Legyenek bár amatőrökből álló, vagy igazolt futballisták alkotta csapatok, mindenki odateszi magát, így garantált a jó foci az újszászi téli terembajnokságon, amelynek ikonikus fődíját idén Pest megyei csapat ehette meg.

Szikrázó napsütés, enyhe idő – akár azt is hihettük volna hétfőn, hogy beköszöntött a futballtavasz. Az újszászi sportcsarnok előtt mindenesetre sok focista pulóverre vetkőzve várta, hogy kezdetét vegye soros mérkőzése, avagy épp a frissében letudott fordulójukat pihenték ki. De nem tavasz ez még! Aznap, karácsony második napján, rendezték ugyanis a Bejgli Kupát a városban.

Újszászon gyűlt össze december 26-án Jász-Nagykun-Szolnok megye labdarúgóközössége, és ez akkor is így történik, ha a pazar idő helyett fagy és hó érkezik a településre. A Bejgli Kupának ugyanis nagy hagyománya van településen. Egész pontosan: háromévtizedes. Hiszen idén harminc éve annak, hogy megtartották az első tornát, amelyen – nomen est omen – egy 120 centiméteres bejglit nyert a győztes.

 

Fotó: Pesti József

 

Bejgli Kupa az Aktív Rádióban:

 

– 1992. október 23-án adták át az újszászi a csarnokot, akkoriban zajlott az Antall-kormány sportcsarnoképítési programja – emlékezett az idei tornán a Fehér János, a Bejgli Kupa szellemi atyja. – November 15-én egy tök üres csarnokot vettem át, így enyém volt a felszerelés öröme. Decemberben még a vonalakat festettük, a hálókat karácsony első napján feszítettük ki. Erre jött a Bejgli Kupa ötlete – magyarázta Fehér János, aki huszonegy tornát rendezett zsinórban.

A Bejgli Kupa ugyanis tradícióvá nemesedett. Karácsonykor, a sok evés-ivás után sokan örültek a mozgás lehetőségének, így a térségből rengetegen érkeztek a terembajnokságra. Jó ideig az NB III.-as Újszászból verbuválódott csapatok dominálták a kupát, később mások is eredményes gárdákat szerveztek. Aztán a 2010-es évek elejére elment a érdeklődés. Évekig nem szerveztek Bejgli Kupát.

Csakhogy Zanócz Bélának, az Újszász korábbi labdarúgójának hiányzott a torna hangulata, ezért pénzt, időt nem kímélve 2018-ban újjáélesztette azt. – Azt veszem észre, hogy a fiatalok, amíg telefonon elérik egymást, addig nem mennek társaságba. Mi azért jártunk a Bejgli Kupára annak idején, hogy együtt legyünk. Jó volt nézni régen a tornákat, volt, hogy hajnali háromig tartott a vetélkedés. Olyan sokan jöttek, hogy megmozdulni sem lehetett – emlékezett Zanócz Béla.

Erőfeszítései végül célt értek, a tavalyi bajnokságon például 300-350-en megfordultak. Idén is 15 csapat nevezett, akik rendes versenykiírás szerint küzdöttek, négyes csoportokban, amelyekből nyolc csapat jutott az egyenes kieséses szakaszba. – Nézők is szép számmal jönnek. Délutánoként megtelik a terem – tette hozzá Zanócz Béla. Igaz lehet, ottjártunkkor épp a Keselyűk–Szentgyörgyiek mérkőzés zajlott, a jó iramú, 3–3-ra végződő találkozót olyan sokan nézték, hogy egyeseknek már csak kakasülőn jutott hely. – Teljesen amatőr csapatok is vannak, és olyanok is, ahol igazolt játokosok játszanak. De rossz csapat nincsen, így rossz foci sincsen. Mindenki szívvel-lélekkel játszik – mondta.

A 2022-es Bejgli Kupát végül tápiószöllősi-tápiószentmártoni Vágd Előre FC nyerte. A döntő második percében már 2–0-ra vezetett ellenfelük, az Orange B. A Vágd Előre merész húzással szépített: kapusukat mezőnyjátékosra cserélve 2–1-re felzárkóztak. Ám az Orange 3–1-re növelte előnyét. De az újabb kétgólos hátrányból is volt visszaút: az utolsó percben egyenlítettek, a hetesrúgásoknál pedig 3–2-re jobbak voltak.

A 2022-es Bejgli Kupa eredménysora:

Csoportmérkőzések

A csoport    

Újszászi VVSE–Gold Team 1–3
Botlábúak–ABC Milán 2–1
Újszászi VVSE–ABC Milán 4–1
Gold Team–Botlábúak 3–0
Újszászi VVSE–Botlábúak 2–1
Gold Team–ABC Milán 8–0

B csoport    

Jászladány–GÉFPRO 3–3
De La Vega–Jómagunk 1–3
Jászladány–Jómagunk 2–9
De La Vega–GÉFPRO 7–2
Jászladány–De La Vega 3–10
Jómagunk–GÉFPRO 8–4

C csoport    

Keselyűk–Szentgyörgyiek 3–3
Keselyűk–Kispályások 8–1
Szentgyörgyiek–Kispályások 5–2

D csoport    

Orange B–Legendák 10–2
Old Team–Vágd Előre FC 0–10
Orange B–Old Team 10–0
Legendák–Vágd Előre FC 1–3
Orange B–Vágd Előre FC 3–6
Old Team–Legendák 1–7

Negyeddöntő

Jómagunk–Szentgyörgyiek 2–2 (hetesek 1–2)

Gold Team–Orange B 3–3 (hetesek 3–4)

Keselyűk–De La Vega 3–1

Vágd Előre FC–Újszászi VVSE 5–0

Elődöntő

Szentgyörgyiek–Orange B 0–6

Keselyűk–Vágd Előre FC 1–1 (hetesek 2–3)

Harmadik helyért

Szentgyörgyiek–Keselyűk 1–2

Döntő

Orange B–Vágd Előre FC 3–3 (hetesek 2–3)

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.