2021. május 29-én több mint kétezer túrázó részvételével rendezték meg a hetedik McDonald’s BringaMánia Tour de Balatont. A vírushelyzet miatt sokáig úgy tűnt, az idén sem valósul meg a tervezett időpontban a túra, de aztán a járványveszély csökkenésével mégis meg lehetett rendezni a tókerülést.

A Covid-19 járvány miatt a szervezők védelmi intézkedésekkel igyekeztek megóvni a résztvevők és a rendezők egészségét. A jelenleg hatályos előírásoknak, rendeleteknek megfelelően a rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal, vagy hivatalos sportolói igazolással lehetett rajthoz állni. A nevezési sátorban és a frissítőpontokon kötelező volt a maszkviselés. A szervezők a távolságtartás fontosságára és a kézfertőtlenítésre is felhívták a résztvevők figyelmét. A frissíttő pontokon a különböző süteményeket egyedi csomagolásban kapták meg a résztvevők. A túrázók együttműködőek voltak. Igyekeztek betartani a szabályokat.

 

Fotó: Farkas István, Fehér János, Gál Katalin és Szabó Csaba

 

A túrateljesítők képei:

 

 

 

A szervezők minden korcsoportra, minden edzettségi csoportra gondoltak, amikor meghirdették a Tour de Balaton 2021 távjait.

A legfelkészültebbek a Balaton XL és a Balaton L távokra nevezhettek – az előbbi a teljes, 206 kilométeres tókerülést, utóbbi pedig a nyugati medence 168 kilométeres távját jelentette. Az XL-esek és az L-esek reggel hatkor rajtoltak. A könnyebb távra, a 78 kilométerre, a Balaton M-re nevezők délelőtt a Tihany és Szántód között kompozással kezdték a túrájuk teljesítését. Kisütött a nap, amikor a 30 kilométeres Balaton S és a 6 kilométeres Balaton XS táv gyerek indulói útra keltek. Az öt távon összesen 2200-an vették át a rajtcsomagjukat, és indultak útnak.

Ebben a létszámban huszonkilenc fővel benne voltak Farkas István vezetésével az Újszászi VVSE szabadidő szakosztályának kerékpárosai is, akik rendszeres edzésekkel készültek a Tour de Balatonra, és májusban három hosszabb túrát is letudtak. Nagyrévre egy 80 kilométeres túrát szerveztek. Utána edzettségtől függően, egy 65 kilométeres, vagy egy 118 kilométeresre kibővített Tisza-tó kört teljesítettek. Az emelkedőkre pedig a Dunakanyarban és a Börzsönyben készültek fel 90 kilométeres tekeréssel.

Az újszászi csapatnak három napig tartott a siófoki kirándulás. A többség Újszászról és Szolnokról május 28-án, kora délután indult, és négy óra körül már Siófokon volt az előre megrendelt kellemes szálláshelyen. A szállás elfoglalása, a védettségi igazolások bemutatása és a nyilatkozatok kitöltése után a különböző módozatokkal – gépkocsiban, gépkocsi tetején, vonóhorgon – szállított kerékpárok leszedése, kiszedése következett, majd az 59. születésnapját ünneplő Sipos Aurél edzőbá’ irányításával, segítségével megkezdődött a kerékpárok felkészítése a másnapi túrára. A munkák között volt külső és belső csere, láncfeszítés, lánckenés, ideális nyomásra kerék fújtatás, kerékpár fényesítés. Amikor minden kész volt, a társaság elindult a siófoki Újhelyi Strandon kialakított rendezvényközpontba, ahol a védettségi igazolványok bemutatása után a benevezettek átvették a kis hátizsákból, pólóból és kerékpáros kulacsból álló rajtcsomagot. Az est Siófok felkapott, az előszezonban is majdnem teltházas éttermében, a Musztáfában közös vacsorával folytatódott, amely után mindenki gyorsan nyugovóra tért. Az értékes kerékpárok egy szobában aludtak tulajdonosiakkal.

