Hatalmas bravúr: magyar bronz a lábtoll-labda vb-n

A magyar válogatott egy bronzérmet, valamint negyedik, ötödik és hatodik helyeket szerzett a lábtoll-labdázók világbajnokságán, amelyet a franciaországi Eaubonne-ban rendeztek meg. A sportágat világszinten kínai és vietnami dominancia jellemzi, de Tajvan, Hongkong és Makaó is erős egységekkel indul a vb-ken, ezért bravúrnak számít, ha európai nemzet dobogóra állhat. A magyar küldöttségnek a hét versenyszámból két-háromban volt reális esélye érmet szerezni, ami a női csapatnak sikerült, áll a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közleményében.

A bronzérmet a Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Kunics Réka, Vachal Krisztina alkotta csapat szerezte. Ők a csoportmeccseken 2-0-ra győzték le Mongóliát, Makaót és Franciaországot, míg Kínától 2-0-ás vereséget szenvedtek. Az elődöntőben Vietnam is túl nagy falatnak bizonyult, de a magyar lányok végül felállhattak a dobogóra, miután a bronzmérkőzésen két szoros szettben (21-19, 21-17) legyőzték Hongkongot.

 

 

A férfi csapat (Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Horváth Gergő, Tóth Gábor) is közel volt a bravúrhoz, a harmadik helyért óriási csatában, vitatható bírói ítéletekkel 2-1-re kapott ki az előző vb-n döntős Kínával. Szintén negyedik lett a Becskereki Barbara, Vachal Krisztina női páros, akárcsak vegyes párosban Herczeg Gábor és Vachal Krisztina.

Férfi egyéniben Tóth Gábor, a nőknél Vachal Krisztina az ötödik helyen végzett. Férfi párosban a Huszár Emil, Lukács Márton egység hatodik lett.

Forrás: index.hu

 

Bravúrbronz a lábtoll-labdázók világbajnokságán

A magyar válogatott egy bronzérmet, valamint negyedik, ötödik, hatodik helyeket szerzett a tizedik lábtoll-labda világbajnokságon, amelyet a Párizshoz közeli Eaubonne-ban rendeztek augusztus 21. és 24. között.

A lábtoll-labdát kínai és vietnámi dominancia jellemzi, de Tajvan, Hongkong és Makaó is erős egységgekkel indul a világbajnokságokon, elég nagy bravúrnak számít, ha európai nemzet dobogóra áll. A magyar csapatnak a hét versenyszámból kettő-háromban volt reális esélye érmet szerezni, de az utolsó napig várni kellett dobogós helyre, amelyet a női csapat szerzett meg.

A Becskereki Barbara, Farkas Réka, Kunics Réka, Vachal Krisztina alkotta csapat két szoros szettben (21-19, 21-17) győzte le Hongkongot a bronzmérkőzésen. A csapat a csoportmeccseken 2-0-ra győzte le Mongóliát, Makaót és Franciaországot, míg Kínától 2-0-s vereséget szenvedett. Az elődöntőben aztán Vietnám is nagy falat volt.

A férfi csapat (Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Horváth Gergő, Tóth Gábor) is nagyon közel volt a bravúrhoz, a bronzmérkőzésen óriási csatát vívott az előző vb-n döntőt játszó Kínával. Végül 2-1-re (21-10, 20-22, 22-24), vitatható bírói ítéleteknek is köszönhetően kapott ki. A csapat Tajvant és Mongóliát verve csoportelsőként érkezett a negyeddöntőbe, ahol Franciaországot is simán verte. Az elődöntőben a férfiak is Vietnám ellen játszottak, de papírforma eredmény született, 2-0-ra kikaptak.

Férfi párosban a Huszár Emil, Lukács Márton egység nehéz csoportba került, Mongoliát, Finnországot és Makaót verni tudták Huszárék, Vietnám és Hongkong viszont erősebb volt náluk, így az ötödik helyért küzdhettek. Ott a németek voltak az ellenfelek, ahol háromjátszmás mérkőzésen szenvedtek vereséget.

A női páros (Becskereki Barbara, Vachal Krisztina) éremért játszhatott, de az elődöntőben és a  bronzmeccsensem volt igazi esélyük, előbbiben Vietnám, utóbbiban Hongkong nyert 2-0-ra.

