Megyei kitüntetések átadására került sor 2022. augusztus 17-én a Megyeháza dísztermében.

Újszász Város Önkormányzata nevében

  • Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet és
  • Települési Környezetért kitüntető címet vehettem át.

Külön öröm volt számomra, hogy városunk lakosa, dr. Szaszkó Rita Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Díjban részesült.

Dobozi Róbert
polgármester

 

Fotó: facebook

 


Ünnepi ülését tartotta szerdán a megyei önkormányzat a megyeháza dísztermében. A program keretében nívós elismeréseket adtak át. Odaítélték egyebek mellett a Jász-Nagykun-Szolnok megye díszpolgára díjat is, melyet ezúttal Varga Mihály pénzügyminiszter vehetett át

 

Fotó: Mészáros János

 

A rendezvény nyitányán Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket, majd a közelgő állami ünnep jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

Augusztus huszadika nemzeti egységünk ünnepe. Szent István király öröksége példaként kell, hogy álljon mindannyiunk előtt. Az elmúlt ezer évben megtanultuk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha erős, összetartó közösségeket építünk. Megyénk pedig ilyen talajra építkezett

– fogalmazott a testület elnöke.

A megnyitó programja után a megyei önkormányzat díjainak és kitüntető címeinek átadása következett.

A közgyűlés Jász-Nagykun-Szolnok Megye díszpolgára díjat adományozott posztumusz Vitéz dr. nagybányai Horthy Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye hősi halált halt főispánja, a 13. Jász-Kun Huszárezred főhadnagya, református egyházmegyei gondnoka részére. A díjat a család képviseletében Horthy István és Horthy Éva vették át július elején Kenderesen.

A megye díszpolgára díjat vehette át továbbá Varga Mihály pénzügyminiszter. Méltatásában elhangzott: Karcagon született, és középiskolai tanulmányai is a helyi Gábor Áron Gimnáziumhoz kötötték. 1989-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai és politikai pályafutása már szinte ekkortól egybefonódik. 1998 és 2014 között a Fidesz karcagi egyéni választókerületének országgyűlési képviselője, majd 2014-től a budapesti 4. számú választókerületé. 1998-tól államtitkári, miniszteri megbízatásaival nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen szereplője hazánk gazdasági, pénzügyi döntéshozatali rendszerének. 2013-tól 2018-ig nemzetgazdasági miniszter, 2018-tól Magyarország pénzügyminisztere, a miniszterelnök gazdaságért felelős helyettese.

Varga Mihály kitüntetése átvétele után elmondta, őszinte szívvel köszöni a nívós elismerést. 

Vallom, hogy az ember csak egy meghatározott értékrend szerint élhet és dolgozhat. Sokan tudják már rólam, hogy ebből a megyéből származom, magánemberként és kormánytagként egyaránt figyelemmel kísérem a térség fejlődését

– kezdte beszédét, majd a hazánkat érintő gazdasági kihívásokról ejtett szót. Hangsúlyozta, az orosz-ukrán háború jelentős árfelhajtóhatást generál Magyarországon is, és a konfliktus gyors lezárására kevés az esély. Ugyanakkor a kormány a mostani gazdasági környezetben is igyekszik megvédeni az eddig elért eredményeket.

A miniszteri beszéd után további elismeréseket ítéltek oda.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjat kapott a Booster Média Marketing Szolgáltató Kft., dr. Szalóki István szolnoki nyugalmazott geológus, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. egykori vezérigazgató-helyettese, Hegyi Anita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézek Főosztályának vezetője, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet egykori igazgatója, a Hetényi Géza Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya, posztumusz Horváth György emeritus nagykun kapitány, valamint Szapáry György, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, hazánk egykori washingtoni nagykövete.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati és Közigazgatási Díjban részesült dr. Szél András, Kisújszállás polgármesteri hivatalának aljegyzője, Koczáné dr. Fehérváry Mária, Jászapáti önkormányzat egykori aljegyzője, Jászboldogháza polgármestere, posztumusz Tóthné Tuza Erzsébet, Jásztelek polgármesteri hivatalának köztisztviselője, a közmunka program helyi irányítója, valamint Tóth-Zsíros Erika, Kunszentmárton Járási Hivatala kormánytisztviselője.

