Közeledik a karácsony. Minden év decemberében elérkezik. Jó rá gondolni. Ünnep, ajándék (ha tehetjük, vagy legalább apró figyelmesség), családi összejövetel, szabadság, pihenés – ezzel jár. Általában ehhez szoktunk. És még a karácsonyi szórakozásokhoz. – De mi az eredete, mi a lényege a karácsonynak? Mindig a lényeg a dolgok veleje. Nézzünk szembe őszintén, tárgyilagosan a karácsony üzenetével. Ebben pedig segít nekünk a könyvek könyve, a Biblia.

Az Augustus császár parancsára elrendelt népszámlálás miatt a szülés előtt levő Máriának Józseffel együtt több mint 120 km-t kellett megtennie szamárháton, részben gyalog Názáretből Betlehembe. Nehéz kezdet. Az istállóban született, jászolba fektetett csecsemőben az egyszerű pásztorok, de a napkeleti bölcsek is felismerték a világ Megváltóját, és hódolattal, igaz tisztelettel, sőt ajándékokkal meg is keresték. Jézusnak már a nevében is benne van a küldetése, mert magyarra fordítva azt jelenti, hogy ”Szabadító”. Akik pedig őszintén, teljes szívvel hozzá fordulnak szabadulásért, azok ezt meg is tapasztalják. Heródes negyedes fejedelem (akit királynak is említenek) lelkiismeretét nyugtalanította az igazságot hozó, igazságot megtestesítő Jézus Krisztus megjelenése. Szabadulni akart a jelenlététől. Biztosra akart menni: minden két éven aluli csecsemőt meggyilkoltatott. A gonoszságnak nincs határa! Isten azonban nevelőapját, Józsefet, a felelős családfőt kijelentések által vezette, és Jézust a megváltói műve útján végig megőrizte. Pedig a megtérés, megtisztulás hirdetése miatt a megtisztulni nem akaró, bűneikhez ragaszkodó zsidók újból és újból meg akarták ölni. Ezt azonban csak a megváltás művének tökéletes elvégzése végén – a prófétai jövendölések beteljesedése szerint – tehették meg.

Heródes és mások Jézus személyét akarták minden áron elpusztítani, Voltaire francia filozófus, a felvilágosodás úttörője és képviselője (1694-1778) pedig a kereszténység eszméjét, szellemiségét akarta az elméletével megsemmisíteni. Azt írta: „12 ember kellett (értsd: 12 tanítvány), hogy a kereszténység elterjedjen a világon, de egy is elég lesz ahhoz, hogy megsemmisítse (vagyis ő maga). A történelem humora, hogy Voltaire halála után, 1804-től saját szülőháza bibliaraktár lett. Ám ugyanakkor a felvilágosodás eszméje is elterjedt.

Kik a karácsony nyertesei? De itt most az előbb említett lényegről van szó. A történelem folyamán mindig úgy volt, és ma is úgy van, hogy azok a karácsony, pontosabban Jézus Krisztus megváltói művének nyertesei, akik alázattal, hittel, engedelmességgel elfogadják, megragadják Isten bűnbocsátó kegyelmét, és azután jó lelkiismerettel, a Biblia parancsolatai szerint is élnek. Jézus ezt hirdette (parancsolta): „Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják”. (Máté 7,13-14) Ez az út belső békességet, szabadságot, örömet jelent, és gyümölcsöző életet eredményez. A személyes újjászületés egyben mindig a társadalom javát is szolgálja, hiszen érthetően minden becsületes ember kívánja egy igazságosabb, kizsákmányolásmentesebb, boldogabb közösség létrejöttét.

Pánczél János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.