„Sétáló Testületi”: új döntéstámogató technikát vezettünk be Újszászon.

Sokak számára talán kevésbé ismert a helyi közigazgatásnak az a sajátossága, hogy egy település életének fontosabb döntéseiben a polgármestereknek csupán végrehajtó szerepe van- a döntéseket valójában szinte minden esetben a képviselő- testület hozza meg.

2020 március óta (rövid kivételtől eltekintve) a központilag kihirdetett veszélyhelyzet rendkívüli jogosítványokkal hatalmazta fel a települési polgármestereket. Ebben a mindannyiunk számára megterhelő időszakban a polgármesterek egy személyben dönthettek a települések mindennapjait befolyásoló szinte valamennyi kérdésben, beleértve ebbe a pénzügyi döntéseket, beruházások sorsát, vagy a normál esetben a testületi hatáskörbe tartozó személyi kérdéseket is.

 

Fotó: facebook

 

A veszélyhelyzet ideje alatt (sok településsel ellentétben) Újszászon nem szüneteltek a testületi ülések. Minden lényeges kérdésben kikértem a képviselő- testület tagjainak véleményét, és döntéseimet végig az ő szavazataik ismeretében hoztam meg.

Úgy gondolom, a demokráciát pontosan a különböző látásmódú emberek eltérő véleményei teszik értékessé, és egy település kizárólag a szélsőségek nélküli, eltérő vélemények mentén kialakuló kompromisszumokból profitálhat igazán.

A jó döntések megalapozásához pontos és részletes ismeretek, valamint nyílt és őszinte párbeszéd szükséges. A testületi ülések ezért sokszor parázs vitáktól, esetenként személyeskedéstől sem mentesek. A képviselői munka sajátossága ez, melyben a személyes találkozásoknak, emberi kapcsolatoknak a feszültségek feloldásában is fontos szerepe kell hogy legyen, hiszen mindannyiunk közös célja, településünk fejlődése szempontjából a különbségek, haragok megőrzése és felnagyítása egyáltalán nem kívánatos.

A világjárvány alatt kényszerűségből szüneteltetett személyes találkozások bevezetőjeként ezért egy szokatlan, ezidáig rendhagyó településbejárása, úgynevezett „sétáló testületire” invitáltam pénteken képviselő testületünk tagjait. A kötetlen program alatt napirendeken kívül közösen megtekintettük településünk fejlesztésre alkalmas főbb területeit, valamint közérdeklődésre számot tartó, eddig méltatlanul elfelejtett létesítményeit is.

A testület tagjainak többsége először látta testközelből a Parkerdőben a közelmúltban létrehozott fejlesztéseket, de sokan először fedezhették fel teljes valójában a gimnázium mögött található légoltalmi óvóhelyet, vagy az elmúlt hónapokban kitakarított Vásárteret. A közös utazás és a kötetlen, közös bejárások alkalmat adtak régi történetek felelevenítésére, de kérdések feltevésére, félreértések tisztázására is. Nem mellékesen még egy elmaradt születésnapi köszöntést is alkalmam nyílt így bepótolni.

A pozitív visszajelzések alapján úgy gondolom, évente két- három alkalommal a jövőben is be fogjuk közösen járni településünk fejlesztésekkel érintett, vagy közérdeklődésre számot tartó pontjait, így a „sétáló testületik” terveim szerint ezentúl rendszeressé válnak majd Újszászon.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.