Tisztelt újszászi lakosok, kedves barátaim!

Augusztus elsősorban az átgondolt közösségi együttlétekről szólt városunkban. A hónap első felében gyermekeket táboroztatott önkormányzatunk a Gyere, Segíts! Alapítvány együttműködésével az újszászi Parkerdőben, de a Golden Horse lovas egyesület, az Együtt Újszászért Egyesület és a Vörösmarty Általános Iskola tantestülete is színvonalas táborokat szervezett gyermekeink számára. Köszönöm a szervezők és az önkéntesek munkáját. Sikerült feledhetetlen élményeket szerezniük a gyermekek számára, és egyben nagy terhet vettek le a szülők válláról is.

Az utolsó nyári hónap a gyermektáborok mellett egyéb közösségi összejövetelekre is lehetőséget adott.

Augusztus 7-én a Fekete József Kertbarát Kör pótolta be tagjainak elmaradt névnapi köszöntéseit, és az összejövetelen megünnepelhettük Gara István 90. születésnapját is, akinek márciusi köszöntését a koronavírus járvány akkor meghiúsította.

Augusztus 8-án Zenés Nyári Est keretében a „Szerelem nem szégyen” című produkcióban a 20-30-40-es évek slágerei csendültek fel a főtéri színpadon.

Augusztus 15-én az Én is Vagyok mozgássérült egyesület tartott „Sokszínű Hétvége” elnevezéssel közösségi rendezvényt a nagykerti Plusz Pont közösségi Házban.

Augusztus 20-án hagyományosan kirakodóvásárral és vásári játékokkal készültünk a búcsúra. Zsúfolásig megtelt a katolikus templom az ünnepi szentmisén, és felemelő volt látni, hogy milyen sokan vettek részt a templomi körmeneten is.

Sokan eljöttek az esti önkormányzati ünnepségre is, ahol méltó módon emlékeztünk meg államalapításunkról és az új kenyér ünnepéről.

Augusztus 21-én Újszászról indította hagyományos evezős túráját a nagy múltú szolnoki Rotary Club. A résztvevők vízi úton, evezve jutottak el Zagyvarékasig, majd onnan kerékpárokkal érkeztek vissza Újszászra, ahol a gimnázium udvarán folytatták a végül remekül sikerült családi és sportnapot.

Augusztus 22-én Szomszédünnepre vártuk a szomszédos települések hagyományőrző csoportjait. Délelőtti műsorok, 14 versenybe szállt főzőcsapat, valamint az erre az alkalomra felújított Kultúr-Kert (Művelődési Házunk udvara) öregbítette településünk hírnevét. Az esemény keretein belül „jól elhúztuk a szomszédok nótáját”, hiszen a Sodrás népi együttessel körbejárva, a bogrács körül táncoltattuk és énekeltettük meg a résztvevőket. Az eseményről készült videofilm elérhető településünk weboldalán:

https://ujszasz.hu/varosunk/bemutatkozas/kisfilmek

A programok és közösségi együttlétek mellett augusztusban egyéb fontos események is történtek.

Augusztus 14-én Váratlan és egyben hatalmas elismerésben részesültem:

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés "felelősségteljes és eredményes polgármesteri munkám" elismeréseként az "Év Polgármestere Jász-Nagykun-Szolnok Megyében" díjban részesített. Az elismerést zárt körben megrendezett ünnepség keretén belül vehettem át Hubai Imrétől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökétől.

A rangos elismerés egyrészt megerősítést, visszaigazolást ad számomra arról, hogy városunk fejlődése érdekében végzett munkám a szakértő szemek előtt sem volt hiábavaló, másrészt nagy felelősséggel is jár. A jövőben is igyekezni fogok mindent megtenni annak érdekében, hogy méltó és eredményes módon tudjam képviselni városunk, Újszász érdekeit.

Külön örömömre szolgált, hogy nem egyedül voltam újszászi díjazott a megyében. Az Újszászi Népi Díszítőművészeti Szakkör Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Díjban részesült. Gratulálok a közösség magas szintű művészeti munkájához!

Augusztus 26-án ismét fontos és hasznos eszközökkel gyarapodott városunk. Egy mintaprogram keretében 8MFt értékben kompakt traktor és pótkocsi beszerzésére nyílt lehetőségünk, minimális önerő biztosítása mellett. Az eszközök már meg is érkeztek Újszászra, és hamarosan szolgálatba állnak a külterületi illegális szemétlerakók még hatékonyabb felszámolása érdekében.

Szeptember 1-jétől jelentősen csökken a zöld hulladékgyűjtő zsákok ára!

