„Én nem elvenni jöttem e világra,
de hozzáadni és dolgozni azért,
küzdeni – és bízom nem hiába –
a szépségért és minden igazért...”
Turza Ferenc

GYÁSZJELENTÉS

Megrendülten és mély fájdalommal tudatjuk, hogy Turza Ferenc, Újszász Város Pro Urbe Díjas festőművésze, életének 77. évében elhunyt.

Turza Ferenc 1945. február 14-én született Újszászon. Az érettségi és az általános gépésztechnikusi oklevél megszerzése után a Szolnoki Vegyiművek szerkesztésén dolgozott, később TMK előadó és műszaki ellenőr beosztásba került. Már ebben az időszakban is a festés volt a fő időtöltése. 1978-ban végleg felhagyott munkájával, és a művészeti tevékenységnek szentelte életét. Szakkört hozott létre, ahol megannyi tizenévest készített fel a képzőművészeti továbbtanulásához.

Több, mint tízezer művet hozott létre, és sok-sok kiállításon szerepelt velük országszerte és itt Újszászon is. Műveinek egy része közintézmények termeit díszíti, másokkal helyi alapítványokat támogatott, vagy versenyek díjazására ajánlott fel. Képei eljutottak külföldre is, Angliába, az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is. Ezek a festmények elvitték magukkal a Zagyvának, Újszász környékének és az Alföldnek a szépségét, színeit.

Tagja volt több alkotóközösségnek és galériának. Így a Zichy Galériának, a Független Magyar Szalonnak, a Pirschel Galériának és az ARTEX-nek. Többször vállalt munkát művészeti szakkörökben és irányított alkotóköröket.

A festészet mellett szobrászattal és versírással is foglalkozott. Szobraival bőkezűen bánt. Az iskoláknak és a városnak ajánlotta fel őket.

Mindig segítette a kezdő amatőr alkotókat, az iskolai művészeti nevelést, és szerepet vállalt a közélet más területein is. Sokrétű tevékenységével közmegbecsülést váltott ki. Újszász Város Önkormányzata 2002-ben Turza Ferencet településünk fejlődéséért éveken keresztül végzett áldozatkész munkájának elismeréséül „Pro Urbe” Újszászért díjjal tüntette ki.

Újszász Város Önkormányzatának nevében őszinte részvétünk fejezzük ki a családnak!

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.