Tisztelt Olvasók!

Településünkön viszonylag sok rendezvényt tart az önkormányzat és a civil szervezetek, de május hónapban valóban sok nagyszerű eseményen vehettünk részt. 

A május elsejei rendezvényünk után, az első vasárnapon az édesanyákat köszöntötték a családok, a városi rendezvény 9-én zajlott le. Nagy örömömre szolgált, hogy sokan elfogadták meghívásunkat, és az ott lévőket köszönthettük egy cserép virággal is. Köszönöm a Zagyva menti Integrált Központnak a szervezőmunkát. A művelődési ház dolgozói, illetve az önkormányzat karbantartói is sokat tettek azért, hogy ezt a délutánt nagyon kellemesen tölthettük el az ünnepelt édesanyákkal, nagymamákkal, dédnagymamákkal. Ha nem is ilyen sokan, de a május 19-i apák napján is számosan elfogadták meghívásunkat. Én is úgy tartom, hogy a családban a két meghatározó szereplő az édesanya és az édesapa. 

A gyermeknapi rendezvényünket május 29-én tartottuk a Bakó úti játszótéren. Az időjárás kegyes volt, így a sok munka nem veszett kárba, amit szokásosan a művelődési ház és a karbantartó csoport dolgozói végeztek. Nagy öröm volt számomra most is, hogy rendezvényünket meglátogatta Pócs János képviselő, aki a gyermekeknek több száz amerikai palacsintát hozott ajándékba. 

Ugyancsak nagy élmény volt a résztvevők számára a Vörösmarty Mihály Általános Iskola gálaműsora. Aki ilyenen már részt vett, az tudja, hogy ebben az időszakban a nyolcadikból ballagó diákok tánca az est fénypontja. Ezek az ifjú hölgyek és urak ismételten elkápráztattak bennünket táncukkal, így az örömük a miénk is lett. És hogy ne hagyjak ki senkit a felsorolásból, május 21-én a városháza előtti téren fogadtuk az ismételten megrendezett Nemzeti Bormaraton résztvevőit. A csapat Jászkisérről indulva Újszász—Abony—Kecskemét útvonalon haladt ezen a napon. 

Május 25-én a Zagyvaparti Idősek Otthonának szervezésében tartottuk meg a 18. Jász-Nagykun-Szolnok megyei idősek otthonainak kulturális és sportfesztiválját. A rendezők nagyon kitettek magukért, hiszen 26 település több mint 400 időskorú gondozottját fogadták. A rendezvény megnyitásában részt vett Nyitrai Imre, az EMMI államtitkár-helyettese is. Az egész napos műsort nagyszerű zsűri értékelte, míg a Kossuth úton a sportvetélkedők zajlottak. Két dolog ebben a rendezvényben figyelemre méltó. Az egyik a rendezők egész napos fegyelmezett munkája, akik között köszönthettük az intézmény dolgozóit, vezetőit, önkénteseket és az intézmény nyugdíjasait is. Köszönöm munkájukat, hiszen nagyon sok település lakója érezhette Újszász város szerető gondoskodását. 

A másik figyelemre méltó élményem az volt, hogy amikor a zsűri dolgozott, és Sülyi Károly barátunk énekelt, a rendezvény időskorú résztvevői nótára és táncra is perdültek. Hihetetlen az az energia, amelyet láthattunk. Összességében ezen a napon biztos, hogy jó volt újszászinak, vendéglátónak lenni. 

Még egy olyan eseményről, amely szintén örömteli városunk számára. Ebben a hónapban zajlott az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület küldöttgyűlése. Az elnökség és a szakosztályvezetők beszámolói alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt év sportsikerekben igen gazdag volt. Minden szakosztályunk megállta helyét, és vitték ennek a sportszerető településnek a hírnevét. A sportmunkán túl különösen a labdarúgó-szakosztály vezetése nagyon sokat tett a városi sporttelep fejlesztéséért. Köszönöm mindazoknak, akik ebben a munkában részt vettek, illetve minden gazdálkodó egységnek, akik a TAO mentén támogatták az egyesületet. Jó egészséget és további sportsikert kívánok minden vezetőtársamnak és minden sportolónak! 

