Ft-ot ajánlottak fel), ami napokon belül 195.000 Ft-ra emelkedett. A nyomravezető névtelenségét a rendőrség munkatársai garantálják, de közvetlenül hozzám is fordulhat bárki messengeren keresztül vagy személyesen, ha úgy érzi, számára az a kedvezőbb. Az ügyben az áttörés még nem történt meg, azaz még mindig várjuk annak a jelentkezését, aki érdemi információval tud segíteni az ügy felderítésében. Segítsük a rendőrség munkáját, mindannyiunk nyugalma érdekében!

 

„Lakossági Tájékoztató” 2021.

Önkormányzatunk idén januárban először ezzel a címmel egy olyan átfogó kiadványt jelentetett meg, melyben a 2020. évi részletes polgármesteri beszámoló mellett közérdekű információkat, intézményi és civil szervezeti elérhetőségeket, valamint a lakosság által elérhető önkormányzati szolgáltatások és támogatási formák leírásait gyűjtöttünk össze. Az éves vasúti menetrend mellett települési naptárt is készíttettünk, melyen többek között a szelektív hulladékgyűjtő edények ürítésének napjait is feltüntettük. Az eredetileg az Újszászi Híradó mellékleteként megjelenő, önmagában is 28 oldalas kiadvány iránti lakossági érdeklődés miatt önkormányzatunk úgy határozott, hogy a "Lakossági tájékoztató" egy példányát minden újszászi háztartásba ingyenesen eljuttatja. Bízom benne, hogy a kiadvány mindannyiunk számára hasznos információkkal segítséget tud nyújtani a mindennapokban. Kérem, forgassák bátran, és keressék önkormányzatunkat, intézményeinket vagy civil szervezeteinket a feltüntetett elérhetőségeken, amennyiben segítségükre lehetünk valamiben!

Városunk az év első hónapjában ismét jó példát mutatott a civil összefogás erejéből. Ráczné Szemők Anikó jó állapotú konyhai gépeket (hűtőszekrényeket, gáztűzhelyeket), míg a hamarosan megnyíló Aranykürt vendéglő tulajdonosai tartós élelmiszer-csomagokat ajánlottak fel rászorulók számára. Mindkét felajánlást a Katolikus Karitász önkéntesei juttatták el a kedvezményezettekhez.

Január 29-én online testületi ülésen fontos kérdésekben döntött a képviselő- testület és a pénzügyi és szociális bizottság. Több jelentős, városunk jövőjét befolyásoló kérdés között döntés született a jelenleg két külön intézmény részeként működő főzőkonyhák egyesítéséről, a Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadásáról, valamint az eljövendő évek fejlesztési elképzeléseinek támogatásáról. A testület többségének javaslata alapján döntést hoztam a 2021. évi városi kitüntetési díjak átadásáról is. A pandémia következtében előállt helyzet miatt a 2020. évi díjazottak részére a kitüntető díjak testület javaslata alapján a 2021 évi városnapon, 2021. szeptember 11-én kerülnek átadásra, egyidőben a 2021. évben javasolt díjazottak kitüntetésével. Hosszas vita előzte meg a kérdés eldöntését, hiszen a városnapi kitüntetések átadása eddig minden évben városunk legnagyobb ünnepe, egyben legnívósabb rendezvénye keretében valósul meg. A végső döntés értelmében Újszász Város Napját a megszokott szeptemberi időpontban megtartva, a 2020. évi és 2021. évi díjazottak egyszerre vehetik majd át kitüntetéseiket. Arról is döntés született, hogy amennyiben az ingyenes és tömeges védőoltások ellenére előre nem látható események a nyílt tömeges rendezvények megtartását mégsem tennék lehetővé, úgy a kitüntető díjak átadása zárt körben fog megtörténni.

Napra pontosan 30 év szolgálat után, január 31-én nyugdíjba vonult városunk sokak által szeretett és tisztelt kántora, Nagy Kálmánné Klárika. Kívánok neki minden jót, de legfőképpen jó egészséget és hosszú, boldog nyugdíjas éveket!

