Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Augusztusban is mozgalmas hónapot tudhatunk magunk mögött. A hónap első napján Újszászt sem kímélte a vasárnap délutáni szokatlanul heves vihar. Az alig másfél perces, forgószéllel kísért felhőszakadás rengeteg kárt okozott a Jász út és a Vasút által határolt területen. Megbontott tetők, kidőlt fák, betört ablakok jelezték az útját.
Munkatársaimmal a vihar elvonulása után azonnal megkezdtük az okozott károk felmérését, és erőnkhöz mérten segítettünk a lakosságnak a károk helyreállításában is.

Augusztus 6-án véget ért a Gyere 2021 táborok harmadik szakasza, és ezzel ismét egy évre elcsendesedik az erdő. A megelőző három hét alatt 120 gyermek és közel 400 szülő, hozzátartozó táborozott, találkozott, barátkozott egymással a Parkerdőben. Életre szóló kalandok, barátságok szövődtek idén is az évszázados fák alatt, és úgy gondolom, nincs senki, aki már ne várná gondolatban a jövő évi folytatást. Köszönöm támogatóinknak, a táborvezető pedagógusoknak, ifiknek, karbantartóinknak, önkénteseinknek, művelődési házunk dolgozóinak az áldozatos munkájukat, és külön köszönöm Nagy Zsolt TÁBORNOK úrnak azt, hogy idén is 0-24 órás szolgálatban ügyelt a szervezés minden apró részletére!

Augusztusban tovább bővültek a József Attila úti hulladékgyűjtő pont szolgáltatásai. A háztartásban keletkezett, sütés után megmaradt használt olaj korunk egyik kevésbé ismert veszélyes hulladéka.

  • A lefolyókba, WC-be öntve, a csővezetékek falára rakódva dugulást okoz.
  • A háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló, szennyező anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.
  • Ha az élővizekbe kerül, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.
  • Egyetlen csepp étolaj 1000 liter élővizet is elszennyezhet!

A használt sütőolaj azonban megfelelően kezelve 100 százalékban újrahasznosítható!
90 százalékából biodízel, 10 százalékából pedig biogáz képződik, és biztos piaca is van: az Európai Unióban kötelező 8,2 százalékban azt az üzemanyagokba keverni.
Újszászon a József Attila úti csarnoknál elhelyezett tárolóban (a korábban kihelyezett üveg, műanyag és papírgyűjtő konténerek mellett) bárki ingyenesen elhelyezheti háztartási

  • sütőolaj
  • sütőzsiradék
  • kókuszolaj
  • pálmaolaj maradékát.

Kérjük, hogy az anyagokat lezárt csomagolásban (műanyag palackban vagy befőttesüvegbe) helyezzék a gyűjtőbe!
Az anyag szelektív gyűjtése által az sütőolajtól és zsírtól mentesül a csatornahálózat és a szennyvíztisztító is, így kisebb lesz a dugulás és meghibásodás esélye!
Védjük együtt környezetünket, helyezzük el az arra kijelölt helyen az összegyűlt használt sütőolajat!
József Attila úti csarnok: nyitva minden héten szerdán és szombaton 13:00-17:00 óráig.

Hosszú idő után újra üzemképes templomunk díszkivilágítása. Köszönet érte Szaszkó Somának, Szaszkó Szilárdnak, Nagy Rajmundnak!

Augusztus 18-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés a Zagyvaparti Idősek Otthonát Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szociális Díjban részesítette.

