Új elnököt választott az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület 2020. évet lezáró és tisztújító küldöttgyűlése.

Bálint Ferenc 18 évi elnökség után nem jelöltette magát a következő öt évre. A küldöttek hosszú és sikeres munkáját elismerve tiszteletbeli elnökké választották és emlékserleget adományoztak részére. Az egyesület új elnöke Farkas István szállítási vállalkozó. Korábban labdarúgó-szakosztályvezetőként, az utóbbi időben pedig a szabadidő szakosztályvezetőjeként tevékenykedett. Asztaliteniszezik, lábtoll-labdázik, tekézik, gyalog és kerékpártúrázik.

Frissen választott elnökként nagy létszámú csapatot szervezett a Siófokról rajtoló hetedik Tour de Balatonra.

A vírushelyzet miatt sokáig úgy tűnt, az idén sem valósul meg a tervezett időpontban a túra, de aztán a járványveszély csökkenésével mégis meg lehetett rendezni a tókerülést. A szervezők minden korcsoportra, minden edzettségi csoportra gondoltak, amikor meghirdették a Tour de Balaton 2021 távjait.

A legfelkészültebbek a Balaton XL és a Balaton L távokra nevezhettek – az előbbi a teljes, 206 kilométeres tókerülést, utóbbi pedig a nyugati medence 168 kilométeres távját jelentette. Az XL-esek és az L-esek reggel hatkor rajtoltak. A könnyebb távra, a 78 kilométerre, a Balaton M-re nevezők délelőtt a Tihany és Szántód között kompozással kezdték a túrájukat. Kisütött a nap, amikor a 30 kilométeres Balaton S és a 6 kilométeres Balaton XS táv gyerek indulói útra keltek. Az öt távon összesen 2200-an vették át a rajtcsomagjukat, majd indultak útnak.

 

A Balaton kerülésre indulók
Fotó: Gál Katalin

 

Ebben a létszámban huszonkilenc fővel benne voltak Farkas István vezetésével az Újszászi VVSE szabadidő szakosztályának kerékpárosai is, akik rendszeres edzésekkel készültek a Tour de Balatonra, és májusban három hosszabb túrát is letudtak. Nagyrévre egy 80 kilométeres túrát szerveztek. Utána edzettségtől függően, egy 65 kilométeres, vagy egy 118 kilométeresre kibővített Tisza-tó kört teljesítettek. Az emelkedőkre pedig a Dunakanyarban és a Börzsönyben készültek fel 90 kilométeres tekeréssel.

Az XL és az L távokon indulók hajnali ötkor keltek, mert hat órakor volt rajtjuk. Hűvös, borongós, szeles időben ezren vágtak neki a Siófok – Balatonlelle – Balatonfenyves – Révfülöp – Paloznak – Balatonkenese – Siófok útvonalon a kétszáz kilométernek.

Az újszásziak közül 16-an kezdték meg a szembeszél ellenére is jó tempóban a pedálozást Balatonlelle irányába. Közülük Farkas Gábor és Farkas István már ötödször vágott neki a Balaton kerülésnek. A negyedszer rajtoló Elek Péter, Elek Violetta, Sipos Aurél, Szabó Csaba és Tóth Gábor is a rutinos túrázók közé tartozott. Botta-Dukát Anna, dr. Demecs Katalin, Fehér János és a 16 éves Tigyi Ádám először vállalkozott a kétszáz kilométeres kör teljesítésére.

Az újszásziak három bolyban hajtottak.

Az első két frissítő pontnál még találkoztak egymással. Az északi part emelkedőin aztán szétszakadt a társaság, de mindenki sikeresen, sötétedés előtt célba ért.

A Tour de Balaton nem verseny, hanem túra. A szervezők nem mérnek időt. Minden célba érkezőt a teljesítést elismerő éremmel díjaznak. A résztvevők saját idejüket azonban mérik, nyilvántartják. A saját mérések alapján a 206 kilométeres XL túra idejei: Tóth Gábor 8 óra 10 perc, Szabó Csaba 10:10, Bulyáki Balázs 11:37, Elek Violetta 11:37, Farkas István, 11:37, Tigyi Ádám 11:37, a 17. születésnapját a túrán ünneplő Törőcsik Hódos 11:37, Elek Péter 11:50, dr. Demecs Katalin 12:12, Farkas Gábor 12:12, Botta-Dukát Anna 13:20, Kovács Evelin 13:25, Sipos Aurél 13:35, Törőcsik Tamás 13:35, a 70 éves korelnök, Fehér János 14:10. Viszkok Zoltán a 168 kilométeres távot teljesítette 8 óra 15 perc alatt.

 

Farkas István
Fotó: Fehér János

 

A hosszútávon indulók már hatvan-hetven kilométernél jártak, amikor a 78 kilométert választók Tihanyba kompoztak, és nagyrészt az északi parton teljesítették távjukat. A célba érkezésre bőven volt idejük, kényelmesebben haladhattak, nézelődhettek, sok fényképet készítettek. Ezen a távon kilenc újszászi indult: Kovács Szilvia, Muhi Katalin, Bugár Ildikó, Papp Éva, a 12 éves Törőcsik Kerecsen, Vajli Csaba, Vajliné Zsuzsa, a 12 éves Vajli Luca és Varga Zoltán, akik hat és kilenc óra közötti idővel valamennyien szerencsésen beérkeztek.

A legkisebbeknek, a kerékpározással ismerkedőknek Siófokon rendeztek 6 kilométeres túrát, amelyen a hatéves Tőrőcsik Hetény és a kilencéves Tőrőcsik Kál kerekezett anyukájuk, Gál Katalin kíséretében. A túrák után kellemesen elfáradva indult haza a társaság. A búcsúzásnál mindenki megfogadta, hogy jövőre ismét nekivág a Balaton-körnek. Persze addig még más kihívásokat is leküzdenek.

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.