 

Február 2-án a Vizes Élőhelyek Világnapját ünnepeltük

A világnap a Ramsari Egyezmény 1971-es aláírásának állít emléket, ahol az aláíró kormányok a biológiai sokféleség megőrzése érdekében vállaltak felelősséget. Újszász és az Alsó- Zagyva vidékének minden bizonnyal legfontosabb, kiemelt jelentőségű vizes élőhelye (egyben csodálatos természeti kincsünk) a Zagyva folyó és annak jelentős árterülete. Városvezetőként elkötelezett vagyok abban, hogy a jövő generációinak megőrizzük, és lehetőségeink szerint fejlesszük ezt az évtizedek óta méltatlanul alulhasznosított természeti örökséget. Ezért is vásároltam meg még 2015 nyarán az akkor már erősen leromlott állapotú parkerdei erdészházat Újszászon. Ezért költöttem minden évben magánvagyonomból jelentős összegeket a Parkerdő és az erdészház fejlesztésére, és ezért járultam hozzá 2015 óta minden évben jelentős összeggel a parkerdei gyermektáborok újbóli beindításához is.

A Parkerdő és a Zagyva iránti elkötelezettség miatt hoztam tető alá még 2016-ban a három település összefogásaként megálmodott Zagyva Ökopark projektet, melynek létrehozásában a sors különös játéka folytán jelenleg már a gesztor település polgármestereként is dolgozhatom. 2021-ben, a Vizes Élőhelyek Világnapján szaporán faragnak és kopognak az ácsok Zagyvarékason és Újszászon. Az ezeréves határ közelében, a Keleti- Kárpátokban, a Csíki- havasokban kivágott fenyőkből Csíkszépvizen gyártották azokat a rönkházakat, amelyeket székely ácsok ezekben a napokban építenek fel településeinken a Zagyva- Ökopark projekt keretében.

Polónyi Lászlóval, a zagyvarékasi általános iskola igazgatójával (aki egyben Zagyvarékas részéről a beruházás megvalósításáért felelős önkormányzati képviselő) bejártuk a megvalósítási helyszíneket, és egyetértettünk abban, hogy Szászberek, Zagyvarékas és Újszász valószínűleg a legjobban döntött, amikor 2016-ban a Zagyva folyóban rejlő, sokáig kihasználatlan lehetőségek fejlesztésébe fogott. Településeink lakossága, de különösen a gyermekeink számára mindennél fontosabb a természet közelségének és a természetjárás szeretetének ismerete. Hiszem, hogy a Zagyva Ökopark építésével nemcsak településeinket, hanem a jövő nemzedékének fejlesztésén keresztül szó szerint településeink jövőjét is építjük!

 

Szociális tüzelőprogram

Javában tart a tél és a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Igénylőlapokat (települési támogatási kérelem formanyomtatványait) az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet benyújtani ügyfélfogadási időben.

 

Ingyenes védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Újszászon kezdődött el a koronavírus elleni oltás beadása (Fotó: Facebook)

 

Nyolcvan képet kellett felismerniük a Ki kicsoda? kultúr-totóban résztvevőknek (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A Magyar Kultúra Napján nyílt meg a művelődési ház ablakaiban Ulviczki Józsefné Herczeg Magdolna mini tárlata (Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Sok kárt okoztak a falfirkálók (Fotó: Facebook)

 

Minden lakásba eljutott a Lakossági Tájékoztató (Fotó: Facebook)

 

Csodálatos természeti kincsünk a Zagyva folyó (Fotó: Facebook)

 

Télen is szép a Zagyva (Fotó: Facebook)

 

Polónyi Lászlóval a zagyvarékasi rönkház előtt (Fotó: Facebook)

 

Csíkcsicsói téli életképek (Fotó: Facebook)

 

Kiállítások a Szociális Otthonban és a könyvtárban (Fotó: Facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.