Az Újszászi VVSE szabadidő szakosztályának a 2022. május 28-i Tour de Balatonra készülő kerékpáros részlege 2022. május 21-én tartotta utolsó, formaellenőrző túráját. Az úti cél az újszászi kerékpárosok által nagyon kedvelt, az Újszásztól 32 kilométerre lévő, a végig jó és viszonylag forgalomszegény úton megközelíthető kocséri Kutyakaparó csárda volt. Az újszászi tornacsarnoknál tízen – Bulyáki Balázs, Czétényi András, Elek Violetta, Farkas István, Fehér János, Lévai Sarolta, Pomázi János, Pomázi Melinda, Szaszkó Nándor, Viszkok Zoltán – méregették a baljósan gyülekező felhőket. A borult idő ellenére nekiindultak. Két-három kilométer megtétele után elkezdett esni az eső.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János és Szaszkó Nándor

 

Az abonyi megállásnál a hogyan továbbról tartott rövid tanácskozást a csapat. Visszaforduljanak-e és tornacsarnoki ping-pongozással és tollaslabdással töltsék a délelőttöt, vagy az eső ellenére folytassák tovább az utat. A többség a folytatásra szavazott. Abony után szerencsére elállt az eső, és kellemes oldalhátszélben haladt a társaság, amely Kőröstetétlenen az Árpád-halomnál állt meg néhány percre, és ment fel a lépcsőkön a honfoglalás emlékműhöz, amelyen Arany János Tetétleni halmon című versének részlete is olvasható:

“Hogy épen e halmon verette sátrát
Honunk szerzője, diadalmas Árpád!”

A Kutyakaparó csárdához megérkezve, nagy sokadalom közepén találták magukat a túrázók. Lovak, lovasok, kocsik, kocsisok, korhű ruhákban betyárok a csárda előtt és az ivóban. A hagyományos kocséri Betyártalálkozó és Kézműves vásár zajlott. A vásárban minden betyárkellék kapható volt: fokos, pisztoly, széles karimájú kalap és karikás ostor. Bográcsokban főttek a betyár ételek, és betyárpálinkát is lehetett kóstolni. Újszásziak is közreműködtek a betyárfesztiválon. Nagy örömmel üdvözölte a csapatot a vásáron résztvevő Tukacsné Horkai Ágnes dísz- és emléktárgy készítő. A színpadon Kiss Sándor zenélt. Az hangosítást Czétényi Krisztián és Szaszkó Soma biztosította.

Az újszásziak nem vettek semmit a vásárban, mégis kellemetlen vásárfiával tértek haza. Néhány kilométer megtétele után derült ki, hogy a vásártéren három kerékpár is felszedett a bicikligyilkos királydinnye tüskéiből. A hazautat nemcsak a defektek szerelése, hanem a viharos szembeszél is akadályozta, lassította. A meteorológiai jelentések 31 kilométeres szelet regisztráltak.

A nehezített körülményeket között megtett 64 kilométer jól szolgálta a felkészülést a május 28-i nagy túrára. Mindenre – esőre, szembeszélre, defektre – felkészült a csapat. Egy kis pihenő után jöhet a 206 kilométer.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.