Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon köszöntöttem városunk közintézményeinek dolgozóit, valamint szociális intézményeinek lakóit. Utólag is Isten éltessen minden hölgyet!

Március 11-én a viharos széllökések miatt kidőlő fák, leszakadó ágak okoztak több helyen is fennakadást a közlekedésben országszerte. Újszászon a Nagy úti kút mellett döntött ki egy méretes fát a vihar. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a katasztrófavédelem munkatársai rövid időn belül elhárították a villamos hálózat kimaradásával is együtt járó problémát.

Március 14-én Petőfi200 néven tematikus múzeumbusz érkezett Újszászra. A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül idézhettük fel a költő múltjának egyes állomásait. A Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató utazó tárlatot ingyenesen látogathatták meg az érdeklődők.
Ugyanezen a napon a Rózsa Imre Technikumban Pilvax kávéházzal és ünnepi megemlékezéssel idézték meg a márciusi ifjak szellemiségét.

Március 14-én, Újszászon is elindult az OVIKERT program.

Répásiné Csabáné Tóth Rozália önkormányzati képviselő, településkép-védelmi tanácsnok asszony támogatásával idén óvodánk is csatlakozott a nagy sikerű programhoz. A program keretén belül az óvoda udvarának egy részét felásták és előkészítették a városi karbantartó csoport tagjai, majd a képviselő asszonytól kapott borsó, vöröshagyma és lilahagyma szaporítóanyagot már a csöppségek ültették el az óvó nénik és Rozika szakmai irányítása mellett. A kis veteményeskert ápolása és gondozása ezentúl az óvodai foglalkozások mindennapjainak részét fogja képezni. Mivel az Óvodai Nevelés Alapprogramjában kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmódra nevelés, a program ennek egyik alappillérét, az egészségtudatos táplálkozási ismereteket is erősíteni tudja. A szorgos kis kezek nagyon hamar elvégezték a munka dandárját, és bizony sok csöppség mozdulatain meglátszott, hogy rutinos kertészkedőnek számít már a szülők, nagyszülők jóvoltából.

Szintén március 14-én ülésezett városunk képviselő-testülete. Az ülésen olyan fajsúlyos napirendi pontokat tárgyalunk, mint városunk idei évi költségvetése, az Idősek Otthonának működtetése, vagy az elmúlt téli energia-megtakarítás kiértékelése.

Március 15-én kiemelkedően színvonalas ünnepi műsort láthattak a Városi Művelődési Házba ellátogató érdeklődők. A műsorról videofelvétel is készült, mely megtekinthető a YouTube videómegosztó felületen, „Újszász 2023 március 15” címen.

Március 16-án rendhagyó énekórát tartott a Sodrás Népzenei Együttes és a Szolnoki Népdalkör a művelődési ház nagytermében.

Március 20-án 75 db kislevelű hárs ültetésével folytatódott a polgármesteri fásítási program Újszászon. Az idei évben (is) kiemelt feladat lesz a fák utógondozása, öntözése, amiben tisztelettel kérem a lakosság segítségét. Az egészségesebb mikrokörnyezet kialakítása mindannyiunk közös érdeke!

Március 24-én, a Víz Világnapja alkalmából lakossági fórumra vártuk településünk lakóit 17:00 órától a művelődési ház nagytermébe. A fórumon olyan fontos témák mellett, mint a hamarosan záródó belvíz-elvezető hálózat fejlesztésének II.üteme, a csapadékvíz helyben tartásának hasznosságáról, a fúrott és ásott kutak engedélyezéséről és településünk további fejlesztési lehetőségeiről is szó volt. A fórumot lakossági felvetésekkel folytattuk, majd a kiosztott kérdőívek kitöltői között hasznos ajándékok kerülnek kisorsolásra.

Március 27-én dr. Szalóki István barátom egy valódi kordokumentummal, történelmi emlékkel lepett meg engem. Az eredeti, második világháború előtt kiadott térkép érdekessége, hogy városunkat évszázados helyén, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében ábrázolja. Újszász 1462. február 9-én került politikai-gazdasági okokból Külső Szolnokból Pest vármegyébe, és közel 500 év múlva csatolták ismét vissza Szolnok közigazgatási térségéhez. Az igencsak ritka, különleges dokumentum irodám falát fogja díszíteni a jövőben.

Március 23-án érkezett a fájdalmas hír, hogy aznap reggel elhunyt Fehér János, városunk PRO URBE díjazottja, sportvezetője és közösségének örökös mozgatója, generációk János Bácsija.

Március 26-án civil kezdeményezésre egy ideiglenes emlékhely került felállításra a Sportcsarnok előtt, ahol este gyertyagyújtást és emléksétát tartottunk Fehér János emlékére.

