Újszász Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019. november 29-én 17 órától közmeghallgatással összekötött városgyűlést tartott. 

Idén is sokan eljöttek a művelődési ház nagytermébe, hogy meghallgassák beszámolónkat, megvitassuk közösen a várost érintő legfontosabb kérdéseket, és elmondják nekünk javaslataikat. 

 

Dobozi Róbert polgármester köszöntötte a város lakóit
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Külön köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte fórumunkat. Meghívott vendégeink közül Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Péter Tamás rendőrőrs parancsnok, Kádár Zoltán műszaki ellenőr, Papp László, a Nemzeti Hulladék Szállító Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft ügyvezetője, Makai Zoltán, a Volán Zrt. képviseletében, Joó Norbert, a VCSM üzemigazgatója, Háfra Mátyás osztályvezető és Németh Miklós szakaszmérnök a KÖTIVIZIG-től, Benke József ügyvezető az E-ON képviseletében, Miklós János plébános, valamint intézményeink vezetői: Bogárné Simon Klára, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója, Kiss Erika, a Zagyvamenti Integrált központ vezetője, Szacskóné Kovács Orsolya és Kerepesiné Bajor Zsuzsanna a Zagyvaparti Idősek Otthona képviseletében, Kalóné Balogh Klára bölcsődevezető, Molnárné Hegedűs Krisztina óvodavezető, Nemes Zsuzsanna könyvtárvezető és Gonda Adrienn művelődési ház vezető. 

 

Borbás Zoltán, a Megyei Közgyűlés alelnöke üdvözölte a megjelenteket
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

A köszöntő elhangzása után Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke üdvözölte a megjelenteket, és rövid tájékoztatót tartott arról, hogy Répási Csabáné Tóth Rozália képviselő asszonnyal a jövőben is azon fognak dolgozni a megyei közgyűlésben, hogy a város minden olyan lehetőséghez hozzájusson, ami a további fejlődését, épülését szolgálja. 

Ezt követően a 2019. október 13. napján megtartott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választásának, valamint a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának eredményeit ismertette Kaló Istvánné Sajben Éva alpolgármester. Városunkban 1909 darab érvényes szavazat alapján megválasztott polgármester a 2019- 2024 időszakra Dobozi Róbert. 

A megválasztott települési önkormányzati képviselők: 

  • Dr Ágotai Ede független 1138 szavazattal, 
  • Répási Csabáné Tóth Rozália Ildikó FIDESZ-KDNP 976 szavazattal, 
  • Tolvaj József Miklós 923 szavazattal, 
  • Battyányi Józsefné FIDESZ-KDNP 905 szavazattal, 
  • Kaló Istvánné független 903 szavazattal, 
  • Rózsa György független 900 szavazattal, 
  • Petrik Ferenc FIDESZ-KDNP 893 szavazattal, 
  • Bogárné Simon Klára Mária független 851 szavazattal. 

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a FIROSZ jelölőszervezet ajánlásával ROMA nemzetiségi képviselőjelöltként 3 fő került nyilvántartásba. A névjegyzékben lévő választópolgárok száma 66 fő, szavazóként megjelent választópolgárok száma 26 fő, érvényes szavazólapok száma 25 darab volt. A megválasztott roma nemzetiségi képviselők Kállai Csabáné FIROSZ 23 érvényes szavazat, Kállai Csabáné FIROSZ 23 érvényes szavazat és Kállai Csaba FIROSZ 25 érvényes szavazattal. 

A választás eredménye 2019. október 16. napján jogerőssé vált. 

A megválasztott képviselő-testület 2019. október 29 napján megtartotta alakuló ülését. Az alakuló ülésen a megválasztott képviselők és a polgármester esküt tettek, és aláírták esküokmányukat. Az ülésen Kaló Istváné Sajben Éva személyében titkos szavazással, minősített többséggel alpolgármestert választottak. A képviselő-testületnek egy bizottsága van, a pénzügyi és szociális bizottság, melynek elnöke Rózsa György, elnökhelyettese Battyányi Józsefné. A bizottság munkáját Földiné Juhász Erika, Gonda Adrienn, és Kiss Erika külsős tag segíti. 

A testület szakmai munkáját erősíti dr Ágotai Ede egészségügyi tanácsnok, Bogárné Simon Klára, oktatási és közművelődési tanácsnok, Répási Csabáné Tóth Rozália Ildikó településkép-védelmi tanácsnok és Petrik Ferenc vidék- és településfejlesztési tanácsnok. 

Köszönjük a lakosság bizalmát! A magam, a polgármester úr és képviselőtársaim nevében megígérhetem, hogy a következő öt évben minden erőnkkel településünk fejlődéséért, az itt élők jólétéért fogunk dolgozni. 