A vegyes párosban (Herczeg Gábor, Vachal Kriszina) is hasonló útja volt a magyar egységnek. A csoportban szerzett második helye elődöntőt ért, de Hongkong győzelme nem forgott veszélyben, ahogy a bronzmeccsen Kínáé sem.

Női egyéniben Vachal Krisztina ötödik helyen végzett, ahogy Tóth Gábor is a férfiaknál.Vachal a csoportjában harmadik volt, így nem volt esélye a legjobb négyre. Tóth a legjobb nyolcba került csoportelsőként, de a négy közé jutásért szoros meccsen 2-1-re kikapott a német Noah Wilkétől. Utána két győzelemmel lett ötödik.

Forrás: nvesz.hu

 

Már a vb-n szerepelnek az újszászi játékosok

Elkezdődött Franciaországban a világbajnokság szerdán, amely szombatig tart a Párizs melletti Eaubonne-ban.

A tizedik alkalommal megrendezett eseményre tizenhét ország nevezett, a magyar válogatott mellett Algéria, Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hongkong, India, Kanada, Kína, Madagaszkár, Makaó, Mongólia, Németország, Olaszország, Tajvan és Vietnám nemzeti csapatai vesznek részt a tornán.

Magyarország tizenöt fős küldöttséggel utazott el a világbajnokságra, amelyből tízen az Újszászi VVSE-t, négyen a Nagykanizsa Zemplén SE-t képviselik, Kunics Réka pedig a Cserszegtomaji SK színeiben lett válogatott. Az eddigi vb-k eredményei alapján a világbajnoki címekért várhatóan Kína és Vietnám mérkőzik majd. Magyarország Hongkonggal, Makaóval és Németországgal lesz nagy harcban a bronzérmekért.

A magyar válogatott kerete

Férfi egyéni: Tóth Gábor (Újszászi VVSE)

Férfi páros: Huszár Emil, Lukács Márton (Nagykanizsa ZSE)

Férfi csapat: Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor (ÚVVSE), Horváth Gergő (NZSE)

Női egyéni: Vachal Krisztina (ÚVVSE).

Női páros: Becskereki Barbara, Vachal Krisztina (ÚVVSE)

Női csapat: Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina (ÚVVSE), Kunics Réka (Cserszegtomaji SK)

Vegyes páros: Herczeg Gábor, Vachal Krisztina (ÚVVSE)

Ifj. Fehér János, Kézér Zsolt (ÚVVSE) és Takács Endre (NZSE) a szövetségi kapitányi feladatok ellátása mellett a rendezők felkérésére játékvezetőként is közreműködnek. A csapat vezetői, Fehér János és Farkas István részt vesznek a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség közgyűlésén, amely többek között arról is dönt, hogy hol lesz a 2021. évi világbajnokság.

Forrás: szoljon.hu

 

Lábtoll-labda: fiatalokkal szerzett magyar bronzérem a világbajnokságon

Nagyszerűen szerepelt az utánpótláskorú játékosokkal felálló franciaországi világbajnokságon a magyar lábtoll-labda válogatott, hiszen az országok közötti rangsorban legjobb európai együttesként a negyedik helyen végzett, a női csapatversenyben pedig a dobogóra is felállhatott.

A Párizs melletti Eaubonne-ban rendezett 10. lábtoll-labda világbajnokságon remekül szerepelt a magyar válogatott, és a hét versenyszámos vb-n az országok pontversenyében Vietnám, Kína és Hongkong mögött legjobb európaiként a negyedik helyen végzett. A magyarok a legjobb eredményt a női csapatversenyben érték el, ahol Hongkongot 21:19, 21:17-re legyőzve a harmadik helyen végeztek. A csapat erőssége az ifjúsági korú, újszászi Vachal Krisztina (17) volt, aki két junior társával – Farkas Lilla (20) és Kunics Réka (20) –, valamint a felnőtt Becskereki Barbarával érte el a kiváló eredményt.

Vachal Krisztina a többi versenyszámban is eredményes volt. Női párosban Becskereki Barbarával negyedik, vegyes párosban Herczeg Gáborral szintén negyedik, egyéniben ötödik helyezést ért el. A férfi csapatverseny Kína elleni bronzmeccsén nagy küzdelemben 21:10, 20:22, 24:22-re maradt alul a magyar csapat, amelynek legjobb pontszerzője a nagykanizsai Horváth Gergő (20) volt.

