Kérem, engedjék meg, hogy röviden tájékoztatást adjak a gyógyszerekkel és Újszász gyógyszerellátásával kapcsolatban:

Közeledik az október elseje. Ez a „vaklicitek” ideje. Ez röviden azt jelenti, hogy a TB megversenyezteti a gyógyszergyártókat. Ilyenkor a gyógyszerek ára és támogatása is változhat. Fontos tudni, hogy a támogatott gyógyszerek ára 2 részből áll, egyik, amit a beteg fizet, ez a térítési díj, a másik a TB (állami) támogatás. Ez teszi ki a gyógyszer árát, amit úgy is nevezhetünk „teljes ár”. Sokszor hallani a hírekben, hogy a gyógyszerek ára csökken, mégis előfordulhat, hogy a beteg többet fizet a patikában. Miért van ez? Azért, mert igaz, hogy a gyógyszer ára csökken, legyen ez mondjuk 1000 Ft, és 900-ra csökken, de a TB (állami) támogatást is csökkentik, mondjuk 400-ról 200 Ft-ra. Tehát a beteg a csökkenés előtt 600, a csökkenés után pedig 700 Ft-ot fizet a patikában. A hírek nem a térítési díjról szólnak, amit a beteg fizet, hanem az árról, a „teljes árról”! Természetesen a gyakoribb eset az, hogy a térítési díj csökken. De sok esetben – és a vásárló számára inkább ez tűnik fel jobban – valóban megnőhet a gyógyszerért kifizetett összeg. Ilyenkor érdemes lehet esetleg egy helyettesítő készítményt kiválasztani, ami olcsóbb árfekvésű.

