Az elmúlt vasárnap nem kevesebb, mint 23 település sportolói indultak a 38. Erdei Futónapon az Újszászi Parkerdőben, ahová még a határainkon túlról is érkeztek versenyzők.

 

Szinte mindegyik számban szép számú vágott neki a távnak
Fotó: Nagy Balázs

 

– Örömteli, hogy az ország számos pontjáról érkeztek hozzánk, a szokásosnál sokkal nagyobb volt a szórás ilyen tekintetben – mondta a szervezők részéről Herczeg Gábor. – Egy szlovén futó részvételével nemzetközivé vált az eseményünk. Nézőként lengyel testvérvárosunk, Debica delegációja is megfordult nálunk. Ugyan a szokatlanul meleg időjárás kimerítette őket, de pozitívan értékelték rendezvényünk adta programlehetőséget, amit Magyarország Program pályázata támogatott.

A 400 méter hosszú óvodás futamra, 2,5 kilométer, 5 kilométer és a 10 kilométer távokra összesen 164 nevezés érkezett. Évről évre találkozunk olyan versenyzőkkel, akik mindhárom távot teljesítik, hiszen kiváló felkészülés ez a hosszútávú versenyekre. Idén a 138 futó közül csak a tápiószelei Dudás Kálmán és a budapesti Tóth Péter vállalták ezt, azonban többen választottak két távot. Nevezetesen Bakó Attila (Szolnok), Bíróné Révész Erzsébet (Martfű), Blasek Zoltán (Ecser), Budai Bodza (Cegléd), Dombai Krisztián (Csömör), Dombainé Pivarnyik Barbara (Csömör), Falusi Léla (Abony), Kerekes Luca (Abony), Kerekes Zsombor (Abony), Kulcsár Ildikó (Velence), ifj. Major Gábor (Abony), Major Gábor (Abony), Majorné Bukor Edit (Abony), Molnár Alexander (Budapest), Nejc Pogacar (Celje, Szlovénia), Oláh Zoltán (Újszász), Sass Vivien (Abony) és Szabovik Zoltán (Szolnok) a három teljesíthető táv közül kettőt is lefutott.

Dicséretes az is, hogy az ovis futamon legkitartóbb gyermekek a saját futamuk után a 2,5 kilométeres távon is felmérték a saját és szüleik gyorsaságát. Budai Mihály (Cegléd), Major Nóra (Abony), Tombor Alex (Zagyvarékas) és Váczi-Koncz Nándor (Abony) összesen közel három kilométert teljesítettek.

A megnyitó után 18 óvodás csöppség rajtolt el szüleik kíséretében. Az abszolút versenyben abonyi Nagy Eszter bizonyult a leggyorsabbnak, akit a zagyvarékasi Tombor Alex és a rákóczifalvai Pásztor Bence követett. A lányoknál Váradi Hanna (Szolnok) futott be másodikként, Katona Anna pedig leggyorsabb újszászi lányként bronzérmet szerzett. A fiúknál a dobogó harmadik fokára az abonyi Váczi-Koncz Nándor állhatott fel, akit a leggyorsabb újszászi fiú, Steczina Márk Péter követett. Az önkormányzat által felajánlott kicsi kupák nagy motivációt jelentettek a gyermekek számára, minden célba érkező boldogan fogadta a kis ajándékot.

A 2,5 kilométeres távon a nagy meleg ellenére is 71 futó rajtolt el, akik egy kört teljesítettek a technikás erdei pályán. A Gödöllőről érkező Csenteri Csaba mindenkit maga mögött hagyva 9:36-os idővel nyerte meg a futamot, aki nem sok pihenőt hagyott magának, hiszen a nap folyamán még a budapesti atlétika csapatbajnokságon is versenyzett. Csabát két újszászi futó, Zakar József (9:52) és Dániel Patrik (10:48) követte a célba érkezésnél. Női abszolútban a tíz éves Balogh Réka (Cegléd) nyert 11:28 idővel, a második helyen Dombainé Pivarnyik Barbara (Csömör), míg harmadikon Budai Bodza (Cegléd) zárta a versenyt.

Az 5 kilométeres futam érdekessége, hogy az abszolút versenyben a lányoknál csupa abonyi Fergeteg Triatlon SE-ben sportoló, a fiúknál Szolnoki Honvéd SE triatlon szakosztályában versenyző futók álltak a dobogón. Közülük Balázs Márk 19:18-as idővel nyerte meg a versenyt, akit klubtársa, Szegedi Botond (19:57) követett, míg. harmadikként szakosztályuk elnöke, dr. Szabó Attila 20:12 idővel ért célba. A lányoknál Sass Vivien volt a leggyorsabb, aki 21:28 alatt futotta le a két kört, a 12 éves Falusi Léla kevesebb, mint egy perccel lemaradva 22:13 idővel ért célba, a tizenegy éves Budai Bodza pedig 24:14 idővel a harmadik helyet szerezte meg a az abszolút női mezőnyben. Ebben a futamban nem kevesebb, mint 59 versenyző ért célba.

A leghosszabb, 10 kilométeres távra csupán tizenhat futó nevezett. Az Újszász címerében is ábrázolt Vörösmarty-fától rajtolva haladt a mezőny a Zagyva-menti mezőn és erdei utakon keresztül. Az abszolút viadalon a leggyorsabbnak az abonyi Major Gábor bizonyult, aki 46:55 idővel ért célba nyomában az újszászi Farkas Lillával (46:57). A férfiak között másodikként a budapesti Molnár Alexander (49:16), harmadikként pedig a porteleki Kis Barnabás (49:59) végzett. A nők között a dobogó második fokára az újszászi Csahóczi Ildikó (1:05:46) állhatott fel, aki nagyszerű aerobik programjával melegítette be a futókat a verseny előtt. a harmadik helyen az abonyi Majorné Bukor Edit 1:11:12 idővel zárt.

A futóverseny mellett a családi sportnap tette teljessé a műsort, amelyben kajakozás, íjászat, lábtoll-labda, tollaslabda, sepak takraw, shuttleball, futball, szabadulószoba, piknikkosár szépségverseny, karikás ostor, kerékpározás, frizbi, zumba, erdei csikung, valamint aerobik program várta a lelkes résztvevőket.

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.