Forrás: utanpotlassport.hu

 

Lábtoll-labda: fiatalokkal szerzett magyar bronzérem a világbajnokságon

Nagyszerűen szerepelt a magyar lábtoll-labda-válogatott a franciaországi világbajnokságon, hiszen az országok közötti rangsorban legjobb európai együttesként a negyedik helyen végzett, a női csapat pedig a dobogóra is felállhatott.

 Augusztus végén a Párizs melletti Eaubonne adott otthont a tizedik lábtoll-labda-világbajnokságnak, amelyen tizenhat ország vett részt. A magyarok 15 fős küldöttséggel utaztak el a vb-re, amelyből tízen – Becskereki Barbara, Becskereki Sándor, Farkas István, Farkas Lilla, Fehér János, ifj. Fehér János, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor és Vachal Krisztina – az Újszászi VVSE-t, négyen – Huszár Emil, Horváth Gergő, Lukács Márton, Takács Endre – a Nagykanizsa Zemplén SE-t, Kunics Réka pedig a Cserszegtomaji SK-t képviselte.

A vb hideg zuhannyal kezdődött, Vachal Krisztina egyéniben kikapott a francia színekben versenyző Trang Nguyen ellen, majd a kínai ellenfél is túl nagy falatnak bizonyult, így elúszott az éremszerzés lehetősége. Végül olasz és tajvani ellenfelek legyőzésével ötödik helyezést ért el. A férfiaknál Tóth Gábor megnyerte csoportját, ám a négy közé jutásért a német Noah Wilkével szemben döntő szettben alulmaradt, viszont az ötödik helyet megszerezte egy olasz és egy tajvani versenyző legyőzésével.

A vegyes párosoknál a Herczeg Gábor, Vachal Krisztina kettős három győzelem után a csoportelsőségért a kínai párossal nem bírt, majd az elődöntőben a hongkongiak is túl erősnek bizonyultak. A harmadik helyért ismét a kínaiak következtek, de két szettben kikapott a magyar duó. A női párosok versenyében a Becskereki Barbara, Vachal Krisztina, a férfiaknál a Huszár Emil, Lu­kács Márton kettős képviselte Magyarországot.

A selejtezők során az újszászi lányok a makaóiakat, a németeket és az újonc mongolokat is megverték, a csoportelsőséget viszont Kína vitte el. A vietnámiak elleni elődöntőben, majd a harmadik helyért a hongkongiak elleni mérkőzésen az ázsiaiak fölényesen nyertek, így újabb negyedik hely jutott a magyaroknak. A férfiak mezőnyében három ázsiai csapat és a finnek voltak a nagykanizsaiak ellenfelei. A mongolokat és az európaiakat legyőzték, viszont a vietnámi és a hongkongi egységgel nem bírtak, így a csoport harmadik helyét szerezte meg a magyar páros. A helyosztókon a franciákat még sikerült felülmúlni, de a németek kettősét már nem, így be kellett érni a hatodik hellyel.

A csapatok versenyével zárult a világbajnokság. Sokáig úgy tűnt, érem nélkül térnek haza a magyarok, de mérkőzésről mérkőzésre jobban ment a játék, és a végén kis szerencsével nemcsak a női, de a férfi gárda is bronzérmes lehetett volna. A nőknél az újszászi Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina és a cserszegtomaji Kunics Réka alkotta a csapatot, akik két könnyű meccsel kezdtek Franciaország és Mongólia ellen, ám Kínával szemben két szettben alulmaradtak.

 

A magyar lábtoll-labda-válogatott kitett magáért a Franciaországban rendezett világbajnokságon.
Fotó: Alexandre Mariottini

 

A csoport második helyért Makaó következett, amelyet elintézték, és bejutottak a négy közé. Az elődöntőben a későbbi világbajnok Vietnám volt az ellenfél, a vereség után a bronzéremért Hongkonggal játszottak a lányok. A magyar trió szoros csatában 21–19-re megnyerte az első szettet, ami után a másodikban már nem adtak esélyt ellenfelüknek, 21–17-tel behúzták azt is, így a magyar hölgyeké lett a bronz.