Ahogy azt bizonyára sokan tudják, a Zagyvaparti Idősek Otthona vezetői állására kiírt pályázatok több körön keresztül eredménytelenül zárultak. Az intézmény mindenki által elvárható magas szintű működésének, az ott élő gondozottak profi ellátásának elengedhetetlen feltétele a kiváló szakmai irányítás. Az Idősek Otthona nem marad sokáig szakmai irányítás nélkül. Az elmúlt hetekben sikeres tárgyalásokat folytattunk a Szolnoki Kistérség szakmai irányítóival, és a tárgyalások eredményeként a Zagyvaparti Idősek Otthona hamarosan a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásának szakmai irányítása alá kerül. Erről egyhangú testületi határozat született a 2019. november 05-i testületi ülésen. A társuláshoz történő csatlakozással biztosított lesz az intézményünk magas szintű szakmai vezetése, és a 150 bent élő lakó magasabb színvonalú ellátása. A csatlakozással kapcsolatos tárgyalások elkezdődtek, a folyamatot mentor, segítő szakember koordinálja. Az intézmény továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad. 

Ebben a rendszerben remekül működik már évek óta Újszászon pl. a Családsegítő és Támogató Szolgálat. 

Még egy fontos bejelentést tettünk a közmeghallgatás előtt. 

A képviselő-testület a polgármester kezdeményezésére megteremtette a lehetőségét a támogatott rágcsálóirtás bevezetésére Újszászon. Hamarosan minden háztartásba eljuttatjuk azokat az űrlapokat, amiken igényelni lehet a rágcsálóirtást. Az igénylőknek egy külsős szakcég fogja a rágcsálóirtó dobozokat méreggel együtt kihelyezni. A szolgáltatás ára kb. 6500 Ft, amely tartalmaz két darab ládát, ipari – tehát magas hatóanyagú méreggel megtöltve, és mindkét láda egyszeri újratöltését. A szociálisan rászorulók ugyanezen formanyomtatványon igényelhetik a költségmentességet is. Ebben az esetben az irtás teljes költségét az önkormányzat vállalja át. Ebben az évben kettőmillió forintot különítettünk el erre a célra. 

A tájékoztató után felkértem Pap Gábort a városfejlesztéssel kapcsolatos beszámolójának megtartására. 

A beszámoló tartalmából: 

– József Attila út fejlesztése: 605 fm hosszúságban a jelenlegi 4,00 méterről 6,00 méterre szélesítés és aszfaltozás; szintén teljes hosszúságban egyoldali 1,50 méter széles járda; temető előtt 54 db parkolóhely; a temető előtti járdaszakasz mentén cca. 200 fm hosszban új kerítés; összköltség mintegy 170 millió Ft (két pályázati forrás finanszírozásában: 1. BM önkormányzati támogatás; 2. egyes kisvárosok fejlesztésének támogatására irányuló kormányzati támogatás); kivitelezés 2020-ban, jelenleg hatósági engedélyezés és a közbeszerzés előkészítése zajlik 

– Kertvárosban: Rövid út 1,50 méter széles járda elkészült 2019-ben a karbantartó csoport beruházásában; 

– Abonyi út járda: 1,50 méter széles kastély bejárattól Mező útig, a jelenlegi nyomvonalon; terv elkészült; közútkezelői hozzájárulást megkaptuk; pályázati forrásra várunk; 

– Jövő évi tervek: 1. Vasút út és folytatásában a külterületi kiépítetlen útszakasz az alállomási sorompóig, illetve folytatásában a Tápiógyörgyei útig (gyűjtőúti funkció szerinti kiépítés; a kertvárosi közlekedési kapcsolat javítása érdekében); 2. Zrínyi út – Vércse út és II. ütemben Fecske út (gazdasági funkciók miatt), utóbbi esetében a belvíz-elvezetés problémáját is meg kell oldani / mindkét esetben a tervezési munka elkezdődött; 

– A vasútállomásra vezető utakon a közlekedés- és vagyonbiztonság növelése: a már hivatkozott kormányzati támogatásból 8,9 millió Ft értékben: burkolati prizmák, sebességkorlátozó táblák, napelemes villogók, védőfal, térfigyelő kamerák / döntően a Dózsa György úton, és részben a Vasút úton 

– Erkel F. út 3. szám alatti védőnői és fogorvosi épület felújítása a már hivatkozott kormányzati forrásból / 41 millió Ft / jövő évi kivitelezés / a legnagyobb, adminisztrációs tevékenységet is végző civil szervezetek számára iroda- és klubhelyiségeket alakítunk ki; 

– TOP pályázat, turisztikai beruházás jövő év első felében valósul meg; 

– MÁV beruházás keretében 2019 őszén kerékpártárolók létesültek a vasútállomásnál, mindkét oldalon; információink szerint a MÁV jövőre a személygépjármű parkolók építését szeretné megvalósítani; 

– Csapadék- és belvízelvezetés: a jelenlegi I. ütem vízjogi üzemeltetése zajlik, utána a meglévő csatornák fennmaradási engedélyezésére kerül sor; ezt követően a belvízelvezetés tervezésének II. üteme kezdődik; 

– A klímaváltozás hatásainak mérséklésére vízmegtartó megoldások szükségesek, ebben a BM mintaprojekt alapján a KÖTIVIZIG partnerségére számítunk; 

– Települési fásítási program; 

– A most elkészült városközpontban alkalmazott utcabútorok forma- és színvilága fog visszaköszönni a közeljövőben tervezett fejlesztéseinkben, így egy modern, élhető kisvárosi arculatú települést szeretnénk kialakítani, amely nem szakad el a természettől. 