Tisztelt Olvasók! 

És akkor egy kicsit a munkáról is beszéljünk. Újszász város önkormányzati testülete döntésének megfelelően május 31-én településünk benyújtotta pályázatát, melynek célja a település egészségügyi központjának létrehozása. A pályázat a TOP-4.1-15 kódszámú megyei pályázati kiírásra került benyújtásra. A projekt teljes költsége 185 millió forint, amelyből az építési beruházás bruttó 167 457 120 forint, az eszközbeszerzés pedig bruttó 2 millió forint. A pályázat emellett tartalmazza az egyéb kötelezően megvalósítandó tevékenységek költségét is. Az elérhető támogatási intenzitás 100 %, így a projekthez önerő biztosítása nem szükséges. A projekt megvalósítására 2016. szeptember 1-je és 2018. május 31-e között kerülhet sor. Megvalósul a jelenlegi egészségügyi ellátás céljára szolgáló Szabadság tér 4. sz. alatti önkormányzati épület felújítása és bővítése. A cél, a településen működő egészségügyi alapellátási szolgáltatások (négy háziorvosi, egy gyermekorvosi, két fogorvosi körzet rendelője, valamint a védőnői szolgálat tanácsadója) egy helyre való koncentrálása. A projekt tartalmazza egy multifunkcionális egészségfejlesztési helyiség kialakítását is. A műszaki tartalom a meglévő épület hőszigetelése, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése. Sor kerül az udvar felújítására, közlekedési útvonalak, járdák kialakítására és akadálymentesítésére. Gondolom, Önök is úgy vannak ezzel, mint jómagam, hogy nagyon szükséges fejlesztést kezdünk el, ennek eredményeképp várhatóan az egészségügyi alapellátás színvonala is növekedni fog mindannyiunk megelégedésére. 

Tisztelt Olvasók! 

Mint már korábban is jeleztem, településünk szeretne további pályázati lehetőségekhez jutni. Így a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat TOP-2.1.2-15 számú „Zöld város kialakítása” pályázati kiírásra is szeretnénk pályázatot benyújtani. Ennek előkészítéseképpen testületünk döntést hozott arról, hogy a pályázathoz szükséges előkészítő munkálatokat elkezdi. Ennek értelmében ajánlatot kértünk, és a testület döntött abban, hogy a pályázathoz benyújtandó Integrált Településfejlesztési Stratégiát, az igényfelmérési és kihasználtsági tervet, valamint az akcióterületi tervet az ALTVITAL Kft.-nél megrendeli. Az előkészületi munkákat a közbeszerzés értelmében, mint legolcsóbb ajánlat, 5 550 000 Ft + áfa értékben megrendeli. A döntés időpontjától kezdődően a polgármesteri hivatal szakemberei óriási munkát vállalnak, hiszen ennek az anyagnak is el kell majd készülni a szeptemberi beadásra. 

Tisztelt Olvasók! 

A közeljövőben óvodai és általános iskolai ballagásra készülnek pedagógusaink. Megköszönöm a munkájukat, 2016. június 7-én szeretettel hívom meg őket egy közös ünnepi rendezvényre. 

Tisztelt Olvasók! 

Az életünk már olyan, hogy öröm és bánat is érhet bennünket. Most az utóbbiról szeretnék szólni. Ebben a hónapban 81 éves korában elhunyt Varga Ferenc, Újszász város díszpolgára, nagyszerű krónikása. A város a temetését megszervezve, kegyelettel búcsúzott tőle. Családjának, kedves feleségének mély részvéttel kívánok megnyugvást. 

Ugyanígy tisztelettel búcsúzunk Földi Jani bácsitól, aki az újszászi sport nagyszerű támogatója volt, családjának őszinte részvétem. 

Molnár Péter
polgármester

 

Anyák napján
(Fotó: Barta Imréné)

 

Címeravatás dr. Nyáry Györggyel
(Fotó: Barta Imréné)

 

A tehetséges, fiatal labdarúgó, Gergi Róbert jutalmazása
(Fotó: Fehér János)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.