Dolgozói összejövetellel kezdődött a 2019-es év intézményünkben, ahol Nyitrainé Kiss Katalin intézményvezető értékelte az előző évet és kitartást kívánt a következőre, majd közösen koccintva kívántunk egymásnak boldog új évet! Ezt követte egy nagyobb értekezlet, melyet megtisztelt jelenlétével Dobozi Róbert polgármester is, aki biztosított minket a támogatásáról, ismertette terveit az intézményünket illetően, és válaszolt a feltett kérdésekre. 

Január 6-ával zárult a karácsonyi időszak, és kezdődött a farsangi. A fényes gömbök, karácsonyfák helyét színes farsangi mulatságra készülő dekoráció váltja fel intézményünkben. 

Lakóinkkal megtekintettük a Magyar kultúra napja alkalmából a helyi származású Ulviczki Józsefné amatőr festő kiállított műveit. Ez inspirált bennünket a szabad alkotásra, és az elkészült munkák faliújságon történő kiállítására. A művészet lélekemelő érzésével találkozhattunk a program által. 

 

Az idősek otthona igénybe vétele 

Az 1993. évi III. törvényben foglaltak szerint ápolást, gondozást nyújtó idősek otthonába: 

  • Az a nyugdíjkorhatárt betöltött személy kérheti a felvételét, aki önmaga ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes, és akinek ellátása folyamatos gyógyintézeti kezelést nem igényel. 
  • Kivételes méltányosságból az a 18. életévét betöltött személy is felvehető, aki betegsége miatt nem tud önmaga ellátásáról gondoskodni. 
  • Az idősek otthonában kell ellátni azt a személyt, akinél a külön jogszabályban meghatározott szerv a demencia körében középsúlyos, vagy súlyos kórképet állapít meg. 

Az intézménybe történő bejutás önkéntes és kérelemre történik. 

A kérelem beadását egy hosszadalmas – jogszabály által előírt – folyamat követi: 

  • Az intézményvezető a beérkezett kérelmet nyilvántartásba veszi, majd kijelöli az előgondozást végző személyeket. 
  • Kitöltésre kerül a jogszabályban meghatározott előgondozási adatlap, valamint egy formanyomtatvány a gondozási szükséglet (napi 4 órát meghaladó, vagy jogszabály szerint fennálló egyéb körülmény) megállapításához, az intézményvezető hatásköre a gondozási szükséglet megállapítása. Az előgondozás a kérelmező tartózkodási helyén történik, tájékozódó és tájékoztató jellegű. Az intézményvezető illetékes a kérelmező vagyoni és a jövedelmi helyzetéről tájékozódni. 
  • A jogosultság fennállása és férőhely üresedés esetén történhet a beköltözés. Az intézménybe történő bekerülésről az intézményvezető dönt. Beköltözést megelőzően az ellátást igénybe vevővel az intézmény vezetője megállapodást köt. 

A Zagyvaparti Idősek Otthona által nyújtott szolgáltatásáról az érdeklődők az alábbi helyeken tájékozódhatnak: 

  • személyesen (5052 Újszász, Akácfa út 90.), 
  • az Interneten (web: www.ujszasz.hu, www.zagyvaparti.hu vagy az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e-mail címen), 
  • telefonon: 56/366-533/11. 

Nyitrainé Kiss Katalin intézményvezető
és a mentálhigiénés csoport 

 

Készülnek az alkotások a Magyar Kultúra Napján

 

Újévi köszöntés

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.