A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján a kutak vízilétesítmények, amelyek megépítéséhez, átalakításához, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez vízjogi engedély szükséges. A korábban engedély nélkül létesített, vagy üzemeltetett kutakra egyaránt meg kell kérni az engedélyt!

A lakossági felhasználású kutak többsége a jegyző engedélyezési hatáskörébe tartozik, egyéb esetben az eljáró hatóság a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az engedélyezés célja a kutak regisztrálása, amelyre a vízkészlet mennyiségével való fenntartható gazdálkodás miatt van szükség. Vagyis ne használjunk többet, mint amennyi víz visszapótlódik, mert az hosszútávon a vízadó rétegek és ezzel a kút kimerüléséhez is vezet.

Az engedélyezés másik célja, hogy a kutak hatósági felügyelet mellett létesüljenek, azokat megfelelő tudással rendelkező kútfúró szakember készítse! A rosszul megépített kút a szennyeződés terjedését nagy mértékben elősegítheti.

A törvény 29.§ (4) bekezdése szerint, ha a vízügyi hatóság (jegyző) a vízimunka, vízilétesítmény megvizsgálása után a létesítő részére a fennmaradási engedélyt utólag megadja, egyidejűleg vízgazdálkodási bírság megfizetését kell előírni. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300.000 forintot.

A törvény 29.§ (7) bekezdése szerint „mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt (kutat), ha a vízjogi fennmaradási engedélyezés iránti kérelmét 2023. december 31-ig előterjeszti.”

A jegyzői hatáskörbe tartozó kutak utólagos engedélyezésekor szakember (vízkútfúró, szakirányú felsőfokú végzettségű szakember) közreműködése szükséges. Az engedélykérelemhez a 41/2017.(XII.29.) BM rendelet 2. melléklet szerinti műszaki adatokat tartalmazó dokumentációt kell benyújtani.

Az Újszászi Híradó következő számában megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek elérhetőségét fogjuk közzétenni.

Kérem az újszászi kúttulajdonosokat, hogy ne csak a határidő közelsége, hanem a vízbázisunk védelme miatt is nyújtsák be vízjogi engedély kérelmüket!

Munkácsi György
aljegyző

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.