Lakossági jelzések érkeztek felém azzal kapcsolatban, hogy az NHSZ által kibocsátott szelektív hulladékgyűjtő zsákok díjszabása településenként jelentős eltérést mutat. Felkerestem a problémával Papp László ügyvezetőt igazgatót, és egyeztetésünk eredményeként az alábbi megállapodás született:

Szeptember 1-jétől az NHSZ átdolgozza üzletpolitikáját, és a további problémák elkerülése érdekében valamennyi általa ellátott településen egységes díjszabást vezet be: a zöld hulladékgyűjtő zsákok ára (egységesen minden településen) bruttó 100 Ft/ db-ra módosul.

 

Elkezdődött az új tanítási év városunkban

Újszászon magas szintű technikai feltételek mellett, kiválóan képzett szakemberekkel biztosítják a gyermekek fejlődését, bölcsődétől az óvodán át egészen a technikumig oktatási- nevelési intézményeink.

Pedagógusainknak és gyermekeinknek egyaránt eredményes tanévet kívánok!

Településünk oktatási- nevelési intézményeit bemutató kisfilmünk szintén elérhető önkormányzatunk weboldalán:

https://ujszasz.hu/varosunk/bemutatkozas/kisfilmek

 

Régóta várt, hiánypótló szolgáltatások nyíltak városunkban

A Kossuth út 1.sz. alatti (volt fogorvosi rendelő) Tündérszem Optika minőségi szolgáltatásokkal, szemvizsgálattal, szemüvegek széles választékával várja augusztus 18-tól vásárlóit.

A Jász út 24.sz.alatt (volt Família vendéglő épületében) augusztus 19-én megnyílt a Napraforgó cukrászda. Igényesen kialakított vendégtérrel és terasszal, helyben készített süteményekkel és fagylalttal várják a vásárlókat.

Gratulálok mindkét üzlet megálmodóinak, és sok sikert kívánok a vállalkozáshoz!

Arra bíztatok minden újszászi lakost, hogy minél többen vegyük igénybe az újszászi vállalkozók szolgáltatásait, és amikor csak lehet, helyi kereskedőktől vásároljunk. Ezzel nem csak a helyben létrehozott munkahelyeket és a helyi adóbevételeket támogatjuk, de saját kényelmünk érdekében is biztosíthatjuk a széles körű, városi létünk szempontjából meghatározó magas szintű szolgáltatások folytonosságát.

 

Nem halasztható tovább az Abonyi úti gyalogoshíd felújítása

Még idén teljes körűen felújításra kerülhet az Abonyi úti gyalogos híd.

Első megválasztásom után, 2018 őszén felfigyeltem a kifejezetten rossz állapotban lévő gyalogos hídra. 2018-ban felmérettem a hídszerkezet műszaki állapotát, és az akkori szakvélemény alapján a rövid távú, öt éven belül jelentős felújítási igényű kategóriába soroltuk be a műtárgyat. 2019-ben sajnos nem nyílt olyan pályázati lehetőség, melyben a felújítás költségeit megpályázhattuk volna. A szerkezet karbantartása, szerkezeti eleminek részleges cseréje sem volt lehetséges, mivel a 2008-ban épült fahíd (akkor már korhadásnak indult) teljes járófelülete 2-3 cm-es aszfaltozott záró réteget kapott öt évvel ezelőtt, ami a fa lélegzését, kiszáradását végleg lehetetlenné tette. Sajnos a felső aszfaltréteg az alatta található szerkezeti elemek festését, cseréjét nem tette lehetővé.

Az idei évben a hídburkolat egy része beszakadt, így a szerkezet komolyabb felújítása idén elkerülhetetlenné vált. A beszakadt rész feltárása és kijavítása megtörtént, és sajnos a faszerkezet olyan mértékű korhadását tapasztaltuk, ami halaszthatatlan beavatkozást igényel. Az időkényszer miatt most állami támogatás nélkül, önerőből kell megvalósítanunk ezt a feladatot, amely a bontási munkákkal és időtálló, tartós szerkezeti elemek beépítésével várhatóan meghaladja még az eredeti kivitelezési költségeket is. Terveim szerint a párának, nedvességnek kitett szerkezeti elemeket vörösfenyőből, míg a járófelületet fa-kompozit gondozásmentes WPC anyagból fogjuk megépíteni.

A világjárvány okozta megnövekedett kiadások és lecsökkent bevételek mellett így ezt a nem tervezett jelentős kiadást is ki kell gazdálkodnunk az idei költségvetésünkből. Ezt nem halaszthatatlan költségek átcsoportosításával és nem kötelező önkormányzati feladatok kiadásainak lefaragásával meg is fogjuk tenni.

A felújításhoz szükséges anyagokat megrendeltük, a híd szerkezeti elemeinek cseréjére az anyagok megérkezése után, előreláthatóan szeptember közepén kerülhet sor. Addig is kérem, hogy a hídon fokozott óvatossággal közlekedjenek!

