Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim! 

Az elmúlt hetekben a rutinfeladatok elvégzése mellett már a rendezvényeké, a társadalmi és baráti kapcsolatok ápolásáé, a közösségi összejöveteleken való részvételeké volt a főszerep.

Június elején folytattam az egyeztetéseket városunk legnagyobb civil szervezeteinek vezetőivel.

Június 9-én digitális értekezleten, majd 16-án személyes helyszíni bejárás keretében egyeztettem a MÁV és a Magyar Közútkezelő szakembereivel a Vasútállomás előtti parkolók biztonságos kialakításának lehetőségeiről.

Részt vettem a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által rendezett jó önkormányzati gyakorlatokat bemutató online konferencián.

A Polgárőrök Napjához közeledve polgármesteri dicséretet adtam át az utóbbi hónapokban legtöbb szolgálatot vállalt polgárőröknek. Ez úton is köszönöm a közösség érdekében végzett munkájukat!

Június 12-én ott voltam a Vörösmarty Általános Iskola évzáróján. Megrázó élmény volt a kis létszámú ünneplővel közösen elbúcsúztatni nyolcadikosainkat, miközben a kötelező egészségügyi előírások miatt elmaradtak az ilyenkor szokásos nagy búcsúztatások, virágcsokor-átadások, közös fényképek. Jó utat kívánok legifjabb középiskolásainknak: Repüljetek magasra, és térjetek mindig vissza hozzánk jó szívvel. Újszász mindig hazavár benneteket!

Június 13-án a Védőnők Napján köszöntöttem városunk védőnőit. Szerencsénk van, hogy három ilyen felkészült, lelkiismeretes szakember vigyázza nálunk a jövő nemzedékeit. Köszönöm a munkájukat!

Június 15-én kommunális traktorokat tekintettünk meg a városüzemeltetést vezető munkatársammal. A közmunka-program folyamatos kivezetése mellett fokozott gépesítésbe kell kezdenünk, ha a város üzemeltetésének kötelező feladatait szeretnénk a jövőben is maradéktalanul ellátni. Terveim szerint hamarosan bővülni fog gépparkunk egy újabb traktor beszerzésével.

Településünk egészségügyi szolgáltatóival egyeztettem az aktuális feladatokról, illetve az új fogászati rendelőt is megtekintettük az Egészségházban. Mostani információim szerint technikai okokból ugyan az 1. fogorvosi körzet rendelése 2020. december 31-ig az Erkel F. út 3.sz. alatti régi rendelőben marad, de lakossági jelzések alapján a fogorvosi ellátás jelenleg zavartalan, minőségileg megfelelő módon történik. A körzet működését folyamatosan ellenőrizzük, illetve az ellátásban tapasztalt problémák tisztázása érdekében az ellátásért felelős vállalkozás vezetőjét a júniusi testületi ülésre meghívtuk. Sajnos az ellátásban tapasztalható nehézségek megszűntetésére Faragó doktor úr nem tudott megnyugtató, megalapozott válaszokat adni, így a képviselők egyhangú szavazata alapján Önkormányzatunk az ellátási szerződés felbontását kezdeményezte december 31. nappal.

A szociális területen dolgozó újszászi szakemberek munkáját köszöntem meg a Zagyvaparti Idősek Otthonában, a Zagyvamenti Integrált Központban és a Kastély Otthonban. Településünkön (a két nagy létszámú bentlakásos otthon miatt) kiemelkedően magas a szociális szférában dolgozók aránya. Munkájukat, odaadásukat, kiváló szakértelmüket a város nevében ez úton is ismételten köszönöm!

Köszönöm a Magyar Vöröskereszt odaadó fegyelmét is. 15 rászoruló családot támogattak településünkön.

Egy tragikus esemény is történt júniusban. 21-én vasárnap búcsúztattuk el szakadó esőben Karcagon a város előző héten elhunyt polgármesterét, Dobos Lászlót. A Városháza előtti téren katolikus szertartás szerint tartott búcsúztatón - amelyen a gyászolók egy-egy szál fehér virággal fejezték ki részvétüket, városunkat Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő, a megyei közgyűlés rendes tagja, és jómagam képviseltük.

