Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Október hónap sajnos a koronavírus elleni védekezés és annak negatív hatásai elleni intézkedések jegyében telt el.

A hónap első felében Bölcsődénk három dolgozója megbetegedett, és egyikük tesz eredménye napokon belül megerősítette a koronavírus-fertőzés gyanúját. Ezek után az intézményegység dolgozói sorra kerültek házi karanténba, és az elvégzett kontakt-kutatás többüknél is aktív fertőzöttséget állapított meg.

Szerencsére az érintett szülők megértése és együttműködése, valamint az intézmény dolgozóinak helytállása eredményeként a bölcsödében végül nem kellett szünetet elrendelnünk. Köszönöm Kalóné Balogh Klára intézményegység-vezetőnek és bölcsődénk valamennyi dolgozójának kiváló szakmai munkáját ebben a rendkívüli helyzetben!

Október elsején az Idősek Világnapját ünnepeltük. Az újszászi Zagyvaparti Otthon idős lakosainak védelme érdekében idén legnagyobb bánatomra, személyesen nem lehettem jelen az idősek köszöntésére rendezett ünnepségen. Nem feledkeztem meg azonban az intézmény lakóiról. Elsején üdvözlőkártyával és süteménnyel, míg október 3-án, szombaton fúvószenekar koncertjével köszöntöttem a szépkorúakat.

A zenekar és jómagam a kerítésen kívülről, míg a csodálatos őszi időben összesereglett lakók az intézmény udvarán, a kastély erkélyén, vagy saját szobájukban a nyitott ablak alatt töltöttek el csodálatos perceket, közösen, de kényszerűségből mégis távol egymástól. Jó érzés volt látni, mennyi örömöt sikerült okoznunk ezzel a kis meglepetéssel. Köszönöm a csaknem egy órás koncertet a Tápiógyörgyei Fúvószenekar zenészeinek!

Október elsején a zene világnapját is ünnepeltük. Ebből az alkalomból koszorút helyeztünk el Kalóné Sajben Éva alpolgármester asszonnyal és Gonda Adrienn művelődési ház vezetővel a kultúra-kertben található Bartók emléktáblánál.

Október 6-án az aradi hősökre emlékeztünk. Az elmúlt évektől eltérően a megemlékezést és a koszorúzást idén a polgármesteri hivatal melletti kopjafás parkba helyeztük át. A Penny parkolóban álló aradi hősök emlékfáját sem felejtettük azonban el. Ott az általános iskola diákjai fognak koszorúzni a jövőben is.

Október 1-jén nem ért véget az idősekről való megemlékezés, hiszen október egyben az idősek hónapja is. Ennek jegyében Újszász Város képviselő-testületének október 13-i ülésén Kalóné Sajben Éva alpolgármester javaslatára Idősügyi Tanács létrehozásáról döntöttünk, mely előterjesztést valamennyi jelen lévő képviselő egyhangúan támogatta.

Az Idősügyi Tanács évente minimum kétszer ülésezik majd, és működésétől azt várjuk, hogy a településünkön élő idősek problémái, javaslatai az eddiginél gyorsabban és nagyobb hatékonysággal jussanak el a városvezetéshez.

A Tanács tagjai:

– Aranyifjak Nyugdíjas Klub
– Vasutas Nyugdíjas Egyesület
– Mozgássérültek JNKSZ Megyei Egyesület Újszászi Csoportja
– Idősekért Alapítvány
– Újszászi Romai Katolikus Egyházközség
– Újszászi Református Egyházközség

Állandó meghívottként tanácskozási joggal vesz részt:

– Dobozi Róbert polgármester
– Együtt Újszászért Egyesület
– Szolnoki Kistértség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központ Újszász
– Zagyvaparti Idősek Otthona
– Szolnoki Rendőrkapitányság Újszászi Rendőrőrs

Október 10-én Újszászon járt a Kossuth rádió Országjáró magazinja.

Szolnok és Rákóczifalva mellett városunk látnivalóit, értékeit mutatták be az élő körkapcsolásokkal színesített műsorban.

Az adás hanganyaga elérhető a mediaklikk.hu weboldalon, és hamarosan elérhető lesz a Városi Művelődési Ház youtube csatornáján is.