A férfiaknál három újszászi – Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – és a nagykanizsaiak nagy tehetsége, Horváth Gergő alkotta a csapatot. A selejtezőkben átgázoltak Tajvanon és Mongólián is, majd a négy közé jutásért Franciaország sem jelentett akadályt, az elődöntőben viszont a későbbi győztes Vietnám útjukat állta. A kisdöntőben a kínaiakkal háromszettes meccset játszottak, és ugyan két meccslabdát is sikerült kivédekezni, ám nagy izgalmak között végül Kína győzött.

A magyar csapat a bronz mellett három negyedik, két ötödik és egy hatodik helyezéssel a nemzetek pontversenyében legjobb európaiként a negyedik helyen végzett Vietnám, Kína és Hongkong mögött. A válogatott legjobb pontszerzője Vachal Krisztina lett egy harmadik, két negyedik és egy ötödik helyezéssel, míg a férfiaknál két negyedik hellyel Herczeg Gábor bizonyult a legjobbnak. A Nemzetközi Lábtoll-labda-szövetség (ISF) közgyűlést is tartott, ahol feltételesen döntöttek a 2021. évi világbajnokság helyszínéről: ha október 31-ig nem lesz ázsiai jelentkező, akkor Németország rendezheti meg a következő vb-t.

Forrás: szoljon.hu

 

Lábtoll-labda: magyar fiatalok Európa élén

Újra bebizonyította a magyar lábtoll-labda-válogatott, hogy Európában nincs jobb nála. A franciaországi világbajnokságon csupán ázsiai országok előzték meg az ifjú csapatot, amelynek legfiatalabb, legfoglalkoztatottabb, ezáltal legeredményesebb játékosa is Vachal Krisztina volt. A 17 éves újszászi lány a tanulságokat levonva emlékszik vissza sikereire.

A gyerekek unatkoztak, hát kihúzták a kakas farktollát. Körülbelül 3 ezer évvel ezelőtt, Kínában. Aztán a tollat egy fadarabba dugták, ráerősítették, majd az így elkészült játékszerrel azon versenyeztek, ki tudja a legtovább levegőben tartani azt. Később a játékot a hadsereg is átvette, és reflexjavító gyakorlatként alkalmazta. Virágkorát azonban a Ming-dinasztia idején élte, amikor is a császári udvar legnépszerűbb játékává nőtte ki magát – legalábbis a mondák szerint. Az viszont nem mese, hogy Kínában a mai napig az utcán lábtoll-labdáznak a fiatalok és idősebbek egyaránt, mutatva, a sportág sikere máig töretlen maradt Ázsiában. Így nem meglepő, ha világversenyre kerül sor, a legelőkelőbb helyeken elsősorban ázsiai országok végeznek. Európai csapat nagyon ritkán férkőzik a dobogó közelébe, ha mégis sikerül, az hatalmas bravúrnak számít. Magyarországnak sikerült.

Ha hazánkban valahol látni lehet sportpályán vagy buszmegállókban lábtoll-labdával dekázó gyerekeket, az Újszász. A Szolnok melletti város szakosztályának közel száz játékosa van, ennek 80 százaléka utánpótláskorú. Hasonló arányban szerepelnek fiatalok a magyarországi 15 egyesület nagyjából 500 versenyzője között is, ebből adódóan a magyar válogatottban is akadnak fiatalok, na meg újszásziak.

Augusztus végén a Párizs melletti Eaubonne-ban rendezték a 10. lábtoll-labda világbajnokságot, ahol a magyarok mellett további 15 ország versenyzői mérték össze tudásukat. A magyar csapat tizenöt fős küldöttséggel vett részt az eseményen. Ifj. Fehér János, Kézér Zsolt és Takács Endre játékvezetői feladatokat látott el, Fehér János és Farkas István a csapatot vezette, újszászi részről Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor, Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina, Nagykanizsáról Huszár Emil, Lukács Márton, Horváth Gergő, míg Cserszegtomajról Kunics Réka játékosként érkezett Franciaországba.

