Az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának HISZEK Benned Sport Program II. alprogram V. ütemében a Sportegyesületek Országos Szövetsége közreműködésével meghirdetett pályázatán a HBV/385. számú támogatási szerződés keretében elnyert 800.000 Ft-ot az egyesület lábtoll-labda szakosztályának utánpótlás-nevelésére használta fel. A pályázat szakmai és pénzügyi lezárása és értekelése 2021. február hónapban megtörtént.

A támogatott 2020. év biztatóan, jó eredményekkel kezdődött. A márciusban támadó koronavírus-járvány azonban az edzés- és versenyzési lehetőségeket megakadályozta. A járványhelyzet javulása után májustól november elejéig teljes erővel zajlottak az edzések. Novembertől ismét járványügyi korlátozások között kellett folytatni a munkát. A célunk a lábtoll-labda szakosztály létszámának megőrzése volt a nehéz körülmények között. Mindig igyekeztünk valami motivációt kitalálni versenyzőink részére, ami átlendítette őket a nehézségeken. A szakosztály létszámát megőriztük. A nehéz körülmények közötti működést segítette, biztonságossá tette a HBV/385. számú pályázati támogatás.

 

 

 

2020 nagyon jól kezdődött. 2020 februárjában a Dunaújvárosban, majd Újszászon tartott idénynyitó versenyeken nagy létszámban és eredményesen vettek részt az Újszászi VVSE utánpótlás korú versenyzői, és vették át az előző évi teljesítményüket elismerő serlegeket. Az idénynyitó versenyeken is sok újszászi állt a dobogón.

A kedvező helyzet nem tartott sokáig. A koronavírus-járvány március 12-től május 10-ig megbénította tevékenységünket. Zárva volt a tornacsarnok, sem edzeni, sem versenyezni nem lehetett.  Május 11-től megkezdtük az edzéseket. Igyekeztünk az utánpótlás korú sportolóinkat újra bevonni az edzésekbe. A zárlat alatt versenyzőink körében a Magyar Lábtoll-labda Szövetség Facebook-oldalán válogatott versenyzők által bemutatott 16 részes Lábtoll-labdázz otthon! és a Ki tud többet dekázni 1 perc alatt? programokat népszerűsítettük. A beküldött egy perces videók alapján több újszászi versenyző nyert korcsoportos díjat.

Május 10-től nagy lelkesedéssel megkezdődtek az edzések. Ez a helyzet november 10-ig tartott. Novemberben és decemberben ismét csak korlátozott módon tudtunk edzeni.

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség márciusban felfüggesztette versenyei megrendezését. Ugyanígy járt el a Magyar Diáksport Szövetség is. Ezért a remélt országos bajnoki és diákolimpiai bajnoki címek és érmek elmaradtak. A kieső, elmaradó versenyeket, amikor lehetséges volt, házi versenyekkel pótoltuk.

Az Újszászi VVSE két szakosztályában a labdarúgásban és a lábtoll-labdában folyik jelentős utánpótlás nevelés. A labdarúgásban a TAO támogatásból jó körülmények biztosíthatók részükre. A lábtoll-labdában nem ilyen kedvező a helyzet. A támogatást a lábtoll-labdázó utánpótlás körülményeinek javítására használtuk fel. A serdülő és az ifjúsági versenyzők részére melegítőt, mezt és nadrágot, a kezdők és a gyermek korcsoport részére lábtoll-labdás pólót vásároltunk. Az edzésekre sok labdát szereztünk be.  A támogatás másik részéből az edzők megbízási díját és egy verseny utazási költségét fizettük. A körülmények javításával vonzóbbá tettük a gyerekek részére a sportolást.

Az utánpótlás létszámának bővítését 2018 decemberétől az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával együttműködve a Hiszek Benned Sport Program II. alprogramjának keretében 2018-ban a III. ütem, majd 2019-ben a IV. ütem megvalósítása során két újonc csoport indításával valósítottuk meg. 2020-ban egy 20 fős csoporttal terveztük bővíteni a létszámot. A tervet sikeresen teljesítettük. Sillinger Zsanett tanítónő, lábtoll-labda edző vezetésével a heti két alkalommal tartott edzéseken 28 gyereket sikerült bevonnunk a lábtoll-labdázásba. A nagyobbakkal Tóth Gábor testnevelő tanár, 14-szeres Európa-bajnok, 54-szeres magyar bajnok foglalkozott.

A HBV/385 pályázatunkkal a sportolási feltételek további javításával a korábban a sportolásba bevont létszám megőrzést, a létszám koronavírus-járvány előtti szintre visszaállítását, majd további bővítést terveztük. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk a Szolnoki Szakképzési Centrum Újszászon működő Rózsa Imre Technikumával és az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával. Az együttműködés keretében tartottunk bemutatót és toborzót mindkét iskolában. A lábtoll-labdázás tanórai és tanórán kívüli gyakorlásához szakmai és felszerelés (labda, háló) segítséget adunk. A tanórai lábtoll-labdázás különösen az általános iskolában működött jól.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.