Az elmúlt év végén egy 2019-ben gyártott, pár ezer kilométert futott mikrobuszt sikerült vásárolnom a Zagyvaparti Otthonnak. A kisbusz akadálymentesítése a márciusban kitört világjárvány miatt az első félévben elmaradt, hiszen látnunk kellett azt, milyen költségvetési keretek között tudunk gazdálkodni, a megnövekedett védelmi kiadások mellett. A harmadik negyedév pénzügyi eredményének ismeretében a busz akadálymentesítését elvégeztettük, így a Zagyvaparti Idősek Otthonának lakói októbertől már akadálymentesített mikrobusz szolgáltatásait is igénybe tudják venni.

Október 22-én egyeztettem Szalay Ferenccel, a Szolnoki Kistérség elnökével a Zagyvaparti Otthon integrációjáról. Egyetértettünk abban, hogy az integráció kölcsönösen előnyös folyamatát nem szabad leállítani, de a jelenlegi Coviddal terhelt helyzetben azt a legnagyobb körültekintés mellet szabad csak folytatni.

Október 23-án részt vettem az önkormányzatunk által szervezett megemlékezésen és koszorúzáson.

Október 28-án sajnos a Zagyvaparti Idősek Otthonában is megjelent a Covid-19 új típusú koronavírus fertőzés. Kettő lakó teszteredménye lett pozitív. Őket a mentőszolgálat a kijelölt járványügyi kórházba szállította, gyógyításukról kórházi körülmények között gondoskodtak tovább. A lakók és dolgozók egészségének védelme érdekében az intézmény vezetősége folyamatosan egyeztet az ÁNTSZ illetékeseivel. A fenntartó önkormányzat kérésére a Járási Népegészségügyi Központ engedélyezte az érintett osztályok teljes dolgozói és lakói létszámának átfogó tesztelését. Mintegy 120 db PCR koronavírus-teszt elvégzésére került sor az intézményben. Bízunk benne, hogy az intézkedések hatására sikerült a járványt annak korai szakaszában izolálni és visszaszorítani.

Ezúton is köszönöm az intézmény dolgozóinak lelkiismeretes és áldozatos munkáját! Kívánok a megbetegedetteknek mielőbbi felépülést, valamint kitartást és jó egészséget a Zagyvaparti Idősek Otthona valamennyi lakójának és dolgozójának!

Október végén a legnagyobb elővigyázatosság ellenére a fertőzés sajnos engem is megtalált. Napokig lázzal, erős végtagi fájdalmakkal küzdöttem. A levett PCR teszt eredménye október 30-ára pozitív lett, igazolva a Covid-19 új típusú koronavírus fertőzés addigi gyanúját.

Elővigyázatosságból az első intő jelre, már október 25-én házi karanténba vonultam, és a következő héten végig otthonról, on-line tartottam a kapcsolatot munkatársaimmal. Ez az elővigyázatosság jó szolgálatot tett a pozitív eredmény ismeretében, hiszen a polgármesteri hivatal dolgozóit így nem fenyegette a közvetlen kontaktus veszélye.

Legnagyobb sajnálatomra a betegség miatt nem vehettem részt személyesen a József Attila út hivatalos átadó ünnepségén sem.

Közben az élet természetesen nem állt meg Újszászon. Október 26-án őszi díszbe öltözött városunk! Az Együtt Újszászért Egyesület, az Újszászi 4H egyesület és lelkes önkéntesek városunk több közterét is őszi díszbe öltöztették. A gyönyörű díszítések népszerűsítésére fotópályázatot is kiírtak, melyre sorban érkeznek a jobbnál-jobb képek. Köszönöm a városszépítő önkéntesek lelkesedését és kitartását, mely akkor sem lankadt, mikor az abonyi úti díszítést valaki megrongálva, az oda kihelyezett virágokat már az első napon eltulajdonította. A facebook nyilvánosságának és a hír nyomán fellángoló lakossági felháborodásnak viszont meglett az eredménye: a virágok másnap visszakerültek eredeti helyükre. Az „elkövető” családja sokak által köztiszteletnek örvend, így a tanúk nélkül visszahelyezett díszek a lehető legjobb megoldásnak bizonyultak. A díszítések azóta is sértetlenül szépítik településünket!

Városüzemeltetési csoportunk számtalan feladata mellett október hónapban ózongenerátorral fertőtlenítette a bölcsőde, az általános iskola és a polgármesteri hivatal épületeit. Köszönöm a Farkas Dániel által vezetett csoport áldozatos munkáját, hiszen az egészségünk védelmében végzett fertőtlenítést sok esetben csak éjszaka, illetve hétvégén lehet kivitelezni.

