természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpont fejlesztés 

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 299,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével Szolnok városában természettudományos élményközpontot hozott létre. A természettudományi, matematikai, műszaki szakterületek vonzerejének növelése érdekében elsődlegesen a térség 20 köznevelési intézményével, köztük az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával működik együtt a minél fiatalabb korosztály természettudományi diszciplinák felé való orientálása érdekében. 

Az élményközpontban a fenti célok érdekében többek között korszerű csillagászati obszervatórium (távcsövekkel, naptávcsővel), kémiai laboratórium, szimulátorok, valamint interaktív eszközökkel felszerelt bemutatótermek kerülnek kialakításra. A projekt keretében a különböző foglalkozási formákban megvalósítandó több mint 30 féle programelem felöleli a fizika, a csillagászat, a földrajz, a kémia, a környezetvédelem, valamint a biológia tudományágakat. Ily módon az élményközpont egy komplex természettudományos műhelynek tekinthető. 

A megvalósítandó programelemek részben az egyes tudományterületeken belül nyújtanak ismereteket, részben a tudományterületek között próbálnak kapcsolódási pontokat találni. 

A kidolgozásra került programok hozzájárulnak a természettudományos tárgyak népszerűsítéséhez, az informális és nem formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, a korszerű kísérleti és élményszerű oktatás elterjesztéséhez. Ezeken keresztül magas színvonalon népszerűsíthetőek a természettudományos és műszaki pályák is. 

Az idei tanév decemberében versenyek, vetélkedők zajlottak matematikából minden évfolyamon, valamint 7. és 8. évfolyamokon kémia, biológia, földrajz és fizika tárgyakból. Ökológiai megfigyelési programunk nagy népszerűségnek örvendett negyediktől nyolcadik évfolyamig egyaránt. A csillagászati foglalkozássorozatra Szolnokon, a Csillagvizsgálóban került sor. 

 Érdekes, újszerű projekt, rengeteg hasznosítható tudáselemmel, ezt jelentette számunkra ez a pályázat az idei tanévben. 

A projekt időtartama: 2017. november 1 – 2020. október 31. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. 

Utasi Katalin
intézményvezető-helyettes 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.