Az elmúlt 25 évben a lábtoll-labdázás népszerűsítésére sok iskolában jártunk, sok bemutatót tartottunk, az egyik legemlékezetesebbet február 10-én Kiskunlacházán, az Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Technikum és Szakképző Iskolában. A kiskunlacházi bemutató azért volt különleges, mert Kovács Anna testnevelő meghívására egy olyan iskolában lábtoll-labdáztunk, amelynek érthetetlen módon nincs tornaterme, pedig az iskola nagysága, létszáma ezt bőven indokolná. Tornaterem hiányában bizonyíthattuk, hogy lábtoll-labdázni szinte mindenütt lehet. A Budapesttől 40 kilométerre lévő kisváros középiskolájában a folyosókon, az ebédlőben és még szabadtéren is rúgtuk a toll-labdát. Az iskola testnevelő tanárai és tanulói nagy lelkesedéssel ismerkedtek a számukra új sportággal, amelyet Fehér János vezetésével az Újszászi VVSE versenyzői – Bubori Hajnalka, Diós Letícia, Fajkó Márk, Farkas Lilla, Jónás Károly Krisztián, Köböl Richárd, Zsigmond Tamás – mutattak be. Egymás után öt bemutató zajlott, amelyen egy időben több osztály is részt vett. Fehér János rövid sportág és játékszabály ismertetője után a különböző rúgások és labdaérintések bemutatása következett. Farkas Lilla és Diós Letícia labdakezelése sok tapsot kapott Nagy sikert aratott Jónás Károly Krisztián és Zsigmond Tamás forgással, guggolással, fekvőtámasszal nehezített páros passzolgatása is. A szűk és alacsony helyszín ellenére két labdával is tudtak játszani. A körjátékokban, az indiánozásban, a csapat, a páros és az egyéni játékban minden újszászi szerepet kapott.

 

Farkas Lilla

 

Az első foglalkozás résztvevői

 

Farkas Lilla és Diós Letícia

 

Egyelőre megfigyelőként

 

Csapatjáték

 

Az első kiskunlacházi rúgások

 

Mindenki mozgásban

 

Ügyes lányok

 

Játék a tanári előtt

 

Jónás Károly Krisztián és Beischlag-Deli Péter testnevelő tanár

 

Körjáték

 

Száll a labda

 

Megérkezett a második turnus

 

Jónás Károly Krisztián és Zsigmond Tamás fekvőtámasszal nehezített passzolgatása

 

Ebéd

 

Ebéd utáni játék két labdával

 

Körjáték

 

Jónás Károly Krisztián

 

Farkas Lilla és Zsigmond Tamás

 

Diós Letícia, Jónás Károly Krisztián és Bubori Hajnalka

 

Újabb érdeklődők

 

Játék szűk helyen

 

Konzultáció

 

Játék háló felett

 

Játék a bejáratnál

 

Játék az udvaron

 

Dekázás

 

Egy újabb osztály

 

Játék párban

 

Játék az emeleti folyosón

 

Játék pad felett

 

Az Újszászi VVSE bemutató csapata: Jónás Károly Krisztián, Fajkó Márk, Zsigmond Tamás, Farkas Lilla, Bubori Hajnalka, Diós Letícia és Köböl Richárd

 

Fehér János

 

Beischlag-Deli Péter, Kovács Anna és Fehér János

 

A bemutató csapat és a program szervezői (középen): Beischlag-Deli Péter és Kovács Anna

 

Közös kép a 9.C-vel

 

Kovács Áron világkör kísérlete

 

Elsőként Meggyes Lászlónak sikerült a világkör

 

Kovács Áron teljesítette a világkört

 

Orbán János teljesítette a világkört

 

Kunu Rebeka ügyes és kitartó játékáért kapott labdát

 

Fotó: Farkas Lilla, Fehér János és Kovács Anna

 

A bemutató után a kiskunlacháziak következtek. Először irányítással és az újszásziak segítségével ismerkedtek a kínai eredetű sportággal. Hamar ráéreztek játékra és csoportokban, párokban és csapatokban rúgták a toll-labdát. Volt, amikor 36 labda szállt az iskola folyosóin, és senki nem rúgta ki az ablakot.

Az újszásziak zsonglőrködése után a kiskunlacháziak ajánlatot kaptak, hogy aki megcsinálja a „világkört” az kap a sikeres teljesítésért egy labdát. Először mindenki elzárkózott, mondván „ezt lehetetlen megcsinálni”. Rövid gyakorlás után azonban többen felbátorodtak és a focista múltjukra alapozva bemutatták a körzést. Elsőként a 11.-es Meggyes László teljesítette sikeresen a világkört. Utána a 10.-es Kovács Áron és 11.-es Orbán János is szép körzéseket produkált. Mindhárman labdát kaptak a további gyakorláshoz. A lányok közül a 9.-es, bolti eladónak tanuló Kunu Rebeka kapott labdát kitartó és ügyes játékáért.

A közel ötórás, jó hangulatú lábtoll-labdázás után, a tapasztalatok összegzése során Kovács Anna és Beischlag-Deli Péter testnevelők közel 350 tanuló részvételét számolták össze.

Remélhetőleg a kiskunlacházi példa nyomán máshol is kedvet kapnak a folyosói lábtoll-labdázáshoz.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.