2020. november 03-án Magyarország miniszterelnöke veszélyhelyzetet hirdetett.

A polgármesterekre háruló megnövekedett hatáskörök és felelősség mellett az alábbi korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre:

– Kijárási korlátozás lépett életbe éjfél és reggel 5 óra között.
– A rendezvények nézőterén csak minden harmadik helyet foglalhatják el a kilátogatók, s be kell tartani a másfél méteres távolságot!
– A Volánnak november 5-ig kell azt a tervet bemutatnia a kormányhivatalnak, mely a buszjáratok reggeli (7 és 9 óra között), valamint délutáni-esti (15 és 19 óra között) járatsűrítéseit tartalmazza. Ezzel az a cél, hogy egy buszon csökkenjen az utasok száma.
– Ingyenessé vált a közterületi parkolás mindenütt az országban.

Közös most a felelősségünk a védőeszközök helyes használatában és abban, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, keresse háziorvosát! Kerüljük a zárt, nagy forgalmú tereket, rendezvényeket. Csak halaszthatatlan ügyben menjünk közösségbe, és akkor is viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint figyelmeztessünk ezek használatára másokat is.

Vigyázzunk egymásra!

1800 db tisztítószer csomagot kapnak az újszászi rászoruló családok.

A koronavírus- világjárvány példátlan mértékű terjedése nem várt nehézségek elé állított mindannyiunkat. A személyi higiénia biztosítása, a megfelelő minőségű tisztítószerek és védőeszközök beszerzése sajnos alaposan megnövelte a családok kiadásait.

Most, a járvány második hullámának tetőzésekor különösen nehéz helyzetbe kerültek az alacsonyabb jövedelmű lakosok, az időjárás hűvösre fordulása, a járvány felerősödése és az év végi kiadások egyidejű megnövekedése miatt.

Egészségünk megóvásának kulcsa a fertőzés elkerülése és a személyi higiénia magas szintű fenntartása. Önkormányzatunk segíteni próbál ebben a nehéz helyzetben!

November hónapban ezért összesen 1800 db gondosan összeválogatott tisztítószer csomaggal járulunk hozzá Újszászon a járvány terjedésének megállításához és a családok megnövekedett kiadásainak csökkentéséhez.

A csomagok felület és kézfertőtlenítő szereket, mosó és mosogatószert, általános fertőtlenítőszereket, valamint eldobható maszkokat is tartalmaznak.

A tisztítószer csomagok összeállításán már dolgoznak munkatársaink, és hamarosan megkezdjük azok kiszállítását is. A közeljövőben tisztítószer csomagot fog kapni minden újszászi lakos, kinek jövedelme a szociális rendeletünkben meghatározott szintet nem éri el.

A csomagok tartalmát nagy részben újszászi kiskereskedőktől vásároltuk meg, ezzel is támogatva a helyi gazdaságot és a munkahelyek megőrzését településünkön.

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Szociális tüzelő program

Elkezdődött a fűtési szezon.

Az előző években bevált gyakorlat szerint folyamatosan van lehetőség szociálisan rászoruló lakosoknak ingyenes tüzelőt igényelniük.

Arra kérem a tisztelt lakosságot, hogy amennyiben környezetükben olyan családot, személyt észlelnek, akiknél felmerül a rászorultság gyanúja, bátran jelezzék azt felém, az önkormányzat munkatársai, vagy együttműködő partnereink (az egészségügyi szolgáltatók, a történelmi egyházak képviselői) felé. Ne hagyjunk senkit fűtetlen lakásban élni! A tartósan 12 OC alatti hőmérsékletű helyiségben tartózkodó embereknél a kihűlés veszélye fennáll, azaz fűtött, de alulfűtött lakásban is veszélyben lehet bárki egészsége vagy élete.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, különösen a hideg téli napokon!

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, üdvözlettel:

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Egyeztetés Szalay Ferenccel

 

Az Idősek Világnapján

 

Koncert az Iőõsek Világnapján a Zagyvaparti Idősek Otthona kertjében

 

Nyilatkozat a Kossuth Rádiónak

 

Koszorúzás október 6-án

 

Az október 23-i ünnepségen

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.