Június 25-én jó tanuló, jó sportoló általános iskolai diákokat fogadtam és láttam vendégül egy késői ebédre. Gratulálok a diákok és tanáraik kiemelkedő teljesítményéhez. Jó volt látni és hallani, hogy településünk ifjúsága milyen tudatosan alapozza meg eljövendő életét, és ebben az életben sokan komoly szerepet szánnak szeretett városunknak, Újszásznak is.

Június 26-án az Idősekért Alapítvány tartotta meg éves beszámolóját, ahová meghívták a Zagyvaparti Idősek Otthonának vezetőségét, a legnagyobb beszállítókat és az alapítvány kiemelt támogatóit is. A város nevében köszönöm a kuratóriumnak önzetlen munkáját, amit az intézmény lakóinak és dolgozóinak érdekében végeznek. Különösen fontos odafigyelésük most, a Covid járvány által terhelt hónapokban, hiszen adományok fogadásán túl számtalanszor segített kreativitásuk a dolgozóknak és lakóknak átvészelni a mindenben embert próbáló, bezártsággal terhelt időszakot.

Este a Kastély Otthon dolgozói Covid-űző grillpartijára voltunk hivatalosak az alpolgármester asszonnyal, ahol a megszokott kötetlen, remek hangulatú estének lehettünk részesei.

Június 27-én városi sportnapot rendezett az Újszászi Önvédelmi Sportegyesület a Parkerdőben. Az eseményre rendelkezésre állt a pontonhíd, és újra vízre kerültek a nemrégiben érkezett sporteszközök is. Sokan családostól látogattak ki az eseményre, és vettek részt valamelyik sporteseményen. De találkoztam könnyű erdei sétát választó baráti társasággal, és messze földről érkezett természetfotósokkal is. Több sportágban kipróbálta magát Pócs János országgyűlési képviselő is, akit annyira magával ragadott a Zagyva szépsége, hogy búcsúzóul megígértette velem: minden egyes alkalommal jelzem neki, amikor hasonló eseményt szervezünk, és újra vízre lehet szállni Újszászon. Bízom benne, hogy a rendszeressé tett sporteseményekkel sikerülni fog újra visszahozni Újszász nagy értékét, a csodálatos Parkerdőt mindannyiunk életébe.

Június 29-én képviseltem Újszászt a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása társulási tanácsának ülésén. Több fontos, Újszászt érintő napirendi javaslatot fogadtunk el:

  • Július 1-jétől (megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett) újraindulhat az időskorúak nappali ellátása (ÖNO).
  • Újraindul a Zagyvaparti Otthon csatlakozási folyamata a kistérséghez, mely folyamat a veszélyhelyzet idején háttérbe szorult.
  • A Zagyvamenti Integrált Központ vezetői feladatait megbízási szerződéssel továbbra is Osztásné Szabó Hajnalka látja el.

– A társulási tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a szociális szférában dolgozók megbecsülése, elismerése fontos feladat, ezért levélben kérjük a Kormány támogatását a szociális szférában dolgozók érdekében!

Június 30-án tartotta nyugdíjas búcsúztatóját Némethné Varga Edit, városi művelődési házunk ismert és sokak által szeretett dolgozója. Jó egészséget és sok boldogságot kívánok a jól megérdemelt nyugdíjas évekhez!

Ugyanezen a napon tartotta munkaterv szerinti ülését városunk képviselő-testülete. Hosszú idő óta először volt lehetőségünk fizikálisan is ülésezni, hiszen a koronavírus járvány kitörése óta videokonferencia alkalmazással tudtuk csak megvitatni városunk ügyeit a testület tagjaival. Apró ajándékkal, egy német órásműhely által készített faliórával ajándékoztam meg ebből az alkalomból a testületet. Szeretném, ha ezentúl mindig az óra alatt tarthatnánk meg összejöveteleinket, és sosem kellene visszatérnünk a személyes találkozásokat mellőző, virtuális tanácskozások időszakához.