Az év polgármestere díjat Burka István nagyrévi és Oravecz Zsuzsanna Éva csataszögi polgármester érdemelte ki.

Jász-Nagykun-Szolnok megye egészségügyi díját az idén dr. Kanász-Nagy László, a karcagi Kátai Gábor Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, dr. Mile Ágota, mezőtúri gyermekorvos, iskolaorvos, dr. Tanács Erzsébet, jászladányi gyermekorvos, illetve a Hetényi Géza kórház-rendelőintézet oltópontjai kapták. A megye Európa díjával Orvos-Tóth Endre Sándort, a karcagi Kováts Mihály Huszárbandérium hagyományőrző strázsamesterét tüntették ki. Tudományos díjjal pedig dr. Bernhardt Renátát, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának adjunktusát, a Magyar Pedagógiai Társaság Jász-Nagykun-Szolnok megyei tagozatának elnökét jutalmazták.

Megyei gazdasági díjat kapott Gyurcsek Jánosné, a karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. nyugalmazott termelési igazgatója, Imrei István, vállalkozó, a kunszentmártoni Imrei István Kft. tulajdonosa és a Tisza-tó horgászati-halászati hasznosítójaként tevékenykedő, tiszafüredi székhelyű Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Közművelődési díjat ítéltek oda Salánki Anikó, mezőtúri írónő, népművelő-könyvtáros, művelődésszervezőnek, Takáts Béla, népművelő-könyvtáros, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézet szakmai igazgató-helyettesének, illetve Túróczi Lászlóné, a Jászteleki Művelődési Ház intézményvezetőjének.

Megyei művészeti díjjal tüntették ki dr. Réz Lórántot, a Jászapáti Városi Vegyeskar művészeti vezetőjét, zongoraművészt, zenetanárt, a Tiszafüredi Ifjúsági Néptáncegyüttest, valamint a szolnoki TISZApART Mozit.

Pedagógiai díjat kapott Bíró Piroska Julianna, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Deák Ferenc utcai óvoda intézményének mester óvodapedagógusa, Ferenczné Teleky Éva, óvodapedagógus, a Szolnok Városi Óvodák nyugalmazott intézményvezetője, Lévainé Kovács Róza, matematika-fizika szakos pedagógus, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese, Ráczné Vatai Erzsébet, a kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott biológia szakos tanára, Seresné Lados Éva, gyógypedagógus, hitoktató, a Jászladányi Általános Iskola pedagógusa, dr. Szaszkó Rita, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának főiskolai docense, az Információs és Kommunikációs Tanszék vezetője, illetve Vass Zoltán, irodalom-történelem szakos középiskolai tanár, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője.
Jász-Nagykun-Szolnok megye szociális díjában részesült Benkocs Attila, művelődésszervező, diplomás szociális munkás, a Jászapáti Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítője, a Jászladányi bölcsőde közössége és Tóth Szilvia, diplomás szociális munkás, ápoló, a Tomajmonostorai Református Szociális Szolgáltató Központ családsegítője.

Testnevelési és sport díjat vehetett át Bordás Réka, kenderesi születésű hazai és olimpiai válogatott kézilabdázó, Fülöp János edző, a City-Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu Sportegyesület szakmai vezetője, valamint Kovács Anett mezőtúri születésű magyar válogatott kézilabdázó.
Rendészeti és közbiztonsági díjat érdemelt ki a Kőteleki Polgárőr Egyesület.

„Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Értéke” címet adományoztak a mezőtúri Tisza-tavi Kerékpáros Centrum – Tiszafüred önkormányzata és a Karcagi Birkafőző Fesztivál – Karcag önkormányzata számára.

A „Települési Környezetért” címet Újszász, valamint Jászkisér önkormányzata kapta meg. „Ifjúságbarát Önkormányzat” címmel pedig a mezőtúri és a pusztamonostori önkormányzatot tüntették ki. Az „Idősbarát Önkormányzat” cím ebben az esztendőben Csataszögre és Újszászra került.

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.