Március 28-án Újszász Városi Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy FEHÉR JÁNOS, városunk PRO URBE díjazottja, sportvezetője, közösségének fáradhatatlan szervezője, önkormányzatunk munkatársa több évtizedes munkásságát elismerve, megköszönve, Újszász Városi Önkormányzat saját halottjának nyilvánítja.

Április 6-án 15:00 órakor került sor a temetésére. A szomorú eseményre több országból, s számtalan településről érkeztek tisztelői, barátai, hogy leróhassák kegyeletüket és elkísérhessék őt utolsó útjára. Régen nem látott, több száz fős tömeg gyűlt a barátságtalan, havas esővel és széllel érkező szeszélyes áprilisi délutánon.

A család felkérésének eleget téve önkormányzatunk nevében én búcsúztattam az elhunytat. Nehéz volt megszólalnom ezen a napon, hiszen Fehér János halálával olyan űr maradt városunkban, melynek nagyságát sajnos már sejtjük, de felmérni még a mai napig sem sikerült pontosan. Tevékenysége, életútja oly sok irányból hatott mindennapjainkra, hogy azt számba venni is fájdalmasan sok időbe telik. Újszász elveszítette vele egy jelentős, talán a valaha volt legjelentősebb sportvezetőjét, generációk nevelőjét és edzőjét, számtalan fiatal példaképét. A tömegsport iránt páratlan módon elkötelezett, sportrendezvények egész garmadájának fáradhatatlan szervezője távozott közülünk, aki a lábtoll-labdázás hazai apostolaként Magyarország és Újszász nevét is felírta a sporttörténeti évkönyvekbe. Személyes gondoskodása, odafigyelése számtalan fiatal előtt nyitotta meg a világot, s juttatta el őket gyakran elérhetetlen, távoli vidékek sporteseményeire. Elveszítettünk egy remek sportembert is, aki több sportágban is otthonosan mozogva, sok helyen letette névjegyét, s ért el kiváló eredményeket. Városunk elveszítette egy jeles közéleti személyiségét, ki számtalan módon szolgálta az itt élők jólétét.

Fehér János 1990-től, az első választástól 3 cikluson át, 2006-ig volt választott képviselő. Képviselősége alatt az Oktatási, Kulturális és Sport bizottság elnöke, illetve a Tájékoztatási Bizottság, majd 1998-től a Tájékoztatási, Kommunikációs és PR bizottság tagja. 2006-tól 2014-ig, 2 cikluson keresztül az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság külsős tagja. 1994-ben alpolgármesternek jelölték, és a képviselő-testület az alpolgármesteri tisztségre méltónak találta. Tornacsarnokunk vezetőjeként azonban összeférhetetlenség állt fenn a két tisztség között, s ő a sportcsarnokot választva, alpolgármesteri tisztségét nem tudta betölteni. Halálával távozott körünkből önkormányzati havilapunk, az Újszászi Híradó megalkotója, szerkesztője, újságírója, örökös hajtóereje. Aki éjszakákon át szerkesztette, írta, s ha kellett, maga is fényképezte a készülő híranyagot. Szellemisége, a köz tájékoztatása iránti vágya áthatotta, s a mai napig áthatja az újságot.

Mindezeken felül és mindezekkel együtt elveszítettük közösségünk egy oszlopos tagját, ki egyetlen szavával az egész települést képes volt megmozdítani.

Úgy írják a krónikák, hogy régen óriások éltek a földön, kik egyetlen kezükkel hegyeket voltak képesen megmozdítani, vagy folyókat elterelni a medrükből. Sokan és sokféle módon cáfolták már ezt, s mi hajlamosak vagyunk hinni nekik, hisz ránézésre mindannyian egyformák vagyunk, egyformán emberiek, egyformán törékenyek és egyformán múlandók.

Az utánunk maradó űr azonban árulkodó lehet. Az nem lehetséges, az nem lehet emberi méret, melynek betöltéséhez jelenleg négy ember munkája sem elegendő! Én úgy vélem, igenis élnek közöttünk óriások, s ha néha felismerjük, meg is köszönjük munkájukat, annak egészét sajnos csak távozásuk után, a keletkező hiány méretéből tudjuk megállapítani.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy közel 25 éve ismerhettem őt, s ebből 5 évig közvetlen munkatársamként együtt is dolgozhattam vele. Barátomat, oldalági rokonomat gyászolom halálával.

Temetésére húsvét előtt, nagycsütörtökön került sor. A feltámadás reményével bizakodhatunk abban, hogy életműve, szellemisége, közösségünkre gyakorolt számtalan pozitív hatása örökre közöttünk marad.

A magunk módján és eszközeivel igyekezni fogunk a lehető legjobban és legteljesebben megőrizni, képviselni ezt az életművet.

Isten veled, nyugodj békében János!

 

Bővül a szociális bérlakások száma Újszászon.

