Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Július elsején a Semmelweis-nap alkalmából köszöntöttük városunk aktív és nyugdíjas egészségügyi dolgozóit. Az ünnepség kezdete előtt közösen megkoszorúztuk városunk első díszpolgára, Szegedi Gyula professzor emléktábláját, majd rövid műsor és a köszöntők után egy állófogadással és egy csokor virággal köszöntük meg a dolgozóknak áldozatos munkájukat, különösen a világjárvány alatti helytállásukat.

Hagyományosan egy finom ebéddel láttam vendégül a tanévzárót követően, július 6-án általános iskolánk jó tanuló felsős diákjait.
A találkozáson és teljesítményük elismerésén túl ez az alkalom remek lehetőséget biztosított a beszélgetésekre, gondolataink kicserélésére is.
Élményekkel teli, szép nyarat kívánok minden Újszászi iskolásnak!

A Vasutasnap alkalmából köszöntöttem július 15-én a Vasutas Szakszervezet Újszászi Nyugdíjas Alapszervezetének tagságát.
A pandémia alatti kiemelkedő társadalmi szerepvállalásáért elismerő oklevélben részesült az alapszervezet három tagja:
Szajkó Gyuláné, Medgyes Istvánné és Kolozsi Ferenc.
Gratulálok a díjazottaknak, valamint az alapszervezet minden tagjának ahhoz a felelősségteljes társadalmi munkához, mellyel egymásra figyelnek, egymást segítik a mindennapokban!

Sajnos, a július 10-i esti vihar Újszászt sem kerülte el károkozás nélkül.
A polgármesteri hivatal előtti parkban felállított kopjafát döntötte ki egy erősebb szélroham. A talajjal közvetlenül érintkező faszerkezet az évek alatt teljesen elkorhadt, ezért is tudta azt az időjárás így megbontani. Pótlása érdekében még aznap fel is vettem a kapcsolatot Dávid Sándor emeritus jászkapitány, fafaragó népi iparművésszel. Szeretném a kopjafát (anyagi lehetőségeink függvényében) soron kívül helyreállíttatni. Bízom benne, hogy október 23-án már az újraavatott emlékhelyen helyezhetjük el a megemlékezés koszorúit.

 

Július hónap is városunk fejlődésének jegyében telt:

Július 17-én reggel, a Zagyva- Ökopark beruházásainak átadása előtt egy fontos döntést jelenthettünk be Pócs János országgyűlési képviselővel. Városi piacunk fejlesztésére, egy modern kisvároshoz illő, korszerű közösségi és kereskedelmi tér kialakítására önkormányzatunk 99.999.928,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A piactér jelenlegi állapota, a kialakított elárusítóhelyek és a napfénytől vagy esőtől védő tető hiánya komfort nélkülivé, ezáltal az elmúlt évtizedben egyre kevésbé kedveltté tette ezt az újszásziak számára nagyon fontos találkozó- és elárusító helyet.
Utcafórumaimon szinte minden alkalommal felmerült a Piactér kérdése, illetve fejlesztésének igénye. Az ingatlan akkor még magántulajdonban volt, üzemeltetéséért nem önkormányzatunk felelt. A kötelezően előírt parkolóhelyek akkor a Kárpát úton voltak kijelölve, és a szintén kötelező nyilvános WC-t egy mobil, ún. toi-toi WC telepítésével biztosította az üzemeltető, mely nagyon sok bosszúságot okozott a Kossuth úti lakosoknak.
Már 2019-ben tárgyalásokat kezdeményeztem a városi piactér visszavásárlásáról. A tulajdonjog megszerzése volt ugyanis a kulcsa a jövőbeli összes fejlesztésnek. Hosszú tárgyalások után végül megállapodás született, melynek értelmében két év alatt, egy jelentős összegért cserébe a piac, és az abban tulajdonos Kft. 100% tulajdonosa lett önkormányzatunk. Megállapodásunkat végül a pandémia miatti megnövekedett kiadások mellett is (igaz, pár hónapos csúszással) tartani tudtuk. A tulajdonjog visszaszerzése mellett 2021. január 1-jétől már az üzemeltetés feladatait is önkormányzatunk végzi.
A most elnyert fejlesztési forrás kivitelezése 2022 év tavaszán kezdődhet el, a jogerős építési engedély megszerzése és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után.