A 14 órakor kezdődő ülés után a Zagyvamenti Integrált Központ beszámolóját hallgatták meg a képviselő-testület tagjai. Nagyon köszönöm a szociális alapellátásban dolgozó valamennyi szakember munkáját, akik a járvánnyal terhelt időszak alatt magas szintű szakmai elhivatottságról tettek tanúbizonyságot. Külön köszönöm Osztásné Szabó Hajnalka odaadását és szakértelmét, aki az intézmény megbízott vezetőjeként lojális partnerként dolgozott együtt önkormányzatunkkal az idősellátás igencsak megnövekedett feladatainak elvégzésében.

Este az ÚVVSE elnökségi ülésén a városunk sportéletét érintő legfontosabb kérdéseket tekintettük át. Legfontosabb kérdés természetesen a sporttevékenységek finanszírozásának kérdése volt. Igaz, hogy a civil szervezetek támogatásának új rendszerében előre kell megindokolni és igényelni minden kiadás fedezetére szolgáló pénzösszeget, de egyetértettünk abban, hogy a havi vagy kéthavi rendszerességgel benyújtott igénylés nem okoz különösebb adminisztratív megterhelést a szakosztályok számára, hiszen a kiadásokat és bevételeket e nélkül is naprakészen kell számon tartaniuk és könyvelniük. Az idei évben önkormányzatunk részéről eddig átutalt 4 millió Ft települési támogatás, valamint az ezen felül részben önkormányzatunk segítségével az ÚVVSE számlájára beérkezett jelentős összegű TAO támogatás együttesen kiszámítható működést biztosít az egyesületnek. Önkormányzatunk támogatása ráadásul folyamatos: a jövőben is minden indokolt költség támogatásra kerül annak érdekében, hogy az idén 95 éves Sportegyesület magas szinten ki tudja szolgálni településünk lakóinak sportolás iránti igényeit.

Július 1-én ballagó óvodásokat fogadtam a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Miközben elbeszélgettünk az élet nagy dolgairól, mindenki egyetértett abban: remek dolog volt Újszászon óvodásnak lenni! Élményekben gazdag szép nyarat, és zökkenőmentes iskolakezdést kívánok minden újszászi óvodásnak!

Július 1-jén a Magyar Egészségügy Napját ünnepeltük. Ezen a jeles napon (mely immár második éve került Újszászon megrendezésre), városunk egészségügyi dolgozóit ünnepeljük, és megköszönjük mindennapos, lelkiismeretes munkájukat. Nagy örömömre idén az ünnepi beszédet dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Megyei Kórház megbízott főigazgatója, Újszász Város díszpolgára mondta el. Köszönöm az egészségügyben dolgozó valamennyi szakember pótolhatatlan, nemegyszer önfeláldozó munkáját!

Július 1-jén a Köztisztviselők Napját is ünnepeltük. A polgármesteri hivatal munkatársaira is nem várt terheket rótt a koronavírus okozta megnövekedett feladattömeg. Ráadásul Újszászon egyetlen napig sem szünetelt ebben az időszakban az ügyfélfogadás. Normál ügymenet szerint dolgoztak közigazgatási csoportjaink. A kiemelkedő teljesítményért hálával tartozom munkatársainknak helytállásukat Köszönöm. Büszke vagyok arra, hogy egy csapatban dolgozhatom ezekkel a kiváló emberekkel. Július 3-án a már hagyományosnak mondható, jó hangulatú csapatépítő kiránduláson vettünk részt, ahol a gyöngyösi Orczy- kastély megtekintése után a Mátra rejtett kincseivel ismerkedtünk meg.

Július 3-án délután remek hangulatú nyársalással egybekötött nyári kerti partira hívtak a Zagyvaparti Otthon lakói és dolgozói. Nagy sikert arattam a farkasmályi pincesorról frissen meghozott finom borokkal, melyek hozzájárultak az amúgy is remek hangulat további fokozódásához. Jó volt ismét a lakókkal és dolgozókkal találkozni ilyen fesztelen, felszabadult körülmények között. Gratulálok a rendezvény szervezőinek és Kiss Sándor zenésznek a jól sikerült partihoz.