  • Le szeretném szögezni azt is, hogy a gyógyszerek, amiket vényre támogatással írnak, hatósági árasak, vagyis a TB közli ki őket, ettől eltérni lehetetlen, ezek a készítmények az ország összes patikájában azonos áron vannak.
  • Az egyéb termékek, melyek nem tartoznak a hatósági ár alá, azok ára eltérő lehet, de igyekszünk a lehető legjobb árfekvést kialakítani, természetesen ez lehetetlen minden terméknél. A fő gond az, hogy sokan nem is a blokkot nézik, hanem csak azt gondolják, hogy a nagyvárosokban olcsóbb. Gyógyszertárunkban egyébként törzsvásárlói rendszer is működik, ami bárki számára elérhető, szabadon igényelhető, ezzel azonnali árkedvezményt kaphat. Ennek semmi kötelezettsége nincs, ha csak évente egyszer-kétszer jön valaki vásárolni, akkor is él, csak jeleznie kell, hogy van ilyen kártyája.
  • Elérkeztünk az akciókhoz. Igyekszünk folyamatosan a legszélesebb körre kiterjeszteni az akciós termékeket. Gyógyszertárunk tagja a Kulcs Patika beszerzési szövetségnek, a Szimpatika akcióknak, a Béres Vitalitáspontnak, de ezeken kívül számos saját akciónk is van a polcokon, és gyártói akciókban is részt veszünk. Kérem, figyeljék e kedvező árú termékeinket plakátjainkon és szórólapjainkban, hiszen így akár jelentősebb összeget is meg lehet takarítani.
  • Készleteink meghaladják akár a régiós, akár az országos átlagot. Áraink pedig a statisztikák alapján döntően azok alatt vannak (ezen adatokat egy független svájci cég kutatásai alapján állíthatom).
  • A korábbiakban igény jelentkezett rá, ezért házhoz szállításhoz megkértük az engedélyt. Az időseknek kivisszük az egészségügyi betéteket, de a gyógyszereket is. A Nagykertben is működik ugyanez, így semmi akadálya sincs, ha valaki az egészségügyi állapota miatt nem tudja kiváltani a gyógyszereit, hogy akár a házánál is megkaphassa, amit szeretne. A Nagykerttel kapcsolatban az önkormányzattal további egyeztetések is folynak, amibe most még nem kívánok belemenni.
  • A kártya terminál működésének gondjával az OTP Egészségpénztári kártya esetében tisztában vagyunk: Már évek óta megy a harc a bank és a terminál-üzemeltető cég között. A terminál működésével kapcsolatban az alábbiakat kell tudni. Nálunk nem csak egyszerű bankkártyás fizetés van, hanem egy sor Egészségpénztári kártya is, melyek technikailag sokféle módon működnek. A legegyszerűbbek, amik egyszerűen lehúzhatóak, mint a bankkártya, pl. vasutas kártya. Van, ami csak telefonos egyeztetést enged meg, pl. Patika kártya. És van egy-két egészségkártya, amit bankok adnak ki, legismertebb az OTP. Itt sajnos az üzemeltetők nem engedik a kártya lehúzását, mert nem ők a számlavezető bankunk. Ezért kénytelenek vagyunk a telefonos egyeztetéssel élni. Itt kompromisszumos megoldásra van szükség, mert vagy ez, vagy az, de minden nem oldható meg jelenleg egyszerű kártyalehúzással. Arról sem mi tehetünk, hogy a kártyás fizetés PIN kódot kér, de gondoljunk csak bele, mi lenne, ha elveszne a kártyánk és nem lenne PIN védelem. Megértem, hogy macerás a kódot beütni, de ez éppen a kártyatulajdonosok érdekében van. Az a cél, hogy a lehető legnagyobb számban használt technikával érjük el a legkedvezőbb engedélyezési módot. Jó hírrel is tudok szolgálni azért a témában. A terminál üzemeltetőjénél egy új típus beérkezése várható, mely hozzánk is telepítésre kerül nagyon rövid időn belül. Remélem ez után ez a probléma is meg fog oldódni.
  • A korral haladva létrehoztuk Facebook oldalunkat. Kövesse a Szent István Király Gyógyszertár Újszász oldalát, ahol szeretnénk megosztani az aktuális akciókat, így mindenki naprakészen tudja követni, mik a kiemelten kedvező termékek. Az oldal segítséget nyújthat a még rugalmasabb kapcsolattartásban, az észrevételek, javaslatok kezelésében, de hasznos információkkal, tudnivalókkal is szolgál.
  • Az internet világához érve számtalan érdeklődés érkezett az interneten és egyéb médiában található készítményekről. Sajnos, a neten bárki, és csaknem szabadon árulhat bármit. Szinte ellenőrizhetetlen ez a kereskedelem. Az ott lévő termékek legtöbbjének nincsenek meg a forgalmazásához szükséges engedélyei, nincsenek klinikai vizsgálatok mögöttük és nincs ellenőrző hatóság sem. Sokszor ráadásul hamisak és egészségkárosítóak is ezek a termékek. Ezt a féle kereskedelmet nem kívánom kommentálni, egy biztos, hogy a patikában csak szigorú szabályok és állandó felügyelet mellett folyhat kiszolgálás, és mi csak az általunk fogalmazható termékekről tudunk információval szolgálni, és beszerezni.

Még egy technikai információt szeretnék megosztani mindenkivel. Nyugdíjosztás időszakában minden hó 11-14. napján a gyógyszertár igen leterhelt. Ez, ahogy látom, sajnos mindenhol így van; posta, takarék, boltok, stb. Megnövekedett vásárlószámmal találkozunk a piacok idején, és a délután 4 óra körüli időszakban. Ezért ami tervezhető, vagy halasztható beszerzés, ott célszerű ezt ezen időszakon kívülre tenni, vagy számolni ezzel a problémával, és felkészülni egy kicsit hosszabb várakozásra.

Szeretnék mindenkit megkérni, ha bármi baja, gondja van, keressen meg, hiszen konkrét esetekkel tudunk csak foglalkozni. Az kezelhetetlen, hogy évek óta nem kapom meg a gyógyszerem, akkor, ha a panaszos semmi konkrétumot nem tud mondani, ráadásul, még ha rá is kérdezek tőle, akkor sem tájékoztat.

Remélem, ezzel a kis összefoglalóval, hasznos információkkal tudtam szolgálni, melyet mindenki hasznosítani tud a hétköznapjai során.

Végezetül jó egészséget és gondtalan életet Újszász minden lakosának!

Tisztelettel:

Dr. Muskó Zsolt gyógyszertárvezető,
Újszász Szent István király gyógyszertár

 

Újszász 2016©