Az XL és az L távokon indulóknak hajnali ötkor kellett kelniük, mert hat órakor volt rajt. Hűvös, borongós, szeles időben ezren vágtak neki a Siófok – Balatonlelle – Balatonfenyves – Révfülöp – Paloznak – Balatonkenese – Siófok útvonalon a kétszáz kilométernek. Az újszásziak közül 16-an kezdték meg a szembeszél ellenére is jó tempóban a pedálozást Balatonlelle irányába. Közülük Farkas Gábor és Farkas István már ötödször vágott neki a Balaton kerülésnek. A negyedszer rajtoló Elek Péter, Elek Violetta, Sipos Aurél, Szabó Csaba és Tóth Gábor is a rutinos  túrázók közé tartozott.

Botta-Dukát Anna, dr. Demecs Katalin, Fehér János és a 16 éves Tigyi Ádám először vállalkozott a kétszáz kilométeres kör teljesítésére.

Az újszásziak három bolyban hajtottak. Az első két frissítő pontnál még találkoztak egymással. Az északi part emelkedőin aztán szétszakadt a társaság, de mindenki sikeresen, sötétedés előtt célba ért.

Czétényi András Balatonfenyvesről kerülte meg a Balatont. Bővített is a körön, mert különleges, negyven kilós kerékpár-monstrumával 16 órát hajtva a szigligeti várba és a Badacsonyra is felment.

A Tour de Balaton nem verseny, hanem túra. A szervezők nem mérnek időt. Minden célba érkezőt a teljesítést elismerő éremmel díjaznak. A résztvevők saját idejüket azonban mérik, nyilvántartják. A saját mérések alapján a 206 kilométeres XL túra idejei: Tóth Gábor 8 óra 10 perc, Szabó Csaba 10:10, Bulyáki Balázs 11:37, Elek Violetta 11:37, Farkas István, 11:37, Tigyi Ádám 11:37, a 17. születésnapját a túrán ünneplő Törőcsik Hódos 11:37, Elek Péter 11:50, dr. Demecs Katalin 12:12, Farkas Gábor 12:12, Botta-Dukát Anna 13:20, Kovács Evelin 13:25, Sipos Aurél 13:35, Törőcsik Tamás 13:35, Fehér János 14:10.

Viszkok Zoltán a 168 kilométeres távot teljesítette 8 óra 15 perc alatt.

A kerékpározás még a kerékpárutakon is veszélyes üzem. Sokan vannak az utakon, és nagy sebességgel haladnak. Vannak új, nagyon jó minőségű útszakaszok, de van sok töredezett, fagyökerek által hullámosított rész is.  Figyelni kell az utat és közlekedőket. Folyamatosan hallatszik a Figyelj, balról jövök! és elsuhan egy boly a lehúzódó kerékpáros mellett. Közben szembe is jön egy boly. Tóth Gábor 150 kilométernél az egyik kanyarban egy, a sávjába áttérő, hátrafelé figyelő kerékpárossal ütközött, nagy ívben átrepült a kormányán és egy árokban landolt. Szerencsére sem ő, sem kerékpárja nem sérült. Fehér János egy lejtős kanyarban lesodródott az útról. Egy kis térdhorzsolással megúszta.

A hosszútávon indulók már hatvan-hetven kilométernél jártak, amikor a 78 kilométert választók Tihanyba kompoztak, és nagyrészt az északi parton teljesítették távjukat. A célba érkezésre bőven volt idejük, kényelmesebben haladhattak, nézelődhettek, sok jó fényképet készítettek. Ezen a távon kilenc újszászi indult: Kovács Szilvia, Muhi Katalin, Bugár Ildikó, Papp Éva, a 12 éves Törőcsik Kerecsen, Vajli Csaba, Vajliné Zsuzsa, a 12 éves Vajli Luca és Varga Zoltán, akik hat és kilenc óra közötti idővel valamennyien szerencsésen beérkeztek.

A legkisebbeknek, a kerékpározással ismerkedőknek Siófokon rendeztek 6 kilométeres túrát. amelyen a hatéves Tőrőcsik Hetény és a kilencéves Tőrőcsik Kál kerekezett anyukájuk, Gál Katalin kíséretében.

A túra után kellemes beszélgetéssel zárult a nap, amelyen a Tour de Balaton élményeit, a korábbi gyalog- és kerékpártúrákon, valamint a más sportágakban történteket idézték fel a résztvevők.

A harmadik napon a kerékpárok precíz felpakolása után kellemesen elfáradva hazaindult a társaság. A búcsúzásnál mindenki megfogadta, hogy jövőre ismét nekivág a Balaton-körnek. Persze addig még más kihívásokat is leküzdenek.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.