Önkormányzatunk egyik fontos feladata a bajba jutott családok átmeneti vagy tartós támogatása. Fizikai és anyagi lehetőségeinken belül mindig próbálunk segíteni a bajba jutottakon, ám az igények szinte minden területen jóval meghaladják a lehetőségeinket.

Egyik ilyen fontos terület a megfelelő szociális bérlakások köre. Egy váratlan tragédia, egy katasztrofális tűzeset, vagy egy rosszul választott hitelkonstrukció családokat képes hajlék nélkülivé tenni, akár nagyon rövid idő alatt.

Polgármesteri programom részeként ezért 1-1 db, alacsony rezsivel üzemeltethető szociális bérlakást alakítunk ki a Kiss Ernő és a Munkás úton.

A több éves tervezési és pályáztatási folyamat után már a kivitelezési fázisban tart a projekt, amit 100%-ban Európai Uniós és kormányzati célzott források felhasználásával sikerül megvalósítanunk.

Reményeim szerint már idén ősszel szociális ad-hoc bizottság által megpályáztatott és kiválasztott rászorulók tudják majd birtokba venni az új, átmeneti otthonaikat.

 

Komolyan kell venni a kutak engedélyezését!

Az engedély nélküli ásott vagy fúrt kutak hatóságok felé történő, szankciómentes bejelentésére 2023. december 31-ig van lehetőség. A többször módosított jogszabályi háttér és sokszorosan kitolt határidők után most úgy tűnik, nem lesz több haladék és kibúvó az engedély nélkül létesített kutak bejelentése kapcsán. Településünkön becslések szerint akár 1500 ilyen létesítmény is lehet.

Ingyenesen és szankciómentesen bejelenthetőek azonban a korábban engedély nélkül létesített kutak, ha együttesen teljesülnek az alábbi feltételek:

  • karszt- vagy rétegvíz-készlet igénybevétele nélkül legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel jár,
  • nem mélyebb, mint 50 méter, azaz a kút talpmélysége ezt az értéket nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el (térségünkben ez kb. 30 m!)
  • épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal rendelkező ingatlanon van,
  • magánszemélyek részéről a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
  • nem gazdasági célú a vízigény; nem öntözésre, hanem locsolásra szolgál.

Ilyen típusú kutakhoz vízmérő felszerelése nem szükséges.

Az engedélyezési eljárást a település jegyzőjénél kell kezdeményezni, a jogvesztő határidőn belül.

A lakossági felhasználás tehát továbbra is adó és illetékmentes, de a bejelentő lap kitöltéséhez kútfúró szakemberre van szükség. Ezt célszerűen a kutat ténylegesen fúró szakembernek kellett volna kitöltenie, ez azonban szinte minden esetben elmaradt a korábbi években, évtizedekben.

Az adatlapon meg kell határozni a kút EOV koordinátáit, a kút talpmélységét és egyéb műszaki paramétereit.

Nagyon sok kútfúró cég jelent meg hirtelen, és kínálja szolgáltatását az adatlap kitöltése, a kút felmérése kapcsán. Esetenként szolgáltatásaikat 15-100 ezer forint közötti összegért kínálják, így egyes esetekben a műszaki paraméterek egyszerű meghatározásáért akár a kút létesítésének összköltségét is szeretnék még egyszer elkérni.

Óvatosságra és türelemre intek mindenkit ebben a kérdésben. Jeleztem a problémát országgyűlési képviselőnk, Pócs János felé, s kértem, hogy gondolják át a szolgáltatás hatósági árassá tételének lehetőségét.

Közben felvettem a kapcsolatot a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, dr Sziráki Andrással, hogy megbízható és korrekt kútfúró szakemberek listáját tudjuk közzétenni és ajánlani a lakosságnak.

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

A Nagy úton kidőlt fa eltakarításán dolgozó tűzoltók
(Fotó: facebook)

 

A Rózsa Imre Technikum Pilvax kávéházában. Az ünnepi műsor egyik jelenete
(Fotó: facebook)

 

A Sodrás Népzenei Együttes és a Szolnoki Népdalkör rendhagyó énekórája
(Fotó: facebook)

 

75 db kislevelű hárs ültetésével folytatódott a Polgármesteri Fásítási Program Újszászon
(Fotó: facebook)

 

Hamarosan befejeződik a belvízelvezető hálózat fejlesztésének II. üteme
(Fotó: facebook)

 

Dr. Szalóki István a második világháború előtt ki adott térképet adott ajándékba Dobozi Róbert polgármesternek
(Fotó: facebook)

 

Gyertyagyújtással emlékeztünk Fehér Jánosra a sportcsarnok előtti emlékhelyen
(Fotó: facebook)

 

Két alacsony rezsivel üzemeltethető szociális bérlakás épül a Kiss Ernő és a Munkás úton
(Fotó: facebook)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.