 

Szeptember a védekezés, az egymásra való odafigyelés hónapja lesz

Az őszi hónapok hagyományosan kedveznek a felső légúti megbetegedések terjedésének. Ezért nagyon veszélyes lehet a koronavírus okozta veszélyek alábecsülése. Igaz ugyan, hogy jelenlegi tudásunk szerint alacsony a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek aránya, de a COVID19 különösen magas fertőzési képességgel rendelkező kórokozó. Ott, ahol nagyon magas az egyidejű fertőzöttek száma, ott természetesen az ellátásra szorulók száma is elérheti azt a kritikus létszámot, ami meghaladja az egészségügy ellátó- képességét.

Tavasszal európai összehasonlításban is kiemelt fegyelemmel viseltük a járvány terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedéseket, így nagyobb veszteségek nélkül vészeltük át a fertőzés első hullámát. Mára azonban ez a tapasztalat (a nagyobb baj elkerülése) sokakban a kórokozó elleni tagadásba fordult át. A lakosság jelentős része egyszerűen nem hiszi el, hogy a fenyegetés valós lehet. Megjelentek a vírustagadók, sokan világméretű összeesküvést gyanítanak a világjárvány mögött, és divattá kezd válni a maszkviselés ellenzése, vagy a korlátozó intézkedések elleni nyílt szembefordulás.

Naponta találkozunk a közösségi médiában ellenőrizetlen hírgyártók által terjesztett „biztos” információkkal, de egyetemi tanárokat és akadémikusokat is bátran cáfolnak meg sosem praktizált álorvosok, vagy akár saját igazukban vakon hívő, köztiszteletben álló személyek.

A tiltások és figyelmeztetések ellenére tömegével vettek részt külföldi nyaralásokon a családok, színültig megteltek a zenés szórakozóhelyek, és sokan csak legyintenek az újonnan azonosított fertőzöttek számának drasztikus növekedésére.

Ebben a bábeli zűrzavarban egyre kérek mindenkit nagy tisztelettel: VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Azzal senkinek nem tudunk ártani, ha az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett magunkévá tesszük a „tarts 1,5 m távolságot” elméletét. A saját háztartásunkban élőkön kívül most senkit egy ideig nem ölelgetünk meg, lehetőség szerint nem látogatunk zsúfolt közösségi tereket, és ahol nem lehetséges a másfél méter távolság megtartása, ott orrot és szájat elfedő maszkot viselünk.

A maszk viselésével elsősorban nem saját, hanem a környezetünkben tartózkodók egészségét védjük!

Ha betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, máris sokat tettünk a környezetünkben élők egészségének védelme érdekében.

Szeptember 3-án, csütörtökön ülésezett városunkban az intézmény- és egyházi vezetőkből, egészségügyi szakemberekből álló helyi Operatív Csoport. Az intézmények beszámolói után a csoport valamennyi tagja egyetértett azzal, hogy önkormányzatunk szeptember hónapban valamennyi nyilvános programot lemondott városunkban.

Ez sajátos módon érinti idén a városnapi ünnepséget. Városunk legnagyobb ünnepe minden évben Újszász Város Napja. Az ilyenkor szokásos díszünnepség, kitüntető címek átadása, és a délutáni közösségi programokat az idén a járványügyi szabályok betartása mellett, rendhagyó módon tudjuk megvalósítani:

A díjátadó díszünnepségre szűk körben, kevés számú meghívott jelenlétében fog sor kerülni. A nyilvános zenei és egyéb programok elmaradnak. Szeretnénk azonban, ha a lakosság is részese lehetne az ünnepnek, így online programok mellett 24 mini koncertet szervezünk 24 helyszínen, 3 zenekar közreműködésével. A koncertek helyszíneit és időpontjait ezen újságban, valamint kihelyezett plakátokon és facebook oldalunkon is közöljük.

Fogadják tőlünk szeretettel ezeket a programokat, és ünnepeljenek velünk Újszász Város Napján.

 

Ingyenesen védőeszközök a háztartásoknak

Tudjunk róla, hogy minden újszászi lakos jogosult 2 db szájmaszk igénylésére háztartásonként. A szájmaszkokat térítésmentesen biztosítja önkormányzatunk minden újszászi lakosnak. A védőeszközök átvehetők ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal portaszolgálatán.

Dobozi Róbert
Újszász város polgármestere

 

Tábori fagyizás

 

Zenés nyári est

 

Búcsúi forgatag

 

A jászsági kitüntettek

 

Az új traktor

 

Olcsóbb lesz a zöld hulladékgyűjtő zsák

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.