2020. szeptember 12-én rendezték a koronavírus járvány miatt májusról őszre halasztott kerékpáros eseményt, a 6. McDonald’s BringaMánia Tour de Balatont. Az öt különböző hosszúságú távon népes mezőny állt rajthoz, közüllük kilenc újszászi, vagy velük szoros barátságot ápoló sportoló.

A mezőny reggel hat órakor rajtolt Siófokról. A korai időpontban még hűvös volt, viszont napközben már kellemes, kerékpározásra optimális időben tekerhettek a résztvevők. Hazánk legnagyobb tavát a csapatból hatan biciklizték körbe. Már a rajtnál két csoportra szakadtak aszerint, hogy ki milyen tempót tervezett a következő 200 km-re. Farkas Gábor, Farkas István, valamint a szolnoki Törőcsik Hódos és Törőcsik Tamás a középmezőnyből rajtolva vágtak neki a távnak. Nem sokkal később Gábor különvált a bolytól, és gyorsabb sebességre váltva egyedül, illetve a rendezvény keretében kerékpározó további sportolókkal haladt tovább, míg Kovács Evelin és Sipos Aurél kicsit lassabb, nézelődős tempót választott magának.

 

 

Az első frissítőpontig, körülbelül 25 km-ig együtt haladt a mezőny, majd ezt követően folyamatosan leszakadozott, és kisebb bolyokra szakadt szét. A néhol gyenge minőségű kerékpáros út a résztvevők maximális figyelmét követelte a teljes távon. A Balaton déli partján többségében az üdülővárosok utcáin haladt a mezőny. Az északi parton kisebb emelkedők színesítették a pályát Szigligetnél, Badacsonytomajnál és Balatonakalinál. A lejtőkön legurulva gyönyörű panoráma nyílt a Balatonra. Összességében elmondható, hogy egy technikás pályán kellett teljesíteni a kerékpárosoknak a távot. Ez sajnos veszélyforrást is rejtett magában az országúti kerékpározásban kevésbé rutinos résztvevők számára. Kovács Evelin és Sipos Aurél Révfülöpnél egy bukásba kerültek, de szerencsére ez nem állította meg őket a kitűzött céljuk elérésében. A közeli frissítőponton a mentősök bekötötték a sebeiket, így tovább folytathatták az útjukat.

 A szervezők 25-30 kilométerenként biztosítottak frissítő pontokat, ahol vízzel, izotóniás itallal, pogácsával, szőlőcukorral, illetve péksüteményekkel lehetett pótolni az elégetett kalóriákat.

Mindkét újszászi egység közel állandó sebességgel haladt, jól osztotta be az erejét. Farkas Gábor 8 óra 20 perc (24,2 km/h) alatt tekerte körbe a Balatont. Farkas István, Törőcsik Hódos, valamint Törőcsik Tamás 10 óra 36 perc (19 km/h átlagsebesség) után értek célba. Ezzel a teljesítménnyel a 200 km-t teljesítők között az középmezőnyben végeztek. Kovács Evelin és Sipos Aurél 14 óra 10 perc alatt jutottak vissza Siófokra.

Viszkok Zoltán a 70 km-es távot teljesítette, ő Tihanyról komppal érkezett a déli partra. Kovács Szilvia és Viszkokné Katalin a 25 km-es táv mellett döntött. Ők a nagy mezőnytől külön, a délelőtti órákban rajtoltak. Zoltán a keleti medence partján kerékpározott. Szilvia és Katalin a déli parton lévő üdülővárosok utcáin, valamint kerékpárútjain teljesítette a távot.

A rendezvény végén a szervezők meleg étellel vártak minden befutót. Mindenki elégedetten fogyasztotta a megérdemelt brassói aprópecsenyét a kimerítő nap után. A távot először teljesítő Kovács Evelin, Törőcsik Hódos és Törőcsik Tamás, illetve a már rutinos résztvevők is kellemes élményekkel térhettek haza.

Farkas Lilla

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.