Az utóbbi egy évben jelentős változások történtek a Magyar Állatvédelmi törvényben.

Augusztus 1-jétől jelentősen szigorodtak azon törvények, rendeletek, melyek az állatok tartásának állatvédelmi szabályait írják elő, továbbá, melyek a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szólnak.

A tavaly tavaszi „Változások az Állatvédelmi Törvényben!” c. cikkem egészítem ki a január elsejétől életbe lépő legfontosabb változásokkal.

Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását igyekszik segíteni a 2012. augusztus 1-jétől életbe lépő kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazása átláthatóbbá teheti a hazai eb állományt, és a jövőben csökkentheti a kóbor kutyák számát. Az európai gyakorlathoz igazították az állatvédelmi bírság összegét. Például, aki kutyája szökésének megakadályozásáról, az arra kötelező határozat ellenére sem gondoskodik, az 2012. augusztus 1-jétől minimum 180 000 Ft-os (száznyolcvanezer) állatvédelmi bírságra számíthat. A bírság ismételt jogsértés esetén (ameddig a szökés megakadályozása meg nem történik) 1,5-szeres szorzóval emelt összegben újra és újra kiszabható.

Nyilván mindenki számára belátható, hogy egy kerítés toldozása, vagy egy megfelelő hosszúságú lánc (ezzel kapcsolatos változásokat lásd később) beszerzése, illetve egy megfelelő nagyságú kennel felépítése kifizetődőbb, mint a jogszabályban rögzített kötelezettség figyelmen kívül hagyása. Az emelt összegű büntetés talán alkalmas lehet arra is, hogy a gazdasági haszonállatokat tartó magánszemélyek vagy vállalkozások szemlélete a felelős állattartással kapcsolatban változzon.

Idén január 1-jétől kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát mikrochippel (transzponderrel) ellátni. Az ebek adatait országos adatbázis tartja számon. Egy eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állattartótól, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés és az adatbázisba történő regisztráció díját is. A transzponderrel korábban megjelölt, de az országos elektronikus adatbázisban még nem szereplő ebek adatait az állat tartója köteles 2012. december 31-ig állatorvossal az adatbázisban regisztráltatni. A regisztráció díja állatonként 200 Ft, az adatmódosítás, mely kötelező a változástól számított 8 napon belül, ingyenes.

Tavaly augusztus 1-jétől tilos az ebek fülét kurtítani. A farokrövidítést az állat hétnapos koráig lehet megtenni.

Tilos kistestű ebet (max. 20 kg) 10 m2-nél kisebb, közepes testűt (20 és 40 kg közötti) 15 m2-nél, nagytestű ebet (40 kg-nál nagyobb) pedig 20 m2-nél kisebb területen tartani.

Továbbá tilos a kistestűt 4 m, a közepeset 6 m, a nagytestű kutyát pedig 8 méternél rövidebb eszközzel (pórázzal, lánccal) tartósan kikötve tartani. 2016-tól egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni!

A kutya-, macska- és görénykölyköket 8 hetes korukig anyjukkal kell tartani.

2012. augusztus elsejétől gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, gerinces állat kifejlett egyedét pedig 30 liternél kisebb űrtartalmú térben tartani tilos.

Rendelkezések születtek a viharok, ünnepi tűzijátékok alatti teendőkről is. Tilos az állatban félelmet keltő erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek végzése, kivéve a külön rendeletekben meghatározott időszakokat (pl. egyes állami ünnepek). Az állatban riadalmat keltő időjárási jelenségek teljes időtartama alatt az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell az állat megnyugtatására.

A joganyag teljes szövege elolvasható a Nemzeti Jogszabálytár honlapján.

ifj. Kovács László
állatorvostan-hallgató

 

Újszász 2016©