A Magyar Lábtoll-labda Szövetség „Egészségfejlesztés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással című TÁMOP -6.1.2-11/1-2012-0653 számú pályázatának negyedik Főzőnapját rendezte november 21-én.

Az „Új ízekkel, ötletesen az egészséges táplálkozásért!” mottó jegyében ezen a programon ismert és kevésbé ismert alapanyagokból, a gyermekek és a felnőttek együttes munkájával egyszerűen elkészíthető egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag ételek készültek: almából, banánból és narancsból a reform gyümölcssaláta, egy kevésbé ismert és használt, de nagyon egészséges növényből, a csicsókából a csicsókasaláta, valamint a sajtból, dióból és almából a hidegtál.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehérné Szekeres Zsuzsanna

 

Az egészséges ételek elkészítése közben az óvónők játékos formában beszélgettek a gyerekekkel a helyes táplálkozási szokásokról. A gyerekek nagy kedvvel, ügyesen hámoztak, szeleteltek, daraboltak, majd jó étvággyal elfogyasztották a finom étkeket. Mindenkinek ízlettek a kedvenc gyümölcsökből és zöldségekből egyszerűen és gyorsan elkészített finomságok. A csicsókasalátához jól jött volna a sült csirkecomb.

Mindenkinek ajánlható az ételek elkészítése, kipróbálása. Íme a receptek:

 

Reform gyümölcssaláta

A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A meghámozott narancsot gerezdjeire szedjük, majd felaprítjuk. Az almát héjastól kockára vágjuk, a megtisztított epret, ha szükséges, félbevágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket, és őrölt szegfűszeggel ízesített mézzel leöntjük. 20 percig érleljük.

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg eper
1 narancs
1 banán
1 alma
1 evőkanál méz
őrölt szegfűszeg

 

Csicsókasaláta

A csicsókát vékonyra gyaluljuk, majd csíkokra vágjuk. Az öntet hozzávalóit habverővel krémesre keverjük, majd a csicsókával és a finomra metélt fűszerlevelekkel jól elkeverjük. Tálalás előtt egy órát hűtőben érleljük össze. Sült csirke mellé kiváló.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg csicsóka
2 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint konyhasó
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor bazsalikom

 

Hidegtál

Sajt-dió-alma felhasználásával készítünk hidegtálat.

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg sajt
20 dkg dió
4 db alma

Jó étvágyat!

Fehér János

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.