Városunk költségvetése idén a pandémia okozta többletkiadások ellenére is lehetővé teszi közel 27 millió forint értékben önerőből történő önkormányzati beruházás kivitelezését. Egy település életében számtalan jogos fejlesztési igény van: az oktatástól az egészségügyi fejlesztéseken keresztül a szociális ágazaton át, egészen a sportig, a kultúráig vagy az igazgatási szolgáltatásokig. Az újszásziak jelentős többsége azonban a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartja jelenleg elsődleges feladatunknak.
Újszászon több mint 100 út/utca található, melyből 40 még nem rendelkezik szilárd burkolattal. Nem könnyű rangsorolni azt, hogy a fejlesztést mely utcákkal folytassuk.
Városunk képviselő-testületének döntése értelmében idén a Holló, Nefelejcs, Ősz és Bem utcák burkolatának kiépítését valósítjuk meg.
A kivitelezési munkákat végző vállalkozó jelzése alapján tájékoztatom a lakosságot, hogy a munkaterület átadására 2021. szeptember 6-án (hétfőn) kerül sor. A kivitelezés várható időtartama: 3-4 hét.
A fejlesztések ezzel természetesen nem állnak meg. 2022 évre már további 4 utca felújításához rendelkezünk elnyert pályázati forrással, és mindezeken felül még 6 utca felújítására nyújtottunk be támogatási kérelmet.
A közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztés miatti kellemetlenségekért kérjük szíves megértésüket!

Szomszédünnep, Piknik-koncert, Operett műsor, szabadtéri színházi előadás, sportesemények, gyermektáborok. Augusztus hónapban is megpróbáltunk tartalmas, minőségi, mindenki számára elérhető időtöltést biztosítani a lakosság számára.

Félórás kisfilmet forgatott városunkról a Szolnok Televízió. Az épített örökségünket, kulturális értékeinket, gasztronómiai különlegességünket és természeti csodáinkat bemutató filmet augusztus 20-án 16:30 perckor tűzte műsorára a csatorna, „Jász-Nagykun-Szolnok Megye kincsei: Újszász” címmel. Semmi sem mutatja jobban településünk értékét annál, minthogy az elkészült filmbe értékeink, látnivalóink alig egynegyed része fért csak bele. Elnézést kérek mindenkitől, aki úgy érzi, neki is ott lett volna a helye településünk értékei között. Minden bizonnyal igaza is van. A megye egyik legértékesebb települését nem lehetséges egyetlen rövidfilmben megismertetni a nagyvilággal.

Augusztusban nem ez volt az egyetlen média megjelenése városunknak. Augusztus 27-én az Újszász Város Napja rendezvénysorozaton várható programokról beszélgettünk a Szolnok Televízió programajánlójában.

 

Városnapi programsorozat

Izgalmas programokkal készülünk idén Újszász Város Napjára, melyet szeptember 11-én ünneplünk. 2021-ben négynapos programsorozattal készülünk az eseményre. Szeptember 9-én megyei diák színjátszókörök találkozója, szeptember 10-én, pénteken Lecsófesztivál, 11-én, szombaton délelőtt ünnepélyes díjátadó és gálaműsor, délután színpadi programok várják az érdeklődőket.
Szombaton a helyi fellépők műsorát követően a Szolnoki Szimfonikusok és a Szigligeti Színház művészeinek közös, 60 perces nagykoncertje következik.
Szombaton este retro utcabál, 21:00 órától zenés tűzijáték show következik.
Ezzel azonban még nem érnek véget a meglepetések.
Vasárnap egy különlegességgel, ún. Betyárünneppel (egész napos kirakodóvásár és színpadi programokkal) folytatjuk a sort.
A hagyományőrző fesztivál csúcspontjának minden bizonnyal a 15:00 órakor kezdődő Betyárjáték ígérkezik.

Rózsa Sándor kalandozásai közben Újszászra is elvetődött, majd 1852. október 5-én élete egyik legnagyobb pénzrablását követte el településünkön.
Szerencsére a kor leghíresebb ügyésze, Edvi Illés Károly lépésről lépésre közölte a rablás történetét a Budapesti Hírlap 1890. évi április 9-i számában.
A valós történet ihlette azt az egész napos kirakodóvásárt és fesztivált, melynek csúcspontján újra fogjuk játszani a rablást, közel 40 jelmezes szereplő előadásában. Az egyfelvonásos népi színművet a rablás eredeti helyszínén, a templomunk előtti téren adjuk elő, lovas jelenetekkel, profi technikai háttérrel, amatőr színjátszókkal és helyi hagyományőrzőkkel. Hosszú hetek óta lelkesen próbál a stáb. Szerintem különlegesen izgalmas darab várható!

