Ahogy a cím is mutatja, legalább ekkorát, ha nem nagyobbat robbant a zumba-bomba Újszászon február 15-én. Nem a szemük káprázik, nyugodtan olvassák el még egyszer: zumba. A "merényletet" Sándor Nóri követte el, aki a sarkára állt, és hadat üzent az egyhangúságnak, ezzel együtt a plusz kilóknak is: itt az ideje, hogy véget vessünk az unalmas hétköznapoknak, mozduljunk ki otthonról, és mielőtt falatnyi fürdőruhára vetkőznénk a nyári szezonban, forró latin-amerikai hangulatban dobjuk le magunkról a felesleget, feszesítsük izmainkat, vagy egész egyszerűen tartsuk kondiban testünket.

 

 

Miután hosszú évek közös táncos munkája fűz Nórihoz, nem volt kérdés, hogy ellátogatok az egyik órájára. Cikkemben szeretném Önöknek bemutatni az újszászi zumba-órát, szakmai szempontokkal kiegészítve, mindezt megfűszerezve egy kis tánctörténettel.

A napjainkban legtrendibbnek számító táncőrület Amerikából indult világhódító útjára. Az első órán való részvételem után lázas kutatómunkába kezdtem, melynek köszönhetően kiderült, hogy a tánc egy Beto Perez nevű kolumbiai fitnesz-oktató nevéhez fűződik, aki 1999-ben az egyik edzésére úgy érkezett meg, hogy otthon hagyta a szokásos zenéit. A jó tanár persze ilyenkor sem esik kétségbe: kedvenc latin-amerikai zenéi azért nála voltak, és salsa, cha-cha-cha, merengue, regaetton valamint bachata-zenékre improvizált lépéssorokat. A fiatalember sikere akkora volt, hogy tanítványai kérték tőle, hogy tartson több ilyen órát. A siker innentől kezdve garantált volt.

Tizenkét évet kellett várni, hogy világszerte elterjedjen, majd kis városunkban is elkezdődjön az őrület. Tíz perccel az óra előtt már hosszú sorok állnak a művelődési ház ajtaja előtt. A paletta rendkívül változatos: gyerekek, fiatalok, idősebbek, anyukák, nagymamák, nádszál vékonyak és molettebbek. Egyesek a törölközőjüket szorongatják, mások nagy üveg ásványvízzel érkeznek, én pedig csak ámulok a nagy létszám láttán, ami újszászi viszonylatban – mint tudjuk – kisebbfajta csodaként fogható fel (ráadásul ez nem három napig tart...)

Mindannyian különbözünk, egy dolog azonban összeköt minket: mosolytól sugárzik az arcunk, és mindannyian zumbázni jöttünk. Miután az ismerősök boldogan üdvözölték egymást, netán pár szót csacsogtak az éppen aktuális eseményekről, és én is megbeszéltem Nórival az elmúlt időszak történéseit, a fitnesz lady feláll a színpadra, azonnal beállunk a kezdéshez. Egy-két hasznos információ után felcsendül a bemelegítő zene, mellyel átmozgatjuk végtagjainkat: kicsit lépegetünk, ehhez jön a fej- és vállkörzés, beizzítjuk a csípőt is, majd pár perc után javában zumbázunk, anélkül, hogy észrevettük volna.

 

 

Szakmai szempontból a zumba nem tartozik a bonyolult táncok közé. Noha a latin-amerikai táncok nem egyszerűek, az alaplépések mindenki számára játszi könnyedséggel elsajátíthatóak. Főképp hintalépések, szökkenések, térdemelések kombinációja, olykor forgások is vannak benne, a balettos karmozdulatok sem hiányoznak. Néha bokszolunk is kicsit, néha dobolást imitálunk, de csak azért, hogy az alkar se lötyögjön. Mindemellett sok benne az ismétlés is, ami tökéletes abból a szempontból, hogy a lépések könnyebben megtanulhatóak legyenek. A dalok és a több-kevesebb ügyességgel előadott táncok végét mindannyiszor lelkes tapssal zárjuk. Igazán jó kis buli! Azután egyet szusszannunk, akad, aki kortyol egy kis vizet, és jöhet a következő zene. Egy óra alkalmával kb. 8-10 zene hangzik el, eközben a csípő mindvégig komolyan dolgozik, erősödik a hasfal, a lábemelések pedig a comb és a farizom munkáját hivatottak beteljesíteni. A játékos elemek kiválóan feldobják az óra hangulatát. A sípszóra generált ovációt, a körben vagy a két csapatban való zumbázást észrevehetően imádják az emberek, sokszor többek kívánságára emeli be a tréner a gyakorlatok közé. Természetesen a levezetés sem maradhat el. A 60 perces foglalkozást nyújtó gyakorlatok teszik teljessé. A törzs, valamint a lábnyújtások ellazítják izmainkat. Nóri az idővel sem spórol: mivel rendkívül élvezzük az egészet, észre sem vesszük, hogy elszaladt az idő, legalább negyed órát még ráhúzunk. Megálljt maximum az parancsolhat, hogy egyesekről szakad a víz, és már több száz kalóriától szabadultak meg, vagy éppen az, hogy családtagjaink már türelmetlenül várnak minket a vacsoraasztalnál.

Ha mindez nem volt elég meggyőző, néhány érvet szeretnék még felsorakoztatni, ami a zumba mellett szól. Mint láttuk, rendkívül szórakoztató, könnyed, ám mégis dinamikus, táncos edzés. Elsősorban az izmok tónusán, keménységén változtathatunk vele, amennyiben rendszeresen járunk az edzésekre. A lépések leleshetők, nem kell tartani attól, hogy túl bonyolultnak találjuk, s ha mégis, nem számít, a mozdulatok pontossága másodlagos. Az órán való részvétel nem igényel előképzettséget, bár a ritmusérzék és a tánc szeretete jól jön.

A vidám óra segít a mindennapok pszichés terhelését oldani, a latin zene üdítően felszabadító hatású. Amerikai fitnesz szakemberek mérései szerint zumbázás közben akár 500 kalóriát is elégethetünk, vagyis fogyókúrázásra, zsírégetésre is kiválóan alkalmas. A keringési rendszeren kívül elsősorban a vádli, a comb, a fenék, a deréktáji és a vállövi izmokat dolgoztatja meg. Egy-egy órán jelentős a folyadékvesztés, amelynek pótlásáról gondoskodni kell.

Nóri folyamatosan vár minden kedves érdeklődőt szerdán 18 órától, valamint vasárnap 17 órától. A belépő potom 500 Ft, de 10+2 alkalmas bérletet is lehet venni 5000 Ft-ért. Egy szó mint száz: jó a zumba… sőt, nagyon jó! Egy óra hosszás testi és lelki felüdülés. Ennyit pedig mindenki megérdemel!

Szurmai Tamás

Fotó: Fehér Judit

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.