A legtöbb feladat a válogatott legfiatalabb tagjának, a 17 éves Vachal Krisztinának jutott, aki egyesben, párosban, vegyespárosban és csapatban is elindult a világbajnokságon – nem akármilyen sikerrel. A tavalyi év legjobb hazai női játékosának választott lány egyesben ötödik, vegyespárosban Herczeggel, női párosban Becskerekivel negyedik, míg a Becskereki-Kunics-Farkas trióval kiegészülve csapatban bronzérmes lett.

„Az egyéni versenyt eléggé elizgultam, ezt nagyon sajnálom – mesélte a hét éve lábtoll-labdázó Krisztina. – Nekem ez a második világbajnokságom, ettől függetlenül nagyon furcsa volt ott állni a hatalmas közönség előtt. Iszonyatos drukk volt bennem. Próbáltam fejben ott lenni, de nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Mind a négy napon játszottam, ez eléggé megterhelő, nehezen tudtam koncentrálni a végére, de a csapatbronz nagyon kellett. Megküzdöttünk érte, és szerintem végig látszódott, hogy ott a helyünk a dobogón. Az elődöntőben Vietnámtól kaptunk ki, a bronzmeccsen viszont legyőztük Hongkongot. Ez nagy szó, hiszen elképesztő, mennyivel előrébb tartanak az ázsiaiak. Bár gondolom, az én heti öt edzésem eltörpül az ő tizenvalamennyiük mellett. Nézni is élvezetes, ahogyan játszanak. Szeretnénk minél közelebb kerülni az ő tudásukhoz. Ha reálisan nézem, azt mondom, Kínát és Vietnámot európai csapat sosem fogja megverni, de én két év múlva is tervezem a kijutást a világbajnokságra, és tudom, hogy mik a hibáim. Ez a vb is felnyitotta a szemem egy-két dologban, úgyhogy sokkal jobb játékosként érkezem majd.”

A bronzérmes csapatból az egyéves sérüléséből visszatérő Kunics és Farkas is csak 20 éves, valamint ugyanennyi idős a negyedik helyet megszerző férfi együttesből Horváth. A 21 éremből 19-et ázsiai ország nyert, bronz a magyarok mellett még a házigazda franciáknak jutott. Magyarország mérlege egy harmadik, három negyedik, kettő ötödik és egy hatodik hely, ezzel a nemzetek közötti versenyben Vietnám, Kína és Hongkong mögött a negyedik helyen végzett.

„Jól szervezett világbajnokságon vagyunk túl – összegzett Fehér János, aki amellett, hogy az újszásziak edzői feladatait ellátja, a nemzetközi szövetség alelnöki posztját is betölti. – A korábbi világeseményeken szerzett tapasztalatokat remekül összegyúrták a szervezők. Szereplésünket minden dicséret megilleti, mert játékban is jók voltunk. Férficsapatban és női egyéniben csak pici hiányzott az éremhez, de továbbra is őrizzük az európai elsőséget, és ez, reméljük, a jövőben is így marad. Ehhez minden adott, női csapatunk egészen fiatal és Horváth Gergő is igazán nagy ígéret. Bízom benne, hogy a merítési lehetőség tovább növekszik. A gyerekek szeretik ezt a játékot, és az újszászi példa azt mutatja, mindenütt működhet. Van is az országban néhány település, ahol viszonylag nagy létszámban játszanak a fiatalok, mert érdekes és különleges sportág. Egy jó lábtoll-labdázó úgy küzd, mint egy taekwondós, olyan technikás, mint egy jó labdarúgó, olyan csapatjátékos, mint egy röplabdázó, és mindezt egy tollaslabda méretű pályán ötvözi és valósítja meg.”

A magyar együttes játékosai az eredmények alapján a felsorolt tulajdonságok mindegyikével rendelkeznek, de ha technikáról van szó, talán kiemelkedik a csapatból Farkas Lilla. A válogatott erőssége teljes szerénységgel emlékezett vissza közelmúltbeli produkciójára.

„Az egyik tavaszi edzésen volt egy felmérő, ahol ötszázat kellett dekázni, nekem pedig nem esett le a labda annyinál, és úgy gondoltam, hogy folytatom. Nagyjából másfél óráig tartottam a levegőben a játékszert, végül 7442-nél hagytam abba.”

Forrás: nemzetisport.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.