Júliusban a Piactér fejlesztésének bejelentésén túl újabb támogatási döntések is érkeztek.
Önkormányzatunk a Belügyminisztériumhoz benyújtott, Hunyadi úti járda felújítását célzó pályázata 19 936 173 Ft támogatásban részesült.
A tervezői, közbeszerzői és kivitelezési kapacitás és a végleges költségvetéshez szükséges önerő mértékének függvényében ezt a beruházást már az idén ősszel, vagy a jövő év első felében tervezzük megvalósítani.

A Szent István templom városunk egyik ékköve. Az 1885-ben neoromán stílusban épült monumentális épület az utóbbi évtizedekben sajnos erősen romlásnak indult. A legnagyobb károkat jelenleg a tetőszerkezet hiányosságai okozzák a műemlékben. A beázások és a vízelvezetés hiányosságai jelentős, akár helyrehozhatatlan károkat is képesek okozni benne.
Ezért is fogadtuk örömmel a 2020. szeptemberben megnyílt várva-várt pályázati lehetőséget, mely ugyan csak kisebb (15 MFt alatti) beavatkozásokat támogatott, de a kivitelezői árajánlat alapján a templom bádog szerkezeteinek cseréje megvalósíthatónak tűnt belőle. A szükséges tervezés és árajánlat bekérések után az egyházközösség elkészítette és határidőben benyújtotta pályázatát, és reménykedett a pozitív támogatói döntésben.
A jogcímre beérkezett mintegy harmincszoros túljelentkezés (a rendelkezésre álló forrást ennyivel haladták meg a pályázók igényei) miatt azonban a támogatási kérelmet idén márciusban elutasították.
Ekkor fordultam a problémával térségünk országgyűlési képviselőjéhez, Pócs Jánoshoz, aki a helyszínen győződött meg templomunk romlásnak indult állapotáról, ezáltal támogatási kérelmünk megalapozottságáról. Arra kértem a képviselőnket, hogy keresse meg nevünkben a pályázati forrást kezelő szervezetet, és győzze meg őket a beruházás halaszthatatlanságáról.
Kérésünk ezúttal is meghallgatásra talált: elutasító döntését a pályázatkezelő visszavonta, és az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” című pályázaton rk. egyházközösségünk jogerősen 14.791.271 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
Köszönöm Pócs Jánosnak, hogy ismét képviselte városunk érdekeit ott, ahol a települések vezetőinek szava már nem hallatszik elég erősen.
A pályázati forrásból végrehajtott gyors beavatkozással sokszor tízmillió forint értékű károsodástól tudjuk megvédeni városunk egyik jelentős értékét.

Sikerrel zárult a tavasszal benyújtott, településünk belvízelvezetésének javítását célzó pályázatunk elbírálása is. A most megítélt, közel 300 millió Ft támogatásból az elmúlt húsz évben vis-major helyzettel érintett településrészek rekonstrukciója valósul majd meg.

Köszönöm Pócs János országgyűlési képviselő közbenjárását a támogatások odaítélésében!

 

Látogathatóvá tennék az Abonyi úti légvédelmi objektumot

Újszász számtalan, korábban feltáratlan vagy kihasználatlan értékkel rendelkezik.
Egyik ilyen, kevesek által ismert értékünk a Polgári Védelem Abonyi út felől megközelíthető légoltalmi bázisa. Az ősfás környezetben található komplexumot most szorgos kezű önkéntesek takarítják, renoválják.
Ahogyan Juhász László tű. ezredestől megtudtam, nagyközönség számára is látogatható tárlatot, gyűjteményt szeretnének létrehozni a különleges épületben.
A város nevében örömmel üdvözöltem a kezdeményezést, és felajánlottam segítségem a tervek mielőbbi megvalósításához.
Bízom benne, hogy jövő nyáron már látogató csoportokat is fogadhat a létesítmény. Ezzel településünk egy újabb értékkel, újabb különlegességgel gazdagodhat.