A tájékoztatót megköszönve átadtam a szót a polgármesternek. 

Dobozi Róbert polgármester köszöntötte a szép számban megjelent lakosokat, kollégái beszámolója és tájékoztatása után kérte a megjelenteket, tegyék fel az őket foglalkoztató kérdéseket. 

A lakosságot leginkább foglalkoztató kérdések a temető és környéke, gyalogos átkelők, vasútállomás környékén a parkolás, térfigyelő kamerák, távolsági autóbusz-közlekedés, helyi autóbusz-közlekedés, útjavítás, nagymértékű átmenő közúti forgalom, fásítási program, orvosi rendelő, gyógyszertár nyitva tartása, piactér. 

A polgármester a temetővel kapcsolatos kérdésekre elmondta, hogy a temető nem városi tulajdon, de ha az egyház kéri, mindenben segítségére lesz az önkormányzat, ugyanúgy, mint eddig is. 2020 tavaszán kezdődnek el a munkák a temető kerítése és a József A. út javításával, bővítésével kapcsolatban.  

Miklós János plébános –, mivel több lakossági igény érkezett ezzel kapcsolatban - a temetőben az urnafal kialakításának lehetőségeiről tájékoztatott. 

Gyalogosátkelő, ami jelenleg van a városban, az a közútkezelőé. Két darab zebra fog létesülni a közeljövőben, az egészségház előtt és a Bajcsy-Zs. úton az óvoda előtt. 

A vasútállomás előtti parkoló építése a MÁV Vezérigazgatóságával folytatott egyeztetés alapján a tavasszal elkezdődik. Parkolók és újabb kerékpártárolók épülnek. 

A térfigyelő kamerák telepítésével, bővítésével kapcsolatos egyeztetések elkezdődtek. 

Makai Zoltán a VOLÁN Zrt képviseletében tájékoztatta a lakossági fórumon résztvevőket, hogy a távolsági autóbuszok menetrendjének vizsgálata most zajlik. Lakossági igényeket várnak a menetrend elkészítésével kapcsolatban, amelyet az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. címre lehet elküldeni. A helyi autóbuszjárat menetrendjének módosítása is folyamatban van, ami igazodik a lakossági igényekhez. 

Útjavítások folyamatosan zajlanak, de kérjük a lakosság jelzését. A Rövid úti járdaszakaszt az önkormányzat saját erőforrásokból építette, az Abonyi úti akadálymentes járda tervei elkészültek, a kerékpárút tervezése megkezdődött. 

 

Péter Tamás rendőrőrs parancsnok a fokozott ellenőrzésekről adott tájékoztatást
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Péter Tamás rendőrőrs parancsnok tájékoztatása alapján fokozott ellenőrzéseket hajtottak és hajtanak végre továbbra is mind a gyorshajtók, mind a nagyszámú átmenő forgalom visszaszorítása érdekében. A 4-es számú főút építése miatt a városon áthaladó kamionok, teherautók ellenőrzése is folyamatos. 

Településünkön nagyon sokan szívükön viselik a fásítási programot. Figyelemmel kísérik az új park fáit is, ültetésük szakszerűen 60x60 konténerben, földlabdával ellátottak, így azok az egész év folyamán ültethetőek. A fákra eredési garancia van. 

Az orvosi rendelővel kapcsolatosan dr. Ágotai Ede elmondta, hogy az egy korábban tervezett, akkori lehetőségeknek megfelelő beruházás volt. Jelenleg amit lehet, megtesz az önkormányzat a szellőztetéssel és a zsúfoltság megszüntetésével kapcsolatban. Amennyiben újabb fejlesztésre vonatkozó pályázat nyílik meg, azon leszünk, hogy a lakosság igényeit szem előtt tartva pályázzunk. 

A piac helyzete sokszor felmerülő probléma. Ennek a megoldására a tárgyalások megkezdődtek. A polgármester bejelentése alapján nehéz, de sikeres tárgyaláson van túl ebben az ügyben. Szóban az egyezség megköttetett, a többségi tulajdonosok hajlandók a piac tulajdonát birtokló Piaccsarnok Kft üzletrészének eladására az önkormányzatnak elfogadható vételár fejében. 

 

A városgyűlés résztvevői
(Fotó: Juhász András Nándorné)

 

Az év végéig jó esély van arra, hogy a gépkocsi állományunkat bővítsük egy ételszállító autó vásárlásával. 

Mivel a lakosság részéről több észrevétel, kérdés nem érkezett, Dobozi Róbert polgármester megköszönte mindenki részvételét, és lezárta a 2019. évi városgyűlést. 

Kalóné Sajben Éva
alpolgármester 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.