Újabb köztéri alkotások szépültek meg Újszászon a magukat „Egyszemélyes civil csoportnak” nevező önkénteseknek köszönhetően. A napokban a Szent Vendel-szobor esett át egy alapos nagytakarításon, de a Nagykerti Óvoda előtti téren lévő háromdelfines szökőkutat is újszerűvé varázsolták.

Nem ez volt az első akciója a szervezetnek. Számos alkalommal végeztek már apróbb munkákat, például az újszászi temetőben. Lefestették a bejáratot, a kutat, és sírokat is tettek már rendbe. Egy évvel ezelőtt pedig az önkéntesek lelkes csoportja az út menti stációsor „házikóit” újította fel.

A napokban a város nagykerti részén található Szent Vendel-szobrot vették kezelésbe. Megtakarították, lecsiszolták, portalanították, speciális festékkel lekenték, és a környezetét is rendbe tették. Emellett a szobor körüli kerítést is lefestették. Az alkotást még 2010-ben Velkei Vendel, a szobor készítője vegyi festékkel lekezelte, azóta most először esett át ilyen nagytakarításon. A Nagykerti Óvoda előtti téren lévő háromdelfines szökőkút pedig már évek óta nem üzemel, most azt is kitakarították és lefestették az önkéntesek.

 

 

– Az akció napján közzétettünk egy felhívást a Facebookon, és végül tizenhatan gyűltünk össze Dobozi Róbert polgármesterrel és feleségével együtt – mondta hírportálunknak Krassóiné Gyüre Rozália, a csoport egyik tagja. – A szervezet magját egyébként egy 6-8 fős baráti kör alkotja, de bárki csatlakozhat hozzánk, akik tenni akarnak Újszászért, magukért és a környezetükért. Nem számít, hogy ki milyen vallású, milyen iskolát végzett, aktív dolgozó vagy nyugdíjas.

– Példát szeretnénk mutatni, hogyan lehet összefogással környezetünket és napjainkat is széppé, boldoggá tenni. Lényeg az önkéntesség, a város szépítése, a közösség és az egység, de az akcióban részt vevőknek is egy pozitív élményt nyújt, főleg azoknak, akik egyedül élnek. Hiszen társaságban vannak, mozognak, hasznosnak érzik magukat. Mindig jókedvűen dolgozunk, és közben elfelejtjük, hogy betegek, fáradtak vagyunk. Örömet okozunk magunknak, de másoknak is azzal, amit létrehozunk – magyarázta.

A legutóbbi akción a csoport tagjai felajánlották a polgármesternek a segítségüket, hogy szívesen részt vesznek hasonló munkálatokban, de ha kell, virágot telepítenek, fákat, növényeket is öntöznek. Természetesen úgy, hogy nem várnak érte fizetséget. A csoportnak még nincsenek konkrét terveik a jövőre nézve, mert attól függ, hol lesz rájuk szükség, de már sokan jelezték, hogy legközelebb nem szeretnének kimaradni a hasonló akciókból.

 

Mindenről együtt döntenek

Az Egyszemélyes civil csoport nem egy hivatalos szervezet, így vezetőjük sincs, mindenki egyenrangú, és együtt döntenek.
Nem az önös érdek érvényesül, hanem a közösségi elgondolás. Bárki jelezheti, ha valami ötlete van, ők pedig mennek, és megcsinálják.

És honnan ered a csoport mókás elnevezése?
– Engem becéznek így néhányan a városban, mert ha valakinek van egy elképzelése, én megvalósítom – árulta el Krassóiné Gyüre Rozália. – A pólókat pedig én készíttettem, ajándékként az akcióban részt vevőknek…

 

Írta: Czakó Nóra

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.