 

Új üzletek, szolgáltatások Újszászon

Hamarosan új fogászati panoráma-röntgen kezdi meg működését Újszászon.
A beruházást, melyet az Ágotai Dentál Bt. hajtott végre, a fogászati ellátás színvonalának emelése érdekében személyesen is támogattam. Együttműködésünk eredményeként az Újszászi lakosok térítésmentesen vehetik majd igénybe a szolgáltatást. Gratulálok dr. Ágotai Edének a beruházáshoz, valamint az elnyert 3.924.999,- Ft vissza nem térítendő támogatási összeghez.

Új helyen, a volt Szász étterem épületében várja vásárlóit a Szent István Király Gyógyszertár Újszászon. A központban, városunk Főterénél elhelyezkedő épület előtt elegendő számú parkolóhely áll rendelkezésre és az Egészségház, a Piac, a Városháza épületei innen pár lépéssel megközelíthetőek. A megszokott szakértelem mellett kibővült árukészlet, hatalmas eladótér, gyógyszertári és drogériai kínálat áll a vásárlók rendelkezésére.
Gratulálok a jelentős beruházáshoz, és köszönöm a gyógyszertár valamennyi dolgozójának a városunk érdekében végzett magas szintű szakmai munkáját!

 

Új vezetők városunk legnagyobb oktatási intézményeinek élén

Szeptembertől új, kinevezett igazgatók vezetik városunk két legnagyobb oktatási intézményét.
Kovács Nándor Józsefné, Zsuzsa 1989-től tanít az Újszászi középiskolában fizikát és matematikát.
2019. július 1-jétől általános igazgatóhelyettesként, majd 2020. július 1-jétől igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben.
Három évre szóló igazgatói kinevezését 2021. július 2-án vehette át a Szolnoki Szakképzési Centrumban, így 2024-ig ő vezeti a Rózsa Imre Technikumot.

Makainé Zérczi Zsuzsanna 1997-től tanít az általános iskolában. 2011 óta ugyanott intézményvezető-helyettesi tisztséget is betölt. 2010 óta a Gyere, Segíts! Alapítvány kuratóriumát elnökként vezeti, és ebben a minőségében számtalan jótékonysági akcióban, gyermektábor szervezésében is részt vett.
Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola új vezetőjeként augusztus 16-tól kezdődő, öt évre szóló megbízását ünnepélyes keretek között, augusztus 28-án fogja átvenni.
Mindkét új intézményvezetőnk ismert és megbecsült tagja városunk közösségének. Sokszor és sokféleképpen bizonyították már magas szintű szakmai felkészültségüket és településünk iránti elkötelezettségüket. Munkájukhoz sok sikert, elképzeléseik megvalósításához kitartást kívánok!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A jó tanulók ebédjén

 

A nyugdíjas vasutasok köszöntése a Vasutasnap alkalmából

 

A vihar kidöntötte a kopjafát

 

99.999.928 Ft a piactér fejlesztésére

 

Pócs János országgyűlési képviselő és Miklós János plébános a felújítandó templom előtt

 

A légoltalmi bázis bejárata

 

Sok érdekesség látható a föld alatt

 

Panoráma röntgennel bővül az Ágotai Dentál Bt. szolgáltatása

 

Új helyen, tágas eladótérrel, kibővült árukészlettel várja vásárlóit a Szent István Király Gyógyszertár

 

Dobozi Róbert és Kovács Nándor Józsefné

 

Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató, Makainé Zérczi Zsuzsanna és Dobozi Róbert

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.