Július 4-én Pócs János országgyűlési képviselő meghívására a Jászapáti Aratónapon vett részt az újszászi delegáció. Tartalmas együttlét, remek programok, finomabbnál finomabb ételek jellemezték ezt a napot. Jó volt ismét együtt lenni!

Július első napjaiban újabb 90 évest köszöntöttünk. Sebők Lászlóné Julianna néni 1930-ban született Jászkiséren. Paraszti származású családból, nagyon korán férjhez „jött” Újszászra. Négy gyermeke született. Dolgos, kemény életük volt. Nevemben Kalóné Sajben Éva alpolgármester adta át a köszöntő oklevelet és a virágcsokrot. Isten éltesse Julianna nénit erőben, egészségben!
Újabb, közel 20 millió forint támogatási forrás érkezik Újszászra!

Egyik legfontosabb, kiemelt feladatunk környezetünk védelme. Településünkön ezért idén az őszi időszakra tolódott fásítási programon kívül az elhagyott hulladékok lehető legnagyobb mértékű felszámolását tűztük ki célul.

A feladat hatalmas: városunk kül- és belterületén összesen közel 100 illegális hulladéklerakót azonosítottunk már. A hosszú idő óta halmozódó szemétkupacok évtizedeken, évszázadokon át mérgeznék földjeinket, vizeinket. A hulladéklerakók felszámolására munkatervet, majd pályázatot készítettünk az elmúlt évben, hiszen településünk önerőből képtelen megbirkózni ekkora feladattal.
A most elnyert támogatás eredményeként egy a Kormányhivatal által biztosított mintaprogram keretében egy éven át tíz fő alkalmazására és egy erőgép+pótkocsi beszerzésére nyílt lehetőségünk.

A programban összesen 410 m3 hulladék összegyűjtését és szakszerű ártalmatlanítását tűztük ki célul. A megvalósítás előtt ismét körbejártuk a munkatervben előzetesen megjelölt területeket, és kijelöltük a feladatok sorrendjét.

Párhuzamosan a hulladéklerakók felszámolásával, az elhagyott hulladék beazonosítását is elvégezzük. A rendőrségi eljárások eredményeként több szabálysértési eljárás, pénzbírság, sőt egy esetben büntető feljelentés is született az elmúlt hetekben.
Az elkezdett munkát folytatnunk kell, hiszen rajtunk múlik az, milyen Újszászt hagyunk utódainkra.

Fogadóórák újragondolva

Nagy a lakossági igény a polgármesteri fogadóórák iránt. Tájékoztatom a lakosságot, hogy fogadóóráimon folyamatosan elérhető vagyok, időpontkérést követően. Időpontot a Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e-mail címen, vagy a 06-20-379-6843 telefonszámon lehet kérni. A jövőben is mindenkinek biztosítani fogom a személyes találkozás lehetőségét, aki igényli azt!

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Életünk ugyan fokozatosan visszatér a régi kerékvágásba, a koronavírus-járvány azonban még nem ért véget. Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

A jövőben is vigyázzunk egymásra, magunk és környezetünk egészségére!

Dobozi Róbert
Újszász Város polgármestere

 

A Védőnők Napján

 

Az egészségügyi dolgozók köszöntése

 

A szociális dolgozók köszöntése a Zagyvamenti Integrált Központban

 

A nyolc évig kitűnő Borsos Klaudia és Nagy Róbert köszöntése

 

A jó tanulók, jó sportolók ebédjén

 

A Kastély Otthon Covid-űző grillpartiján

 

Kenuzás a sportnapon Pócs János országgyűlési képviselővel

 

Nyugdíjba ment Némethné Varga Edit, a művelődési ház munkatársa

 

A polgármesteri hivatal dolgozóinak kirándulásán

 

Kerti parti a Zagyvaparti Idősek Otthonában

 

Sebők Lászlóné köszöntése 90. születésnapján

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.