Tegnap (2024.01.11.) érkezett a tragikus hír, hogy elhunyt városunk sokak által szeretett és tisztelt nyugdíjazott háziorvosa, Karácson doktor úr.

Dr. Karácson János 1936-ban született Gyulán. Szülővárosában végezte iskoláit, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát summa cum laude minősítéssel.

Két év debreceni klinikai gyakorlat után Karácson doktor bőrgyógyásznak, felesége pedig ortopéd szakorvosnak készült. Kőtelekre költöztek, mert felesége ott kapott körzeti orvosi állást, a doktor úr pedig Kőtelken praktizált. Harmincnégy évig volt Nagykörű egyedüli háziorvosa. A község közéletében is nagy szerepet játszott, többek között alpolgármester volt.

Eközben folyamatosan fejlesztette szakmai tudását. Általános orvostanból, foglalkozás- egészségügyből vizsgázott. A megyében az elsők között szervezett lakossági szűrővizsgálatokat.

A közéletben is szerepet vállalt. A megyei tanács, a végrehajtó bizottság, a közgyűlés, az áfész vezetőségében a köz javára dolgozott.

 

 

1996-ban nyugdíjba vonult, de egyéni vállalkozóként folytatja az orvoslást. 2002-ben átvette dr. Ördög Lajos körzetét Újszászon. Elvállalta a szociális otthon lakóinak egészségügyi ellátását. Foglalkozás-egészségügyi munkát is végez. Több helybeli vállalkozás és az önkormányzat üzemorvosa volt évtizedeken keresztül.

Szakmai tevékenységét végig betegeinek tisztelete övezte. Az elismerésre emberségével, szakmai tudásával szolgál rá.

Számos kitüntetés birtokosa, többek között az anya és gyermekvédelem, a véradás és a hosszú ideje tartó, a betegek érdekében végzett kitartó gyógyító munkájáért, de a közéleti tevékenységéért is.

Érdemeinek elismeréséért Újszász Város Önkormányzata 2018-ban Pro Urbe Újszász díjban részesítette.

Őszinte részvétem a gyászoló családnak. Isten nyugtassa Doktor Úr!

Dobozi Róbert
polgármester

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.