Természetesen nem feledkeztünk meg a legkisebbekről sem. 10-én, pénteken utazó planetárium, vlogger találkozó, népi kosárfonó, Kovácsovics Fruzsina koncert, 11-én szombaton délutáni gyermekudvar, 12-én vasárnap népi mesterségek bemutatója és mesemondók várják a gyermekeket.

A rendezvénysorozat mindenki számára ingyenesen, oltási igazolvány nélkül látogatható.

Tudom, hogy a tűzijáték kérdése minden évben megosztja a lakosságot. A heves támogatók mellett azt hevesen ellenzők is akadnak, akiket ebben a kérdésben a háziállatok iránt érzett aggodalmuk vezérel. Állatokat tartó és szerető emberként én úgy vélem, hogy az egy évben egyszer-kétszer, előre tervezhető módon megrendezett tűzijáték idejére minden felelős állattartó biztosítani tudja kedvenceinek a megfelelően biztonságos, zárt helyet.
Az idei városnapi tűzijáték szeptember 11-én 21:00 és 21:20 között fog kezdődni, és körülbelül 6 percen át fog tartani.
Kérek mindenkit, hogy erre az időszakra helyezze el háziállatait azok szökését megakadályozó, biztonságos, lehetőleg zárt helyen.

 

Újszászi versenyző a Tokiói Paralimpián

Pulai Erika, városunk szülötte és jelenleg is városunk lakója. KL-1 200m (azaz a legsúlyosabban sérült) kategóriában szerezte meg indulási jogát a sérültek számára rendezett olimpiára. A magyar paralimpiai csapat tagjaként augusztus 24-én utazott ki Tokióba, ahol Erika szeptember 2-án, magyar idő szerint a hajnali órákban állt először rajthoz majd szeptember 4-én szoríthattunk neki ismét a középdöntőben, ahol végül 5. helyezést ért el.
Kiutazása előtt egy tiszteletére rendezett fogadáson láttam vendégül Erikát településünk képviselőinek és sportvezetőinek társaságában, a gimnáziumi ebédlőben, akadálymentes körülmények között.
Városunk zászlajának átadásával kívántam jó utat és sok sikert, valamint kitartást és szerencsét az előtte álló nehézségek leküzdéséhez.
A tragédia óta eltelt négy év alatt Erika mindannyiunknak példát mutatott kitartásból és mindenen felülkerekedő akaratból! Ahogy Fehérváry Tünde, az Én is Vagyok Egyesület elnöke fogalmazott a színpadra szólításkor: „Többé nem tudott lábra állni, de sikerült neki talpra állnia!”.
Gratulálok az elért eredményhez, és szerencsés hazatérést kívánok az embert próbáló közdelem után!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Pulai Erika Újszász zászlót is vitt magával Tokióba

 

A vihar több tetőt megbontott

 

Három hét alatt 120 gyerek táborozott a Gyere táborban

 

Tábori műsor táborozóknak és szüleiknek

 

Használt sütőolaj és zsiradékgyűjtő edény

 

A díjátvétel után Répási Csabáné Tóth Rozália, a megyei közgyűlés tagja, Andó Éva intézményvezető főnővér, Kiss Erika megbízott igazgató és Dobozi Róbert polgármester

 

Részlet a Medve nem játék! előadásból

 

Augusztus 20-i forgatag

 

Dobozi Róbert polgármester, Gonda Adrienn és Torda Ferenc tévériporter a Szolnok Televízió programajánlójában

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.