Az illegális hulladékelhagyás korunk talán egyik legkomolyabb problémája. Országos jelentőségű a gond: az utak mentén, fás-bokros területeken, folyók árterén, elhagyott belterületi ingatlanokon egyaránt szeméthegyek éktelenkednek mindenütt.

Sajnos településünk bel- és külterületén is gombamód szaporodnak a szemétkupacok. Önkormányzatunk folyamatosan, napi szinten gyűjti az elhagyott hulladékokat, melyek összeszedésére és ártalmatlanítására mára jelentős összegeket költünk el városi költségvetésünkből.

 

 

Évente 15-16 db, egyenként 35m3-es, hatalmas konténerrel szállíttatjuk el az összegyűjtött és bezsákolt szemetet, illetve ezen felül minden évben igyekszünk egy-két nagyobb volumenű akcióban megtisztítani településünk egyik vagy másik kiszemelt területét.

Így vettünk részt már többször is a Te-Szedd kezdeményezésben és civil szervezetekkel, növénytermesztő gazdálkodókkal is együttműködtünk már egy-egy terület megtisztítása érdekében.

A saját erőforrások mellett minden évben igyekszem lehetőség szerint külső, pályázati forrásokat is bevonni ebbe a végeláthatatlan küzdelembe, hiszen jól látszik az, hogy tisztán önerőből már képtelenség kezelni a problémát.

Kezdeményezésemre 2020 óta szervezünk e-hulladékgyűjtést Újszászon. Egy 2019 márciusában kötött megállapodásnak köszönhetően indulhatott el a szervezett zöldhulladék- szállítás településünkön és 2021-ben hulladékgyűjtő-pontot létesítettünk a József Attila úton, ahol nyitvatartási időben mennyiségi megkötések nélkül mindenki ingyenesen elhelyezheti szelektíven gyűjtött papír, műanyag, italos doboz, használt sütőolaj és ruhanemű hulladékait.

2020-ban gyűjthettünk először külső anyagi forrás segítségével nagyobb mennyiségű hulladékot össze településünk külterületén - kormányzati különtámogatásból egy közmunka mintaprogram keretein belül 410 m3 hulladék összegyűjtésére és szakszerű ártalmatlanítására került sor.

2023-ban a „szokásos”, Önkormányzati forrásból finanszírozott évi 560 m3 kommunális hulladék mellett megdöbbentő mennyiségű: 305 m3 építési törmelék, 190 m3 kevert hulladék, 110 m3 zöldhulladék került elszállításra és ártalmatlanításra egy TOP projekt keretein belül a Védgát- Zagyva és Munkás utak által határolt területen.

Az Önkormányzati feladatkörökben lehatárolt területeken túl erőnkhöz mérten igyekszünk besegíteni a nem közvetlenül hozzánk tartozó, állami területek megtisztításába is. Ezek jellemzően vasúti, közúti, erdészeti vagy vízügyi területek.

Bevezető útjaink állapota sajnos kritikán aluli ebből a tekintetből!

Az elmúlt napokban ezért az Újszászt Zagyvarékassal összekötő állami útszakasz környezetének megtisztításában vállalt oroszlánrészt Önkormányzatunk.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel és Zagyvarékas Önkormányzatával összehangolt közös fellépés eredményeként most újra megtisztulhatott az úttest környezete.

Fokozottabb ellenőrzést és nagyobb szankciókat kértem az érintett szervektől, hiszen a tiszta környezet mindannyiunkat megillető jogunk.

Bízom benne, hogy ezúttal hosszabb ideig marad fent ez az állapot, mint a legutóbbi alkalommal!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel történt egyeztetésem alapján minden reményünk meg van arra, hogy belátható időn belül az Abonyi és a Tápiógyörgyei utak környezetében folytatódhat a most kialakított jó gyakorlat.

Önkormányzatunk biztosan segíteni fogja a kezdeményezést!

Ahogy a közmondás tartja: „A világot nem szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön.”

Forrás: facebook | Dobozi Róbert | 2024.02.23.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.