Mint korábban már írtam róla, 2012. október 11-én lesz 50 éve annak, hogy XXIII. János pápa megnyitotta a II. Vatikáni Zsinatot, és egyben 20 éve lesz annak, hogy e zsinat gyümölcseként megjelent a Katolikus Egyház Katekizmusa, korszerűen összefoglalva az Egyház tanítását a mai ember számára.

A jelentős évforduló indokolttá teszi, hogy hitünkben megerősödjünk. Ezért hirdette meg XVI. Benedek pápa a Hit Évét, amely épp e jeles évfordulón kezdődik.

 

 

A hit nem pusztán ideológia, hanem annál sokkal több: imádság és élet. Ahhoz, hogy megerősödjünk a hitben, igen hasznos, ha figyeljük a hit hőseinek életpéldáját.

Fellapozva a Bibliát, a hitnek számtalan kiváló képviselőjével találkozhatunk, és ha történetüket nem csupán végigfutjuk, hanem gondosan átelmélkedjük, akkor mi is jelentősen gazdagodhatunk a hitben. Az Ószövetségben a hit talán legcsodálatraméltóbb képviselője Ábrahám, aki feltétlen bizalommal Isten iránt, engedelmeskedve az isteni felszólításnak, családjával elhagyja hazáját és elindul a számára teljesen idegen és ismeretlen világba. Isten újra és újra megígéri néki, hogy nagy nép atyjává teszi, de közben telnek az évek, anélkül, hogy gyermeke születne, s közben az idő felette és felesége felett is elszalad. Emberileg már semmi reménye sincs arra, hogy gyermeke születik, amikor végre mégis beteljesedik az isteni ígéret. Örömmel látja fiának, Izsáknak gyarapodását, de ekkor elérkezik életének legnagyobb próbatétele: Isten felszólítja őt: áldozd fel nékem fiadat egészen elégő áldozatul azon a hegyen, amelyet majd mutatok neked. És Ábrahám, tétovázás nélkül elindul, hogy teljesítse a parancsot. Isten a szakadék szélig vezeti el, és csak akkor nyilvánítja ki, hogy nem fogadja el az emberáldozatot. Sőt, ígéretet tesz arra, hogy Ábrahám családjából születik majd a Megváltó, épp azért, mert hitt Isten szavának, és az ő kedvéért még egyetlen fiát is Istennek akarta áldozni. Kiemelkedően szép példája a hitnek az Ószövetség nagy alakja, Mózes, de a hit ószövetségi hőseinek hosszú sorát lehetne még felsorolni, akik egytől-egyig az Isten iránti feltétlen bizalomra tanítanak minket.

Az Újszövetségben a hit legragyogóbb példaképe a Boldogságos Szűz Mária, aki fenntartások nélkül igent mondott Isten akaratára.

Amikor a hit ezen kiemelt példáira tekintünk, akkor könnyen elfoghat bennünket a kishitűség, mert azt gondolhatjuk: könnyű volt nekik, pedig, ha gondosabban megvizsgáljuk, akár az apostoloknak az életét, hamar rá kell jönnünk, hogy az ő hitük is nem egyszer botladozó, tévelygő hit volt, ami nem azt jelenti, hogy a mi hitünknek is botladozónak kell lennie, hanem vigasztalást jelent a mi esendőségünk közepette. Arra tanít ez a tény, hogy Isten elfogad bennünket akkor is, ha a hitben botladozunk. Persze az is igaz, hogy elemi kötelességünk mind imádsággal, mind önképzéssel, mind a hitünk szerinti élettel erősíteni meggyőződésünket. Legyen mindnyájunkkal az Úr és tegye szilárddá a hitünket.

Az újszászi templomunkban október 7-én, vasárnap de. 10-kor tartunk szentmisét, amelyen közreműködik a Szolnok-Belvárosi Gregorian kórus, a szentmise után 20 perces zenés áhítat lesz. Mindenkit szeretettel várunk.

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.